• C Novo mesto
  • 21:36
  • Ned, 13.06.2021

Zavarovanje v tujini: nujni napotki

Bližajo se dopustniški dnevi, ko jo bo marsikdo mahnil v tujino. Ob načrtovanju poti, prenočišč in aktivnosti pa se kaj hitro lahko zgodi, da pozabimo na sklenitev zavarovanja – za primer, če se nam v tujini zgodi kaj neprijetnega.

Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (Mipor) so v okviru primerjalnega ocenjevanja preverili, koliko si pri izbiri ustreznega zavarovanja lahko pomagamo s podatki in možnostmi, ki jih zavarovalnice ponujajo na spletu. Vse več popotnikov se namreč za tovrstne storitve obrne kar na splet, saj je takšen način še najhitrejši in tudi precej preprost.

Tudi če imate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, morate o zavarovanju pred odhodom v tujino dobro premisliti, še posebej, če odhajate v države, ki niso del Evropske unije (EU). Pri vsebinskem pregledu zavarovalnih produktov na spletu so se osredotočili na zdravstveno zavarovanje v tujini, saj so zdravstvene težave tiste težave, ki lahko potrošnike najbolj udarijo po žepu, če do njih pride med dopustom ali potovanjem v tujini. Osnovni nasvet pa je: »Ne sklepajte zavarovanja, preden ne preverite, kaj vsebuje, morebitne izključitve itd.«

Bodimo bolj konkretni: evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v tujini ni nujno dovolj, saj je njena uporabnost odvisna od tega, kam greste, kaj od zavarovanja potrebujete in kaj pričakujete. Evropska kartica vam tako ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v države zunaj EU, EGP oziroma Švice, Avstralije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije in Srbije. Omejen pa je tudi nabor storitev, ki jih lahko z evropsko kartico uveljavljate. Upravičeni ste do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev (EU, EGP in Švica) pri zdravnikih, ki so del javne zdravstvene mreže, v ostalih državah pa celo samo do nujnih zdravstvenih storitev oziroma nujne medicinske pomoči. Pomembno je vedeti, da evropska kartica v večini tujih držav na primer ne krije stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču, stroškov prevoza zavarovanca iz tujine v domovino, stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem, ali stroškov zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če ste tja odpotovali z namenom zdravljenja oziroma poroda.

Turistično zavarovanje

Pri turističnem zavarovanju gre za skupno ime za različne vrste zavarovanj, ki pridejo v poštev na potovanjih. Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, zavarovalnice pa vam ponujajo še zavarovanja proti tatvini, izgubi prtljage … Seveda boste izbrali tisto zavarovanje, ki ga potrebujete oziroma želite, a zavarovalnice kakšne posebne fleksibilnosti pri tem na žalost nimajo. V glavnem ponujajo pakete, kjer so zajeta tudi kritja, ki jih ne potrebujete, tistih, ki bi jih potrebovali, pa morda v tem paketu ne boste dobili.

Zato ne bo odveč nekaj nasvetov. Pri osredotočanju na zdravstveno zavarovanje v tujini imejte v mislih, da vam lahko največ težav in stroškov povzročijo nepredvidene zdravstvene težave. Zavarovanje ne krije bolezni in poškodb, ki nastanejo kot posledica že obstoječih kroničnih bolezni, samomora ali naklepne samopoškodbe, uživanja alkohola in drog, udeležbe v pretepu, vožnje z motornim vozilom brez vozniškega dovoljenja, izvajanja shujševalnih ali lepotnih terapij, sodelovanja na športnih tekmovanjih in ukvarjanja z ekstremnimi športi ter poškodb zaradi višje sile (vojne, potresi, poplave). Prav tako ne krije običajnih težav med nosečnostjo in pregledov nosečnice, razen če gre za reševanje življenja matere ali otroka. Če stroški zdravljenja presegajo zavarovalno vsoto, boste morali storitev doplačati sami. Preverite tudi, ali vaša zavarovanja, ki jih že tako ali tako plačujete, morda vsebujejo tudi zavarovanje v tujini, seveda pa boste morali izbrati tudi trajanje zavarovanja. Če ste strastni popotnik, boste morda potrebovali kar celoletno turistično zavarovanje, sicer pa le za čas, ko boste v tujini. Pred sklenitvijo zavarovanja se o tem pozanimajte pri več ponudnikih, vse dokumente in podatke pa skrbno shranite.

Seveda jo boste še najbolje odnesli, če vam zavarovanja v tujini ne bo treba uveljavljati, to pa še ne pomeni, da ga morate kar odmisliti. Zlasti če potujete dlje in za več časa, si ga morate obvezno urediti, saj nikoli ne morate vedeti, kaj vas lahko doleti.

Vir: ZPS, M. S.