• C Novo mesto
  • 10:01
  • Pet, 27.01.2023

Najlepše plaže na Hrvaškem – FOTO

Vam misli že uhajajo k brezskrbnim poletnim dnem, brezčasnemu poležavanju na plaži in uživanju na vročem soncu? Potem gotovo razmišljate tudi, kam jo boste poleti mahnili. Ker smo Slovenci še vedno veliki ljubitelji Jadrana, smo pripravili seznam, na katerem boste našli najlepše plaže na Hrvaškem – pa naj bodo to Istra, Kvarner ali Dalmacija.

Tam lahko namreč najdemo raznovrstne plaže – od kamnitih, ki so seveda v večini, do peščenih, ob tem pa še nešteto otokov in otočkov, kjer boste gotovo našli pravi kraj zase. In medtem ko je kakšna plaža polna turistov, se drugje skrivajo še neodkriti in neobljudeni kotički, daleč od civilizacije. Vsak ima rad kaj drugega, na vas pa je, da se odločite. In katere so torej najlepše plaže na Hrvaškem’

Istra
Če ne marate dolge vožnje, a vas lepa plaža vseeno mika, potem niti ne bo treba daleč. Hrvaška Istra ponuja številne lepe kotičke, med najlepšimi pa so zagotovo plaže oziroma kraji, ki jih naštevamo spodaj:

Medulin: peščena plaža Bijeca je še posebej priporočljiva za družinice z majhnimi otroki. Le nekaj kilometrov je oddaljena od Pule, tako da ste tam dokaj hitro.
Rabac: ne rečejo mu zaman biser, saj je znan po beli peščeni plaži in kristalno čistem morju. Nahaja se na vzhodni strani polotoka Istra, v plitvem zalivu nasproti otoka Cres.
Poreč: ta kraj zaznamujejo čiste in urejene plaže ter zalivi, seveda pa tudi številne priložnosti za športne dejavnosti. Najbrž veste, da je na zahodni obali Istre, med reko Mirno in Vrsarjem.
Umag: v Umagu boste deležni lepega in dinamičnega družinskega odmora, lahko pa tudi športnega in aktivnega – kakor boste pač hoteli.
Vrsar: za najboljše plaže na tem območju so označili plaže Vrsar, Valkanela in Koversada.

Najlepše plaže na Hrvaškem – Kvarner
Gre za severni del Jadranskega morja med vinodolsko-velebitsko in istrsko obalo, sestavljajo pa ga zelo znani hrvaški otoki, kot so Cres, Lošinj, Krk, Rab in Pag. Tudi ti kraji od nas niso preveč oddaljeni, tako da so primerni tudi za družine z majhnimi otroki. Poglejte, katere najlepše plaže na Hrvaškem boste našli v teh koncih:

Baška: zelo je priljubljena in na svojih prodnatih plažah nudi edinstvena doživetja. Pa še daleč ni – na otoku Krk.
Rab: plaža, imenovana Rajska plaža, je še posebej zanimiva za družine z otroki in tiste, ki so željni športa ter zabave.
Lošinj: plaža Vespera je nameščena v sončnem zalivu, v bližini gozdnega zelenja, tako da boste tam zagotovo našli stik z naravo.
Mošćenica: prekrasne divje plaže v Mošćenički Dragi so že leta razlog za obisk mnogih hrvaških in tujih turistov.
Crikvenica: ta kraj ponuja osem kilometrov peščenih in prodnatih plaž, ki so povezane v promenado.

In končno: Dalmacija!
Dalmacija je za mnoge pravi raj, zato se vedno znova vračajo tja. Tam boste našli številne kotičke in za vsakega nekaj, tako da se morda izplača zapeljati tudi malce dlje in se naužiti tistega pravega vzdušja, ki ga lahko ponuja le Dalmacija. Poglejte, kaj priporočajo na turističnih spletnih portalih:

Zaton: ta plaža ni zaman ena najboljših. Večinoma je peščena in primerna za majhne otroke, ki se lahko tu igrajo po mili volji – tudi v plitvem morju. Nahaja se severno od Zadra.
Biograd: plaža Soline je nameščena v hladu borovega gozda, ponuja pa peščeno in prodnato, torej za vsak okus nekaj.
Novalja: najbolj atraktivna plaža v Novalji so zagotovo Zrće, ki niso znane le po norih študentskih zabavah. Sami se lahko prepričate, da ponujajo mnogo več od tega.
Murter: Slanica je kopališče s peščeno plažo, še posebej zanimivo za ljubitelje picigina, to je športa z žogo, ki so si ga izmislili Hrvati.
Bibinje: Bibinjski zalivi se ponašajo z lepimi in prostranimi plažami, ki so najpomembnejši turistični element ter krajev.
Bol, Brač: plaža Zlatni Rat menja svojo obliko in je ena od najlepših naravnih znamenitosti Jadrana. Ko jo boste videli v živo, boste ugotovili, zakaj.
Makarska: prepoznavna je po peščenih in prodnatih plažah.
Split: plaža na Bačvicah je kultno igrišče picigina, kjer vsako leto priredijo tudi svetovno prvenstvo v tej panogi.
Hvar: Pakleni so pravi raj z gozdnatimi otočki, bistro vodo, nekaj kopališči in številnimi skritimi kotički.
Dubrovnik: vedno toplo in čisto morje, pogled na pečino, starodavno mesto in otok Lokrum so največji aduti, ki v Dubrovnik privabljajo goste z vsega sveta.

Na zgornji seznam bi zlahka zašla še kakšna plaža, a potem bi bilo idej za preživljanje poletnih počitnic že preprosto preveč. Če pa nas želite opomniti na še kakšno destinacijo, pa nam pišite in jo bomo dodali na seznam. Kaj boste pa vi letos odšli?

Pripravila: M. S.