• C Novo mesto
  • 09:54
  • Pet, 27.01.2023

Najboljše lokacije za safari

Safari je v sodobnem pomenu besede skupinsko turistično potovanje zlati po osrednjem in vzhodnem delu Afrike, njegov glavni namen pa je opazovanje in fotografiranje divjih živali v njihovem naravnem okolju.

In če tudi vas mika opazovanje tropa slonov sredi neskončno velike pokrajine ali karavano dolgovratih žiraf, ki so se zbrale okoli edinega drevesa v pustinji, potem je safari morda prava odločitev za preživljanje prostih tednov. Safari vam namreč ponuja pogled na leve, leoparde, bizone, slone, nosoroge, ni pa seveda nujno, da boste vse te živali našli povsod po Afriki. Zato so popotniki pripravili seznam petih lokacij, kjer boste doživeli tisti pravi safari.

Safari #1: Bocvana

Reka Okavango, ki teče skozi puščavo Kalahari, v pokrajini ustvari vodne poti, ob katerih raste rastje, ki ga živali ljubijo – celo v sušni sezoni. Pestro divje življenje boste tako videli tudi v sosednjem narodnem parku Chobe. Če se boste za safari odločili tu, vas torej čaka pester živalski svet s sloni, bizoni, divjimi psi in celo nekaterimi redkimi vrstami ptic.

Safari #2: Južna Afrika

V Južni Afriki je morda še najslavnejša destinacija za safari narodni park Kruger. Tu najdete raznoliki živalski svet in pa zavidljivo turistično infrastrukturo, ki bo zadovoljila tako tiste, ki imate pod palcem veliko, kot tiste, ki imate pri sebi malce manj. Najbolj zanimivi rezervati za safari so Sabi Sand, Timbavati in Manyeleti. Če želite opazovati bele nosoroge, leve, geparde, ki mislijo, da si lastijo cesto, povodne konje in krokodile, potem so ti kraji prav za vas.

Safari #3: Namibija

Najbolje bo, če jo obiščete v sušni sezoni. Takrat ne bo treba daleč, da bi našli živali, ki se zadržujejo ob virih pitne vode. V tem primeru safari ne bo potekal toliko s vozilom, ampak si boste vmes lahko privoščili več potepov po parku. Potrpežljivost pa se vam bo poplačala, saj boste lahko našli slone, nosoroge, leve, zebre in celo flaminge, ki so sicer prej vidni v deževni dobi.

Safari #4: Tanzanija

Tanzanija je dom narodnega parka po imenu Serengeti, kar pomeni »neskončno vesolje«. In potepanje po teh krajih resnično jemlje dih. Med sezono selitve lahko tam vidite številne črede, medtem pa priporočajo tudi območje Ngorongoro, ki je slikovito, razgibano in privlačno, rezervat Selous ter narodni park Ruaha – tu boste našli najrazličnejše živali, tako da safari gotovo ne bo dolgočasen. Privoščite si lahko tudi izlet s čolnom po reki Rufiji, tako da boste lahko slone, leve in bizone opazovali kar s plovila.

Safari #5: Ruanda, Uganda

Ta safari destinacija je navdihnila hollywoodske filme, kot je na primer Gorile v megli. Gre namreč za območje goril in če bi jih res radi videli v živo, potem je ta safari pravi. Kar dve tretjini svetovne populacije goril namreč živi na tem območju skrivnostnih gorskih gozdov med Ruando in Ugando.

Menite, da je safari prava možnost za nekajtedenski dopust? Zakaj pa ne! Če imate nekaj avanturistične žilice in ste ljubitelji živali, ki jih pri nas zagotovo ne boste našli, potem ne odlašajte.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay