• 17.18C Novo mesto
  • 20:36
  • Ned, 26.05.2019
  • Prijava

Šentjanž, Tržišče in Krmelj bi imeli lastno občino!

S trenutnim stanjem ni zadovoljen.

KRMELJ – „Lahko kar povem, da Sevnica ne skrbi za periferijo in se obnaša kot mačeha do nas,“ razmišlja Dejan Hočevar iz Krmelja, ki bo tudi letos kandidiral na občinskih volitvah kot član neodvisne in nestrankarske Liste za Sevnico (Stranka Janija Šerjaka).

Vse bolj aktualna ideja

„Zato se dejansko spet pojavljajo govorice, da bi bilo mogoče bolje, če bi bili svoja občina. Po eni strani je to utopično, vendar ob tem, ko ljudje vidijo razvoj sosednjih občin Šentrupert, Mokronog-Trebelno in Mirna, kako se razvijajo po odcepitvi od matičnega Trebnjega, je ta ideja čedalje bolj aktualna tudi v zavesti prebivalcev Mirnske doline,“ razkriva Hočevar, ki meni, da imajo združeni Šentjanž, Krmelj in Tržišče dovolj velik potencial! Pa tudi za sodelovanje se ne boji!

Možno sobivanje

„Pri starejših generacijah vseh treh krajevnih skupnosti je bilo opazno neko tekmovanje in ni bilo možnosti za sobivanje v eni občini. Mlajše generacije so to prerasle in sodelujejo pri več projektih. Če bi tu imeli še podporo občine, bi bili ti rezultati definitivno boljši,“ meni Hočevar.

Kaj naj s 40.000 evri?

S trenutnim stanjem ni zadovoljen. „Zanimivo je, da je merilo za velikost proračuna posamezne krajevne skupnosti dolžina cest. Krmelju dajo npr. 30.000 ali 40.000 evrov letnega proračuna, s katerim še tekočih zadev ni možno zakrpati. Minister Gregor pa nič (beri župan, občinska svetnika iz Krmelja Rado Kostrevc in Irena Dobnik ter predsednica Krajevne skupnosti Krmelj Slavica Mirt). Mogoče, da se mora garnitura obstoječih funkcionarjev zamenjati, ker so se izpeli,“ nadaljuje Hočevar. Ki se ozre še na volitve pred štirimi leti: „Glede zadnjih volitev pa: večinski sistem bi bil dosti bolj pošten. Tako pa sta občinska svetnika iz naše volilne enote 4 dobili stranki SD in Desus, ki sta imeli manj glasov kot mi. Ampak glede na to, da naša neodvisna lista ni uspela dobiti svetnika v občinskem svetu, se niti ne čudimo, da ni nikakršnih premikov. Zato mladi sploh ne čutijo politike oz. jo čutijo kot nekaj zelo slabega!“

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Občino Sevnica, odziv bomo objavili.

D.P.