• C Novo mesto
  • 06:17
  • Tor, 18.05.2021

Kam Slovenci poleti najraje potujemo?

Počitnice, dopusti in sonce tudi letos vabijo v tuje kraje. Nekateri jih obiščejo večkrat letno, spet drugi samo kdaj pa kdaj. Kar zadevo tujino, imamo Slovenci – tudi statistično gledano – še vedno najraje Hrvaško.

Podatki Statističnega urada RS (Surs) kažejo, da je lani zasebno potovalo kar 1,170.000 Slovencev (dve tretjini), starih 15 let ali več, največ teh potovanj pa so opravili v času od začetka julija do konca septembra. Od tega je bilo 60 odstotkov potovanj v tujino, najpogosteje pa s(m)o obiskali Hrvaško (66 odstotkov vseh potovanj v tujino), Italijo (pet odstotkov), Avstrijo (štirje odstotki) in BiH (štirje odstotki). Slovenci smo lani na zasebnih potovanjih v tujini porabili povprečno 46 evrov na dan, kažejo uradni podatki.

Najraje na morje

V tretjem četrtletju (torej v poletnih mesecih) je bilo seveda tudi daljših potovanj več, v več kot polovici primerov pa smo v tujini bivali v plačljivih nastanitvenih objektih, kot so hoteli, kampi, apartmaji. Pogosto smo bivali tudi brezplačno, torej pri kakšnih prijateljih ali sorodnikih oziroma v lastnem počitniškem bivališču. Povprečno največ denarja na dan je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem obratu (82 evrov), najmanj pa turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču (20 evrov). Najpogosteje smo v tujini želeli na morsko obalo (70 odstotkov zasebnih potovanj), pa tudi v mesta (malce več kot četrtina), na podeželje (16 odstotkov), v gore (pet odstotkov) in zdravilišča. Kdor pa lani ni zasebno potoval, je najverjetneje doma ostal iz finančnih razlogov, nekateri za to niso imeli časa, spet tretji so doma ostali zaradi zdravstvenih težav ali pa jih potovanja preprosto ne zanimajo.

Privlačita nas tudi Grčija in Turčija

Podatki ene od turističnih agencij pa kažejo, da Slovenci poleti še vedno najraje odidemo k našim južnim sosedom – zdi se, da se na vse diplomatske spore preprosto požvižgamo. Očitno se nam zdi pomembneje, da se imamo lepo, da uživamo v naravnih lepotah in turistični ponudbi Hrvaške. Nekateri dopust seveda načrtujejo tudi v Sloveniji, kjer vabita neokrnjena narava in pristno podeželje, na seznamu pogostih želja pa se pojavlja tudi Grčija s svojimi otoki, morjem, privlačno zgodovino in mediteranskim načinom življenja. Kljub nemirom, v katere je Turčija vpletena, je zanimanje zanjo še vedno veliko, seveda pa k temu najbrž pripomorejo bolj ali manj ugodne cene turističnih aranžmajev (vse je seveda odvisno od tega, kaj želite, in časa, v katerem potujete).

Če se vrnemo k naši priljubljeni destinaciji (Hrvaški), naj omenimo, da se število slovenskih gostov tam iz leta v leto povečuje. Seveda – za pot do prve južne sosede ne porabimo veliko časa in sredstev, jezik nam je znan, naravni biseri pa so najbrž tisti, ki nas še najbolj privlačijo. Hrvati so imeli v enem letu kar 1,2 milijona slovenskih obiskovalcev, ki so na Hrvaškem ustvarili 7,8 milijona nočitev. Zanimivo pa je, da se povečuje povpraševanje po nočitvah v hotelih s štirimi ali celo petimi zvezdicami ter v luksuznih apartmajih. Očitno si nekateri Slovenci lahko privoščijo dopust na veliki nogi, medtem ko so drugi prisiljeni ostati doma, ker za pot preprosto nimajo denarja. In še nekaj: če smo Slovenci na jug v preteklih letih radi potovali sredi turistične sezone, se je zdaj ta čas potovanj raztegnil tudi v tedne pred in po sezoni, ko so cene nižje, medtem ko so postala priljubljena tudi nekajdnevna bivanja, ne le teden dni ali dva v kosu. Veliko Slovencev se odloči kar za več krajših dopustov skozi vse leto in ne porabijo vsega dopusta le v poletnih mesecih. Veliko Slovencev ima na Hrvaškem tudi počitniško hišico, apartma ali prikolico, kar je dodaten razlog, da dopustujejo tam.

Kamor koli vas letos že mika, upoštevajte svoje želje in se ne ozirajte na statistične podatke. Pojdite tja, kamor vas vleče, in uživajte, saj bo poletje kratko, potem pa se bo tako ali tako vrnila značilna jesenska sivina.

Pripravila: M. S.