• -4.56C Novo mesto
  • 07:25
  • Sre, 22.01.2020

Prenova starega pohištva po korakih

Se po podstrešju valjajo kosi starega pohištva, pa ne veste, kaj bi z njimi? Če dobro pomislite, bi jih morda lahko še uporabili, a bo treba seveda za to nekaj narediti. Za pohištvo, ki še ni za v staro šaro, je obnova kot naročena – še posebej, če se v vas skriva nekaj ustvarjalne žilice.

Ne govorimo o restavriranju, ki so ga vešči zgolj najboljši mojstri, temveč je tema spodnjih vrstic obnova starega pohištva, ki lahko z nekaj truda in volje ponovno zasije. Najprej morate seveda ugotoviti, ali je obnova določenega kosa pohištva sploh smiselna. Če stari mizici manjka noga, morate najprej razmisliti, ali boste lahko naredili novo (Poznate kakšnega dobrega mizarja?), prav tako je pomembno, kako je poškodovan les – globoke udrtine in praske so nekaterim morda celo všeč, spet drugim nikakor ne. Dobro je treba oceniti, kako so materiali poškodovani ter ali jih realno gledano lahko popravite, nadomestite … Ko boste pri sebi uredili to, se lahko lotite prvega pravega koraka: naj se obnova začne!

Tale kos kar kliče po obnovi.

Ne pozabite na primerno zaščito, pripomočke in seveda prostor. Obnova starega pohištva bo zahtevala kar nekaj prostora in stvari, s katerimi si boste lahko veliko pomagali. Sebe zaščitite s primerno obleko, ki je ni škoda umazati ali raztrgati. Rokavi in hlačnice naj bodo dolgi, uporabljate rokavice, morda tudi masko, ko bo na vrsti barvanje. Če je na vrsti obnova starega pohištva, kot je stol, lahko po tleh pogrnete nekaj časopisnega papirja ali zaščitne folije, da ne boste packali in mazali po tleh, seveda pa je treba pripraviti tudi primerno orodje. V kolikor želite staremu pohištvu obnoviti barvo, boste potrebovali brusni papir, krpice in premaze – poleg same barve morda še kaj za zaščito, če je treba dodati ali popraviti kakšen kos, pa boste potrebovali še nekaj mizarskega orodja. Vse je odvisno od tega, kakšno je stanje in kaj želite doseči. Pohištvo, ki ga čaka obnova, za vsak slučaj še fotografirajte, če ga boste slučajno razstavljali. Tako boste vsaj vedeli, kateri deli gredo skupaj in kateri ne, delo pa bo potekalo brez večjih zapletov.

Obnova starega pohištva se začne s temeljitim čiščenjem

Na žalost je tako, da je treba vsak kos pohištva, ki ga želimo polepšati, najprej temeljito očistiti prahu, pajčevine, maščobe, rje, razpokane barve in umazanije. Na površini se je verjetno nabralo marsikaj, zato bo čiščenje vzelo kar nekaj truda in časa. Če je pohištvo prebarvano z lakom ali barvo, ki jo želite ohraniti, se čiščenja tega lotite z nežnim čistilom. Če so vijaki zarjaveli, jih nadomestite z novimi, če je tekstil strgan, kupite novega.

Naj vam bo obnova starega pohištva v užitek, ne breme.

Brušenje je res zelo pomembno

Ko so vsi kosi očiščeni, je na vrsti brušenje. Prenova starega pohištva običajno še največ dela vzame, kadar govorimo o brušenju. Pri tem namreč ne gre zgolj za ravne površine, temveč velikokrat precej bolj zapletene detajle, krivine, kote, okrasje in podobno. Začnite z bolj grobim papirjem, za konec pa uporabite bolj finega. Z brušenjem v prvi vrsti s pohištva odstranimo staro barvo oziroma lak in površino pripravimo na nov sloj barve. če površine ne boste dobro prebrusili, bo barva sčasoma začela odstopati, tako da prav velike koristi od tega ne boste imeli. Kadar je na vrsti obnova starega pohištva, je ta korak še najbolj pomemben, saj le dovolj kvalitetno brušenje prinese dovolj kvalitetne rezultate. Za to fazo si bo morda res treba vzeti nekaj več časa, volje in potrpljenja, a trud se vam po gotovo poplačal.

Ko je pohištvo primerno pobrušeno, se na njem lahko poznajo udrtine, praske, poškodbe in podobno. Te napake lahko prekrijete s kitom za les – z njim preprosto napolnite luknjice, počakajte, da se dobro posuši, potem pa kritični del še enkrat prebrusite, da boste površino enakomerno zgladili. Ko je vse to narejeno, je treba kose, ki jih obnavljamo, ponovno temeljito očistiti in jih pripraviti na – barvanje. In obnova starega pohištva je skoraj končana …

Mar ni tale rdeča mizica prikupna?

Končno: barvanje!

Tudi v tem koraku imate izbire veliko – odvisno od tega, ali nanašate barvo ali lak, kje bo pohištvo stalo, kakšni bodo zunanji vplivi nanj … Če bo mini mizica stala na balkonu pod milim nebom, jo je treba dobro zaščititi, vsekakor pa se o tem pozanimajte še pri prodajalcih barv. Nekateri vam bodo svetovali nanos temeljne in pokrivne barve, spet drugi vam bodo priporočili zaščito proti črvom, nekateri vam bodo morda ponudili samo eno vrsto barve, ki jo boste pač nanesli večkrat. Kakor koli že, naj bo obnova vašega starega pohištva taka, kot si jo želite sami, zato se sami tudi odločite, kaj boste naredili z barvo. Še najlažje je, da izberete eno, potem pa izbrani kos dvakrat ali trikrat premažete z njo. Vmes se mora seveda dobro posušiti, saj lahko prehitri drugi ali tretji nanos povzroči nabrekline in napake, ki jih boste le stežka odpravili. Po vrhu lahko nanesete še lak, če boste to počeli, pa morate po prvem nanosu laka površino še enkrat na fino prebrusiti ter potem nanesti še eno plast. Le tako bo pohištvo gladko, kot si najbrž tudi želite. Površine, ki jih ne želite prebarvati ali pa boste nanje nanesli drugačne barve, zaščitite s primernim trakom.

Prenova starega pohištva morda res ni najbolj preprosta, a če ste zagnani, vztrajni in imate spretne roke, vam večjih težav ne bi smela povzročati. Pomembno je, da si že vnaprej predstavljate, kako naj bi se obnova tudi končala (ali pa si končni izdelek tudi narišete vnaprej), opredelite vse vmesne korake in se jih potem tudi držite. Res lep je namreč občutek, ko veš, da si iz nečesa starega naredil nekaj novega – ko boste to občutili prvič, vam bo obnova starega pohištva morda prešla v navado in veliko veselje.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay