• 11.39C Novo mesto
  • 21:51
  • Čet, 28.05.2020

Čas je za bezgov sirup

V času, ko že diši po poletju, nas marsikje ob poteh, cestah ali morda tudi ob kakšni zapuščeni stavbi pozdravljajo grmi z umazani belimi cvetovi. Gre za bezeg, ki spada v rod grmovnic oziroma nizkih dreves, znan pa je po številnih zdravilnih lastnostih in seveda pripravkih, ki jih iz njega lahko pripravljamo.

Bezeg raste zlasti na sončnih legah, v samem gozdu pa ga bomo le težko našli. Cvetove nabiramo v sončnem vremenu v juniju, septembra pa lahko obiramo zrele jagode, ki pa, pozor, surove niso užitne. Cvetovi, ki jih v kulinariki najpogosteje uporabljamo, so rumeno-bele barve in imajo precej intenziven vonj, njihov okus pa je grenak. A v kuhinji se hitro najdejo sestavine, ki bezgov sirup ali kakšen drugi pripravek naredijo sladek.

Iz cvetov naredimo sirup ali cvrtje.

Bezeg ima številne zdravilne učinke, vendar ni za vsakogar!

Bezeg so včasih imenovali tudi zdravilna skrinjica za kmečke ljudi, saj pomaga pri številnih zdravstvenih tegobah, med katerimi so seneni nahod, sladkorna bolezen, visoka telesna temperatura in prehlad, poleg tega pa spodbuja delovanje žlez znojnic, čisti kri in podobno. Že listi, ki jih nabiramo spomladi, vsebujejo emulin, kalijev nitrat, saharozo, invertin ipd., s svojimi učinkovinami pa med drugim pospešujejo izločanje vode iz telesa (razstrupljanje). Čaj iz listov in poganjkov znižuje koncentracijo krvnega sladkorja, pomaga pri prehladnih obolenjih, obnavljanju krvi, zdravljenju vnetih, odganja vročico in lajša dihalne težave. Listi so lahko preprost protivnetni obkladek za rane in odganjanje mrčesa, korenine pa so lahko tudi odvajalno sredstvo.

Kljub številnim zdravilnim lastnostim pa je bezeg ena od rastlin, ki je nosečnice in doječe matere ne smejo uživati, saj vsebuje strupene alkaloide, ki lahko škodujejo plodu. Prav tako je treba poudariti, da surovih jagod ne smemo uživati, saj njihovo uživanje lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko, celo mrzlico.

Za vraževerne

Bezeg je tudi predmet številnih verovanj in vraževerja. Uporabljajo ga za izdelavo magičnih palic, pohištvo iz bezgovega lesa menda prinaša nesrečo, baje ni dober niti za kurjavo. Bo pa bezeg ščitil dom, če bo rasel nekje v bližini hiše ali če ga obesite nad okna in vrata. Srečo pa med drugim prinaša tudi mladoporočencem, če ga uporabljata pri poročnih obredih. Res je, to so starodavna verovanja, ki se s stoletji spreminjajo, nekatera so pozabljena, spet druga splošno znana. Če niste vraževerni, pa raje preberite nekaj super receptov za pripravke, kot so bezgov sirup oziroma bezgov sok, bezgovo cvrtje in še kaj.

Bezeg v kuhinji

Gotovo najbolj znani pripravek iz bezga je bezgov sirup. Pripravljamo ga zlasti junija, ko so cvetovi že lepo oblikovani in razcveteni, zanj pa obstaja več receptov. Morda boste kakšnega našli kar na hrbtni strani embalaže citronske kisline, morda se v družini prinaša iz roda v rod, konec koncev jih veliko obstaja tudi na svetovnem spletu. Bezgov sirup lahko pripravimo iz 30 do 40 cvetov bezga, treh kilogramov sladkorja, treh zavitkov citronske kisline, treh limon in treh litrov vode. Po tem receptu bezgov sirup oziroma bezgov sok naredimo tako, da vodo in sladkor zavremo, ko se to malce ohladi, pa dodamo bezgove cvetove, limono, ki smo jo prej narezali na kolobarje, in citronsko kislino. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in pustimo 48 ur v hladnem in temnem prostoru. Bezgov sirup precedimo, ga nalijemo v steklenice, dobro zapremo in pripravljen je za uživanje. Uživamo ga tako, da ga razredčimo z vodo in tako dobimo odličen bezgov sok, lahko pa ga za aromo dodamo tudi ledenemu čaju.

Bezgov sirup pa ni edini pripravek iz bezga. Mnoge gospodinje rade pripravljajo bezgovo cvrtje, za katerega potrebujemo malo mleka, moke, ščepec soli, žlico sladkorja, tri jajca, šest do 12 bezgovih cvetov in maščobo za cvrenje. Bezgovo cvrtje pripravljamo na podoben način kot palačinke, le da je masa morda malce gostejša. V posodi zmešamo jajca, mleko, moko, sladkor in sol, temu pa lahko dodamo kose očiščenih cvetov oziroma cvetove kar pomakamo v maso. Na vroči maščobi mora cvrtje postati lepe rumene barve, pred zaužitjem pa ga lahko potresemo še s sladkorjem.

Surovih jagod ne smemo uživati.

Bezeg je pripraven tudi za sladko šabeso, napitek, za katerega potrebujemo 4,5 litra vode, 30 mililitrov kisa, 700 gramov sladkorja, sok in lupino ene limone ter 12 bezgovih cvetov. Vodo zavremo, ji dodamo sladkor in mešamo, da se raztopi. Ko je voda ohlajena, ki dodamo kis, limono iz bezeg oziroma njegove cvetove. Pokrijemo s krpami in pustimo, da en dan počiva, potem pa tekočino prelijemo v steklenice in te vsaj za dva tedna dobro zapremo.

Jeseni, ko bodo iz bezgovih cvetov nastale jagode, pa lahko iz njih pripravimo tudi slastno marmelado. Zanjo potrebujemo 1,5 kilograma jagod, dva kilograma želirnega sladkorja, dve žlici soka limone in vodo. Jagode je treba osmukati s kobulov in jih oprati, potem pa jih damo v lonec, zmečkamo, dodamo četrt litra vode in segrevamo, da nastane kaša. Vanjo vmešamo želirni sladkor in prevremo še enkrat, pri čemer je treba ves čas mešati. Po kakšni minuti marmelado odstavimo z ognja, ji dodamo limonin sok, marmelado pa vlijemo v kozarce in dobro zapremo.

Ob koncu naj še enkrat poudarimo, da nosečnice in doječe mamice bezga ne smejo uživati, tudi za preostale pa velja, naj ga uživajo v zmernih količinah. Tako kot povsod, tudi v tem primeru nobena skrajnost ni dobra, prav tako ne pozabite, da surove jagode niso užitne. Če imate kakšne kronične bolezni, se o bezgu posvetujte s svojim zdravnikom.

Pripravila: M. S.