• 17.8C Novo mesto
  • 04:22
  • Pon, 26.08.2019

Smrekovi vršički doma ne smejo manjkati

Čas sredi pomladi je pravi za nabiranje darila narave, kot so smrekovi vršički. Pripravljamo jih, ko se je narava že prebudila, največkrat pa jih uporabljamo, ko vse okoli nas spi – torej sredi zime, ko se borimo proti prehladom in pomanjkanju odpornosti.

Smrekovi vršički nas zdravijo povsem naravno, zato so še toliko bolj dragoceni. Iz njih pa ne pripravljamo samo zdravilnega sirupa, ampak lahko tudi čaj, sok ter celo pivo. Smrekovi vršički morajo biti v času nabiranja dovolj mladi, saj le mladi in sveži vsebujejo vitamin C, ki je dokazano odličen antioksidant. Krepi naš imunski sistem in skrbi za številne telesne procese, poleg tega pa smrekovi vršički vsebujejo tudi karotenoide, kalij, magnezij in druge minerale. Zato so primerni zlasti za lajšanje težav s kašljem in vnetim grlom, pomagajo pa tudi pri hitrejšemu celjenju kože in pri prenosu kisika do celic.

Da so smrekovi vršički kar najbolj kvalitetni, morajo rasti na soncu, biti svetlozeleni in se zlahka odtrgajo. Ti vsebujejo eterična olja in smolo, pazite pa, da jih boste nabirali v neokrnjeni naravi, kjer v bližini ni prometa in vrveža. Poiščite mlade smreke, ki imajo mlade smrekove vršičke. V nižjih legah jih boste našli že ob koncu aprila, konec junija pa morda le še nekoliko višje, kjer vladajo nižje temperature. Smrekovi vršički so lahko še zelo zaprti ali pa precej dolgi, pomembno je le, da so na otip medeni. Zato jih nabiramo z golimi rokami, če jih boste še povohali ali poskusili ugrizniti, pa boste kaj kmalu občutili grenkobo in značilen vonj, ki vam bo povedal, da so ti smrekovi vršički ravno pravi za nabiranje.

Smrekovi vršički: sirup

Klasična oziroma tradicionalna priprava sirupa iz smrekovih vršičkov bo zahtevala kar nekaj časa, vendar se bo potrpežljivost izplačala. V stekleno posodo (lahko so to kozarci za vlaganje) nalagajte plasti vršičkov, vmes pa plasti sladkorja. Med polnjenjem posode vsebino večkrat dobro potlačite in vztrajajte, dokler posoda ne bo povsem polna. Zaključite s plastjo sladkorja, ki se bo na toplem poletnem soncu topil, na dnu posode pa bo počasi nastajal sirup. Steklene posode dobro zaprite in jih za najmanj mesec dni postavite na mesto, ki je večino dneva obsijano s soncem. Za vse ostalo bodo poskrbeli smrekovi vršički sami, tako da boste lahko že poleti v steklenice natočili odličen sirup in ga shranili za mesece, ko vam bo prišel še kako prav.

Sirup pa lahko naredimo tudi malce hitreje, in sicer s kuhanem. Smrekovi vršički naj v tem primeru romajo v primerno posodo, potem pa jih prelijete z vodo. Ko mešanica zavre, jo kuhate približno deset minut, precejenemu soku pa potem dodate še sladkor in nadaljujete s kuhanjem še kakšnih 20 minut. Nastali sirup shranite v steklenice, te pa zaprite v temen in hladen prostor.

Poskusite s čajem

V obeh primerih vam bodo ostali smrekovi vršički, prepojeni s sladkobo. Te lahko uporabite tudi za žgano pijačo. Mešanico vršičkov in žganja zgolj pustite na soncu še kakšna dva tedna in nastala bo žgana pijača z zanimivim okusom ter aromo. Smrekovi vršički so primerni tudi za čaj – le posušimo jih in jih shranimo za hude čase. Ko si zaželimo toplega napitka, naj se vršički v vodi kuhajo kakšnih pet minut, potem pa naj še malce počivajo. Hitri napitek lahko naredimo že iz svežih, in sicer jih zgolj prelijemo s kropom ter pustimo stati par minut. Tak napitek bo pomagal pri kašlju, težavah z dihali in čistil kri.

In če še ne veste, kako smrekovi vršički pomagajo, naj naštejemo le nekaj njihovih pozitivnih učinkov. V roku treh dni bodo pozdravili kašelj, vneto grlo in prehlad, v času prehlada lajšajo dihanje, pomagajo pri splošni odpornosti, preganjajo utrujenost, čistijo kri in pomagajo pri krvavečih dlesnih. Smrekovi vršički pa seveda niso primerni le za odrasle, temveč jih lahko brez skrbi ponudite tudi otrokom. Zaradi sladkobe imajo sirup radi, lahko pa jim ga zjutraj vmešate v čaj namesto medu.

Torej: smrekovi vršički so primerni za vse starosti in vse primere, ko začutite, da se vas nekaj loteva. Če se vam zdi, da boste zboleli, postopoma pogoltnite žličko sirupa ali pa ga vmešajte v jutranji čaj. Škodil vam zagotovo ne bo, ampak vam lahko le koristi. Zato ne odlašajte in se čim prej odpravite v gozd, kjer boste našli pravi dar narave.

Pripravila: M. S.