• 17.6C Novo mesto
  • 02:31
  • Pon, 17.06.2019
  • Prijava

Luskavica: kako jo zdraviti in z njo živeti

Luskavica ali psoriaza je kronična, vendar nenalezljiva vnetna bolezen, ki jo bolniki pogosto prikrivajo. Pojavi se namreč v obliki različno oblikovanih in pordelih žarišč na koži, ki se luščijo, strokovno pa gre za prekomerno razraščanje epidermalnih keratinocitov v kombinaciji z vnetjem povrhnjice ter usnjice.

Njen pojav je za bolnika pogosto precej neprijeten, že zaradi samega videza kože, ki drugim daje občutek, da ni negovana. Luskavica prizadene do pet odstotkov ljudi, pogosteje se pojavlja pri tistih s svetlejšo kožo. Najpogosteje se pojavi v poznih najstniških letih ali pa nekje med 55. in 60. letom starosti, seveda pa lahko dejansko izbruhne kadar koli v življenju. Luskavica se najpogosteje kaže na koži komolcev, kolen in lasišča, lahko pa tudi drugod po telesu. Velikokrat prizadene tudi sklepe (artritis), kar je dodatna neprijetnost, pojavlja pa se v zagonih, torej nekaj časa morda sploh ni vidna, potem pa se stanje poslabša. Luskavica pa ni le kožno obolenje, temveč dolgotrajna bolezen imunskega sistema. Luskavica se lahko pri nekaterih kaže kot psoriatični artritis, ki se lahko konča celo z invalidnostjo, med pridruženimi bolezenskimi stanji pa so tudi srčno-žilne bolezni, metabolni sindrom, debelost, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in holesterol, črevesne bolezni ter depresija. Luskavica lahko pospeši nastanek teh pridruženih bolezni.

Simptomi

Luskavica največkrat ne izbruhne naglo. Navadno se njeni simptomi začnejo pojavljati v obliki občasnega blagega srbenja kože, zdravnik pa diagnozo postavi na podlagi videza in razporeditve kožnih sprememb. Luskavica se pojavi kot srbeča mesta na koži, rdeči »madeži« in odebeljena mesta, ki se lahko luščijo. Koža lahko daje znake vnetja, na njej se pojavljajo srebrnkaste zaplate, lahko razpoka in krvavi, zapeče ali bolni, nohti pa lahko začnejo odstopati.

Ko je diagnoza luskavica postavljena, se je treba obrniti na dermatologa. Ta vam bo najbolje znal svetovati o nadaljnjem načinu življenja in blaženju bolezni. Zato mu povejte vse o spremembah na koži, kako pogosto simptomi izbruhnejo, pod kakšnim stresom ste in podobno. Morda vas celo bolijo sklepi? Tudi to mu morate povedati, saj bo tako lahko natančneje določil, kaj točno naj vam predpiše.

Zakaj luskavica nastane?

Najverjetneje je razvoj bolezni luskavica povezan z genetiko (dedovanje) in motnjo v delovanju imunskega sistema. Dodaten kamenček v mozaiku te bolezni je okolje, v katerem smo izpostavljeni stresu, kakšni okužbi, poškodbi kože (ureznine, odrgnine, piki žuželk, opekline), zdravilom, alkoholu, psihičnim težavam in še čemu. Lahko pa jo spodbudimo tudi s prehrano, kajenjem, alergijami in podobno. Luskavica nastane, ker imunski sistem po pomoti aktivira reakcijo v kožnih celicah, ki pospeši njihovo rast. Imunski sistem namreč napade zdrave kožne celice, kot če bi se branil pred okužbo, zato nastaja preveč zdravih celic – ker je teh kmalu preveč, se pomikajo na površino kože, ta cikel pa lahko traja zgolj nekaj dni. Odmrle celice se same ne morejo dovolj hitro odstraniti, kar opazimo kot luščenje kože. Luskavica lahko znatno poslabša kakovost bolnikovega življenja.

Je luskavica ozdravljiva?

Luskavica ni popolnoma ozdravljiva, na različne načine lahko le blažimo njene simptome oziroma jo tako vsaj približno obvladujemo. Med terapijo uporabljamo lokalna in sistemska zdravila, fototerapijo, treba je zmanjšati raven stresa, pomagajo vlažilne kreme, sončna svetloba in salicilna kislina. Luskavica se pri vsakem pojavlja na drugačen način, tako tudi vsa zdravila niso učinkovita za vse ljudi. Pomembno pa je, da jo odkrijemo čim prej in začnemo zdraviti, preden pride do stanja, od koder ne bo več povratka. Dermatolog vam lahko predpiše topično lokalno zdravljenje, kamor spadajo kreme in mazila, ki se nanašajo neposredno na kožo. Lahko vam predpiše fototerapijo, pri kateri kožo izpostavijo umetni UV-svetlobi, morda tudi v kombinaciji z zdravili, lahko pa ste deležni sistemskega zdravljenja, ki poteka v obliki tablet ali injekcij in deluje od znotraj navzven.

Živeti z njo

Ker veste, da bolezni ne morete povsem odpraviti, se morate pripraviti, da boste z njo pač morali živeti. Že s seznama vzrokov zanjo lahko vidite, čemu se je treba izogibati (stres, alkohol, kajenje …), najverjetneje pa boste morali poseči tudi v vsakdanjo prehrano. Na splošno lahko rečemo, da mora ta biti predvsem zdrava, torej veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih žitaric, mlečnih izdelkov in pustega mesa. Luskavica pa ima po drugi strani rada rdeče meso, alkohol, polnomastne mlečne izdelke ter predelana živila. Uživajte čim manj glutena in več antioksidantov ter vitaminov D3 in B12.

Zdravo se prehranjujte v kombinaciji z gibanjem in čim manj stresnim vsakdanjikom. Če ste med tistimi, ki se hitro razburijo ali pa se jih vsaka stvar globoko dotakne, bi morda veljajo razmisliti tudi o spremembi načina vašega razmišljanja – možgani so namreč plastični in jih lahko dobesedno natreniramo na določeno razmišljanje. Potrebovali boste le dovolj vztrajnosti, potrpežljivosti in volje, pa boste videli, da se bo urjenje več kot obrestovalo.

Pripravila: M. S.