• C Novo mesto
  • 09:20
  • Čet, 19.05.2022

Poletne nevarnosti za zdravje

Poletje je mnogim najljubši letni čas, saj s seboj prinaša daljše dneve, obsijane s soncem, več prostih dni, brezskrbne užitke in zabavo. Ni pa vse tako lepo, kot se zdi, saj v poletnem času na nas prežijo tudi različne nevarnosti, povezane z zdravjem.

Ne le močni sončni žarki, poleti nas lahko doletijo tudi alergije ali, sploh če radi in veliko potujemo, tudi kakšne okužbe in redke bolezni. Poglejmo, kaj lahko naredimo, da bo naše poletje zdravo in tako še bolj brez skrbi.

Zaščita pred soncem

Najbrž tudi vi radi vidite, ko vas pobožajo topli sončni žarki, a ti so lahko zelo nevarni. Najmočnejši in najnevarnejši so med 11. in 16. uro, zato se neposrednemu soncu takrat izogibajte, svoje dneve pa načrtujte tako, da boste v kritičnih urah v stanovanju oziroma na mestih, kjer vas sonce neposredno ne ogroža. Če ne drugega, pomaga tudi blagodejna senca, sicer pa velja, da morate za primerno zaščito poskrbeti tudi v oblačnih dneh. Kožo redno negujte s sončno kremo ali drugimi pripravki. Dobro se namažite in počakajte 20 minut, da se vpije, šele potem pa pojdite na sonce. Kremo nanesite večkrat na dan, pomagate pa si lahko tudi z oblačili – na soncu priporočajo zlasti obleke iz lahkih tkanin, ki ne prepuščajo sončnih žarkov. Na soncu uporabljajte tudi pokrivalo in sončna očala, največjo pozornost pa namenite otrokom, ki so še posebej občutljivi. Malčkov, ki so mlajši od enega leta, ne mažite s sončno kremo, temveč jih preprosto zadržujte v senci, tiste malo starejše pa redno mažite s kremo, ki ima visok zaščitni faktor. Otroci so velikokrat tako zatopljeni v igro, da vročine in opečene kože sploh ne opazijo, zato morate vi poskrbeti, da bodo primerno zaščiteni. In ne pozabite na pitje velikih količin pijače, zlasti vode, da bo telo ves čas zadovoljno v svoji koži.

Voda ni nedolžna

Poleti radi osvežitev poiščemo tudi v vodi, vendar pa je treba poudariti, da tudi ta ni povsem nedolžna. Voda v bazenih na primer vsebuje klor, ki obiskovalce sicer ščiti pred glivicami in nekaterimi bakterijami, obenem pa draži oči, kožo in dihala. Ker so v bazenih razmere, v katerih bakterije naravnost uživajo, pa je pomembno, da obiskovalci skrbijo za izpolnjevanje higienskih predpisov – uriniranje, kašljanje in umazanija v bazenu nimajo kaj iskati. Ko govorimo o rekah, jezerih in morju, pa seveda ne moremo mimo mikrobiološke in fekalne onesnaženosti teh voda zaradi odpadnih komunalnih in industrijskih izpustov, kmetijstva in izpiranja površin. Fekalna onesnaženost največkrat vpliva na okužbo prebavil, dihal in ušes, oči in tudi kože. Sploh če se kopate na divjih kopališčih, morate vedeti, da tam stanja vode nihče ne spremlja. Varnejše je kopanje na kopališčih, kjer redno jemljejo vzorce in tako spremljajo kakovost vode. V vodi, kjer se kopate, nikoli ne umivajte rok ali sadja, pozorni bodite na motnost, umazanijo, izločke in odpadke. Za vsa območja, kjer se kopamo, pa velja, da se moramo še pred skokom v vodo prepričati o njeni globini, kar pa najbrž že veste. In če kje opazite znak ‘kopanje na lastno odgovornost’, se zavedajte resnosti tega obvestila.

Alergije

Poleti so kožni izpuščajo pogostejši kot pozimi, med tako imenovane poletne alergije pa štejemo kožne alergije, alergije na hrano, alergije na kemična sredstva, alergije na pike insektov in podobno. Kožne alergije so v tem času pogostejše, ker je število alergenov v zraku povečano, alergijski znaki pa se pojavijo najkasneje v 48 urah po izpostavljenosti. Tudi sonce lahko povzroči določene reakcije, kot so sončni izpuščaji ali pa prave alergije na sonce – pri tem koža pordeči, izpuščajo srbijo ali pečejo … Za izbruh reakcij, povezanih s soncem, mora biti pogosto prisoten še en dejavnik, in sicer lahko zdravilo, snovi, ki jih izločajo trave, kozmetične kreme, dišave … Prava alergija na sonce pa se pojavi, kadar imamo v telesu protitelesa proti sončnim žarkom, kar na koži povzroči različne spremembe. Poleti pa je zagotovo več reakcij tudi zaradi strupenih oziroma škodljivih rastlin in nadležnega mrčesa. V tem času smo veliko v naravi, tam pa so tudi rastline, ki koži niso najprijaznejše. Pri tem gre zlasti za različne vrste bršljana, ruja, strupeni hrast, ginko, koprivo in še kaj. Izpuščajev ne praskamo, saj bodo v glavnem izginili brez zdravljenja, kadar govorimo o pikih komarjev, pa se lahko primerno zaščitimo s preparati, ki so temu namenjeni. Če ste morda alergični na ose ali čebele, najbrž že veste in ste na morebiten pik pripravljeni, sicer pa lahko posledice pikov omilimo z ledom, obkladki ali kakšnim mazilom.

Okužbe in zastrupitve

Največ primerov zastrupitve s hrano je prav poleti. Temperature so višje, mikroorganizmi imajo več možnosti za razmnoževanje … Med najpogostejše okužbe s hrano štejemo okužbo z bakterijo salmonelo, s hrano pa se prenašajo tudi nekateri virusi. Po zaužitju okužene hrane se po določenem času pojavijo driska, krči v trebuhu, slabost, bruhanje, zdravljenje pa je zlasti simptomatsko – če z bruhanjem izgubimo veliko tekočine, jo je pač treba nadomestiti, pomembno pa je vedeti, kako do okužbe sploh pride. Meso, ki ga uživate, mora biti vedno dobro toplotno obdelano, sadje in zelenjava pa dobro oprana. Še najboljše je, da je z domačega vrta, vendar morate tudi to primerno očistiti. Bakterije so lahko tudi v surovih jajcih in mleku, pazljivi bodite tudi pri uživanju školjk in kakšnih plesnivih sirov. Med pripravo hrano skrbite za redno higieno rok (da v usta ne bi vnesli mikroorganizmov), hrana, ki je že pripravljena in toplotno obdelana, pa se lahko okuži tudi še kasneje, če pride v stik s surovim živilom ali okuženimi kuhinjskimi pripomočki. Živila primerno hranite, saj je toplo in vlažno okolje pravi rad za razvoj bakterij. In katera živila so največkrat okužena? Po navadi tista živalskega izvora (surovo meso, jajca in jajčni izdelki, nepasterizirano mleko, surove školjke), okužba pa se, kot smo že omenili, lahko prenese tudi prek surovega sadja in zelenjave.

Da bo poletje kar najbolj brezskrbno in sproščujoče, torej poskrbite zase in ne tvegajte. Zdravje naj bo na prvem mestu, potem pa naj pridejo na vrsto stvari, ki jih poleti tako radi počnete.

Pripravila: M. S.