• C Novo mesto
  • 03:29
  • Ned, 02.10.2022

Preprostost je bistvo dobrega oblikovanja tudi pri ureditvi zunanje okolice

Za prvi vtis o hiši in njenih prebivalcih, predvsem pa za dobro počutje v hiši in zunaj nje, je najpomembnejša urejena okolica hiše. A pogosto se zgodi, da se pri tem pojavi težava, kako pravzaprav urediti okolico hiše, kako razporediti vse, kar želimo tam imeti in koliko prostora nameniti posameznemu elementu. Za to lahko seveda najamete krajinskega arhitekta ali skušate sami čim bolje izkoristiti prostor. A v prvem primeru boste najbrž morali za projekt odšteti zajeten kupček denarja, v drugem pa se lahko zgodi, da razporeditev ne bo optimalna in jo boste kmalu spreminjali. Kakor koli se boste že odločili, zbrali smo nekaj dejstev, ki jih je smiselno upoštevati pri urejanju zunanje okolice hiše.

Urejena okolica je v prvi vrsti omejena s prostorom, ki vam je na voljo. Majhen vrt zahteva popolnoma drugačno ureditev kot velik, saj dopušča veliko manj možnosti. Obenem pa lahko prave ideje za urejanje okolice tudi majhen prostor spremenijo v prijeten prostor za oddih ali zunanjo jedilnico. Prave ideje in ustrezni izdelki lahko vaš vrt in dvorišče spremenijo v pravi raj.

Za katero vrsto tlakovca se odločiti?

Preprostost je bistvo dobrega oblikovanja. Tako je tudi pri izbiri tlakov in načinu uporabe v vrtu, na dvorišču ali terasi. Kamen, beton, teraco, tlakovci, sodobni kompoziti, les, pesek ali prod, pomembno je kako je uporaben in uporabljen. Najboljši so tisti trajni, lokalno prisotni, tradicionalno uporabni ter prostoru in uporabniku primerni. Saj veste: včasih je bilo dvorišče za kokoši in vozove, danes pa za visoke petke in avtomobilske pnevmatike.

Najlažji za zlaganje in za kombiniranje k okoliški arhitekturi so tlakovci preprostejših oblik, kot npr. kvadratni ali pravokotni. Tudi razpon dimenzij tlakovcev je prav tako zelo velik, saj so ti lahko manjši okrog 10 cm ali večji, vse do 30 cm. Prednost večjih tlakovcev je v tem, da se te hitreje zloži, vendar pa so ti dražji in težji. Debelina tlakovcev je standardna okrog 5 cm. Najpogosteje so tlakovci narejeni iz betona, lahko pa izberemo tudi kamnite ali lesene. Najcenejši so betonski tlakovci, vendar pa naj ne bo cena edini kriterij pri izbiri tlakovcev. Material tlakovcev naj se sklada z vašim objektom, z arhitekturo, pa tudi z okoljem, v katerem živite. Če pa je vaš objekt zelo moderen in živite v mestu, se lahko odločite za betonske tlakovce ali betonske pralne plošče. Prav tako lahko izbirate med tlakovci z ostrim ali posnetim robom. Ostre tlakovce lahko tlakujete bolj en do drugega, med posnetimi pa so večje fuge.

Konec gradbenih del je čas za ozelenitev okolice

Po končanih gradbenih delih je potrebno okolico na novo ozeleniti. Površino splaniramo, utrdimo in opravimo zatravitev. Glede na prostor zasadimo tudi cvetje, grmovnice, jagodičevje, okrasno in sadno drevje. Vrtnarji pogosto priporočajo tudi zasaditev travne ruše, ki že ima izdelan koreninski sistem, zato se vanj težje vraščajo pleveli. Sicer pa izberemo takšna travna semena, ki imajo dobo vraščanja približno eno leto. Je pa prednost travne ruše ravno v tem, da je okolica zazelenjena takoj, ko jo položimo.

Vrt – sproščujoča oaza z ribnikom ali bazenom

Ribnik ali bazen je vselej velika popestritev vrta. Oba nudita priložnost za razvedrilo ali oddih, vendar bodite pozorni na izbiro prostora; o velikosti ribnika ali bazena bo odvisen način gradnje in izbira ustreznega gradbenega materiala.

Najboljša je polsenčna lega. Če boste v ribniku imeli živali, je priporočljiva velikost bazena vsaj 2 x 3 m in vsaj 60 cm globine. Le tako bodo lahko živali dobro prezimile. Da bo ribnik še prijetnejši, poskrbite za gibanje vode, za kar so na voljo različne črpalke za vodomete. Ribnik lahko dodatno okrasite še s podvodnimi ali plavajočimi lučkami, reflektorji in vodnimi figurami.

Na voljo imamo več načinov za gradnjo ribnika. Najenostavneje je, če imamo na vrtu naravni ribnik, v katerem se voda sama izmenjuje. Z njim nimamo veliko dela, le uredimo okolico. Ker pa večina nima te sreče, moramo uporabiti različne materiale. Na trgu so že izdelani plastični kalupi. Če želimo imeti ribnik prostih oblik, uporabimo posebno folijo. Za večje ribnike je primerna glinena obloga, a je gradnja zahtevnejša. Trajni so tudi betonski ribniki, pri katerih pa smo z obliko omejeni.

Vrtno pohištvo iz smrekovega lesa ima na prostem najdaljšo življenjsko dobo

Pomembno je, da med različnimi vrstami vrtnega pohištva izberemo prave kombinacije, prave barve in materiale – takšne, ki bodo skladni z bivalnim prostorom in hkrati z našim značajem. Lahko pa ste ustvarjalni in kreativni in si vrtno pohištvo izdelate sami. Več idej za vrtno pohištvo iz palet v spodnji fotogaleriji. Pripravila: Dragica Ribič