• C Novo mesto
  • 03:54
  • Ned, 13.06.2021

Epidemija podaljšana za novih 30 dni, policijska ura ostaja!

Sproščajo se ukrepi na področju gradbeništva.

LJUBLJANA“Zato epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju države. Vlada tako podaljšuje razglasitev epidemije za 30 dni. Hvala vsem, ki pomagate v boju z epidemijo,” so nocoj zapisali na Twitterju Vlade Republike Slovenije, le ta se je sestala na svoji 62. redni seji, kjer so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni covid-19.

“V Sloveniji se glede na število okuženih soočamo z nadaljevanjem drugega vala epidemije covid-19. Hitro širjenje virusa med ljudmi močno presega normalno obolevnost,” so še dodali pri vladi RS. Oglasil se je tudi predsednik vlade Janez Janša.

Na spletni strani Vlade RS so objavili nekaj ključnih sprejetih odlokov:

– Glede na navedeno je Vlada Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 razglasila na območju celotne države. Razglasitev velja od 18. marca in traja trideset dni.

– Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je vlada izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim podaljšuje obdobje veljavnosti trenutnega odloka. Dodatno pa se v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva. Ta izjema se začne uporabljati 15. marca 2021 in se uvršča pod dejavnosti, ki so lahko odprte brez testa za zaposlene.

– Strokovna skupina ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve za skrajšanje epidemiološke ure, zato ta ostaja v veljavi. Strokovnjaki so bili mnenja, da je epidemija še vedno v takem obsegu in bomo o skrajšanju epidemiološke ure odločali v naslednjih 14 dneh. Prav tako strokovna skupina ni podprla predloga, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca 2021.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Vlada RS