• 17.89C Novo mesto
  • 19:38
  • Pet, 13.09.2019

Dejstvo: mladi so zasvojeni s telefoni

Zasvojenost že dolgo časa ni omejena le na droge, alkohol in podobne substance. Danes si lahko zasvojen tudi z odnosi, spolnostjo in – z mobilnimi telefoni. To ne nazadnje ni prav nič nenavadno, saj tehnologija vse bolj kroji naša vsakdanja življenja.

Res je, da brez nje pač ne gre, a marsikje so napravice, tudi telefoni, povsem odveč. In to utegne voditi v neslutene razsežnosti. Še posebej so na udaru zasvojenosti s telefoni mladi – najstniki. Ker se v svetu šele uveljavljajo, imajo s tem nemalo težav, priročen pripomoček pri navezovanju stikov in pridobivanju najrazličnejših informacij pa so prav telefoni. Nekateri so prav razjarjeni, če niso ves čas prisotni na družabnih omrežjih in v virtualni stikih s spletnimi prijatelji.

A če se bo ta trend nadaljeval, potem bodo prav kmalu postali nesposobni navezovanja stikov v resničnosti oziroma brez pomoči naprav, kot so telefoni. To je pokazala nedavna raziskava, sociologi pa so kmalu sklenili, da se mladim obsedencem s telefoni na piše nič dobrega.

Vsebina komunikacije sploh ni pomembna

Kot so povedali, ima telefon eden od štirih britanskih otrok, starih med 5 in 16 let. A bolj kot klici jih zanimajo SMS-sporočila in družabna omrežja. Dr. Hisao Ishii, avtor študije, je povedal, da znajo najstniki izkoristiti prav vsako prosto minuto, da svojim prijateljem na hitro kaj napišejo. »Ni pomembna vsebina te komunikacije, ampak samo dejstvo, da ostanejo v stikih,« pravi, obenem pa svari, da pametni in smiselni pogovori s tem izginjajo, povečujejo pa se klepeti kar tako, s tem pa tudi kvaliteta medsebojnih odnosov.

Otroški psiholog dr. David Lewis je dejal, da so se mobilni telefoni spremenili v igrišče, pri čemer se otroci seveda ne počutijo dobro, če so izločeni iz skupine. Menijo, da bodo brez telefona nevredni in pozabljeni, gre za nekakšno pripadnost plemenu elektronike, če se lahko tako izrazimo. Otroci morajo tako vedeti za najnovejše trende, ki se delijo prek telefonov, pa tudi za govorice in trače, da le ne bodo česa zamudili. Saj če kaj zamudijo, potem jih drugi lahko zaničujejo. Tudi če otrok morda noče telefona, je v to po eni strani prisiljen, če se želi gibati v družbi, ki mu ugaja.

Zasvojenost s telefoni je tako nekakšen začaran krog. Ne le da zmanjšujejo socialne sposobnosti najstnikov, telefoni jim predstavljajo celo nadomestilo za fizično vadbo, tek, plezanje po drevesih, igre z žogo, v čemer smo tisti, ki smo se rodili na primer v 80. letih, še neznansko uživali. S pomočjo iger na prostem so se potem zlahka spletle tudi prijateljske vezi, komunikacija je stekla sama od sebe, danes pa so orodje komunikacije v glavnem telefoni. Kar je naravnost skrb vzbujajoče. Da se z nekom spoprijateljiš, moraš z njim preživeti nekaj časa in se z njim pogovarjati, morda biti del skupne aktivnosti, tako pa telefoni ponujajo le klice in sporočila, ki so velikokrat plitka in ne prinašajo pravih novih prijateljev.

Ročne spretnosti in fizična dejavnost na dnu

Sociologi so ob tem opozorili tudi, da telefoni (sporočila, igrice) negativno vplivajo na pomembne dejavnosti, kot so branje in učenje. Najstniki veliko raje tipkajo kot pišejo na roke, kar je skrb vzbujajoče, s tem pa izgubljajo tudi ročne spretnosti, ki v svetu, ko moraš biti pripravljen na različna delovna mesta in gledati v širino, pridejo še kako prav. Zato so sklenili, da bi morali biti telefoni v rokah najstnikov le v nujnih primerih, a to se seveda ne bo zgodilo.

Upravičeno se lahko vprašamo, kam zasvojenost s telefoni vodi. Vsekakor ne prinaša nič dobrega, ampak očitno le še kup neodzivnih najstnikov, ki so zadovoljeni s površinskimi medsebojnimi odnosi, uteho pa iščejo v virtualnih »prijateljih« in igricah. Vsaj tam so namreč lahko zmagovalci.

Pripravila: M. S.