• C Novo mesto
  • 22:00
  • Čet, 05.08.2021

Medžimurski Hotel Terme Sveti Martin je postal edini hrvaški hotel s certifikatom EU Ecolabel

V medžimurskih Termah Sveti Martin je 19. 7. potekala svečana podelitev certifikata EU Ecolabel, ki ga je hrvaška ministrica za turizem in šport, gospa Nikolina Brnjac, podelila Hotelu Terme Sveti Martin. Hotel Terme Sveti Martin je tako postal prvi hotel na Hrvaškem, ki se lahko pohvali s tem certifikatom. Ministrica je poudarila, da certifikat, ki ga je zelo težko dobiti, veliko pomeni tudi Ministrstvu za turizem in šport, saj je njihov cilj, da je v turizmu čim več objektov s tem certifikatom. Certifikat EU Ecolabel potrjuje, da v Hotelu Terme Sveti Martin spoštujejo najvišje ekološke standarde, ki so v današnjem času izredno pomembni in cenjeni.

Certifikat je prevzel generalni direktor Term Sveti Martin g. Igor Nekić, ki je ob tem povedal: »Smo trajnostni hotel, resnično se držimo tega, da porabimo čim manj električne energije, da proizvedemo manjše količine odpadkov, prihranimo pri porabi vode in se držimo številnih drugih smernic, ki so ključne za prejem certifikata.« Poudaril je še, da Terme Sveti Martin delujejo na trajnostni način že leta, certifikat EU Ecolabel pa je še en dokaz in lepa potrditev, da delajo prav. G. Nekić je izpostavil tudi navdušenje gostov nad »zelenim« delovanjem hotela – poleg recikliranja odpadkov jih navdušuje tudi naravna in ekološka kozmetika, ki je v sobah gostom na voljo v dozirnikih in ne v embalaži za enkratno uporabo, ki onesnažuje okolje.

Hotel Terme Sveti Martin je prvi hotel na Hrvaškem, ki je za svoja prizadevanja za zmanjšanje negativnega vpliva na okolje dobil certifikat EU Ecolabel. Gre za projekt, na katerem so delali nekaj let. Med drugim so morali v hotelskih sobah optimizirati pretok vode in tako zmanjšati prekomerno porabo vode, vsaka hotelska soba je opremljena tudi s senzorji, da tako zagotovijo optimalno porabo tudi drugih energentov, kot je na primer električna energija. Prav tako optimizirajo porabo čistil pri pranju posteljnine ter goste presenetijo z majhno pozornostjo, če se ne odločijo za vsakodnevno menjavo brisač in posteljnine.

Ker se zavedajo težav, ki jih prinašajo odpadki, le-te striktno ločujejo, prav tako pa spodbujajo goste k racionalni prehrani, da tudi tako zmanjšujejo količino odpadkov. V Hotelu Terme Sveti Martin ne bosta našli plastičnih žličk za kavo, jogurta v plastičnih lončkih ali drugih živil zapakiranih v plastiko. Spodbujajo tudi lokalno proizvodnjo, izobražujejo zaposlene in znanje prenašajo na goste.

Za pridobitev certifikata je bilo pomembno tudi to, da Hotel Terme Sveti Martin sodeluje z lokalnimi družinskimi kmetijami in tako spodbujajo lokalni turizem – to delajo že vrsto let. Od lokalno pridelanih sokov, domačih sirov, jajc pa vse do lastnega biodinamičnega vrta. Goste v sobi navdušujejo tudi eko certificirani kozmetični proizvodi lokalnega proizvajalca. Za goste in tudi zaposlene v sodelovanju s centrom Rudolfa Steinerja organizirajo delavnice izdelave naravne kozmetike in biodinamičnega vrtnarstva. Gostje lahko sodelujejo tudi na delavnici izdelave sveč iz odpadnega olja, gostom, zaposlenim in lokalnim prebivalcem pa so na voljo še brezplačne ure joge ali bootcamp, s čimer želijo spodbujati aktivni življenjski slog in zdrave navade.

Pri hotelskem vhodu se nahaja polnilnica za električne avtomobile, v ponudbi pa imajo tudi izposojo električnih koles. Za vzdrževanje zelenih površin, vrta in rastlinjaka ne uporabljajo nobenih pesticidov.

Za hotel, ki je že pred nekaj leti svojo pozornost usmeril v novo poslovno vizijo in pridobil različne certifikate ter sprejel določene standarde, da svoje poslovanje spremeni v “zeleno”, je pridobitev certifikata EU Ecolabel priznanje, ki Terme Sveti Martin ponovno postavlja med inovatorje v turizmu.

O certifikatu EU Ecolabel

Certifikat EU Ecolabel obstaja že od leta 1992 in je priznan tako v Evropi kot tudi po celem svetu. Označuje odličnost varovanja okolja in se podeljuje proizvodom, storitvam in podjetjem, ki dosegajo visoke ekološke standarde, ki jih zahteva. Certifikat potrjuje, da podjetje ustvarja manj odpadkov in pazljivo pristopa k varovanju okolja.

Pripravil in objavil: PR Terme Sveti Martin

DELITE Z OSTALIMI: