• C Novo mesto
  • 08:58
  • Pet, 27.01.2023

Na portalih za rezervacijo potovanj odkrili številne nepravilnosti

Evropska komisija in organi za varstvo potrošnikov EU so oktobra lani začeli usklajen pregled 352 spletišč za primerjavo cen in rezervacijo potovanj po vsej EU. Ugotovili so, da podatki o cenah niso bili zanesljivi na 235 spletiščih, kar sta dve tretjini vseh pregledanih spletišč, piše na spletnih straneh Evropske komisije.

V nekaterih primerih se je cena spremenila v poznejši fazi postopka rezervacije, ko so se prišteli dodatni elementi cene, s čimer potrošnik ni bil jasno seznanjen. V drugih primerih oglaševana cena ni ustrezala nobeni razpoložljivi storitvi.

Kot je dejala evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova, internet potrošnikom zagotavlja obilo informacij za pripravo, primerjavo in rezervacijo potovanj. »Če pa so ocene na primerjalnih spletiščih pristranske oziroma če cene niso pregledne, potem ta spletišča potrošnike zavajajo,« je poudarila. Ta podjetja so po njenih besedah tako kot potovalne agencije dolžna spoštovati evropska pravila za varstvo potrošnikov. »Organi za varstvo potrošnikov bodo zdaj od teh spletišč zahtevali, da odpravijo nepravilnosti. Potrošniki morajo biti na spletu deležni enake stopnje varstva kot pri rezervaciji v poslovalnici,« je izpostavila komisarka.

Organi so spletišča, za katera so ugotovili nepravilnosti, že pozvali, naj svojo prakso uskladijo z zakonodajo EU o varstvu potrošnikov, ki zahteva popolno preglednost cen, in naj svoje ponudbe predstavijo na jasen način že v zgodnji fazi postopka rezervacije. Če tega ne bodo storila, lahko nacionalni organi začnejo upravne in pravne postopke. To lahko odvisno od posamezne nacionalne zakonodaje storijo neposredno ali pa prek nacionalnih sodišč.

Komisija vsako leto usklajuje preglede spletišč za določen sektor, pri tem pa ji pomaga mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov. Prejšnji pregledi so denimo zajemali letalske prevoznike, spletno prodajo vstopnic in potrošniške kredite.

Vir: STA Foto: Pixabay