• C Novo mesto
  • 03:57
  • Čet, 30.05.2024

3 stvari, ki jih doživimo samo na potovanjih

S potovanji je povezanih veliko doživetij, tako dobrih kot slabih. Sploh potovanja v tuje države nas sooči z drugačnimi kulturami, drugačnim jezikom, navadami in prehrano, še posebej v primeru držav, ki so zelo oddaljene od nas. Potovanje v novo, nepoznano državo v vsakem turistu zbudi željo po odkrivanju nečesa novega in nepoznanega, saj se iz tega razloga bolj kot ne tudi odloči za obisk takšne dežele.

Vsako potovanje piše svojo lastno zgodbo in vsako potovanje nam prinese nepozabne trenutke, ki smo jih v tem času doživljali. Bodisi dobre bodisi slabe stvari, ki smo jih odnesli s seboj nazaj proti domu. Katere pa so stvari, ki jih doživimo samo, kadar smo na potovanju?

Ne poznamo poti in okolice

Pogosto se ob obisku tuje države srečamo z realnostjo in tako vidimo, da smo na začetku po navadi povsem izgubljeni v nepoznanem okolju. Čeprav je za prave avanturiste ta občutek nepoznanega pravi užitek in bistvo potovanja, pa se marsikdo tega tudi prestraši.

Priporočljivo je, da v nepoznanem okolju s seboj zmeraj nosimo zemljevid mesta ali GPS naprave, da se v primeru izgube orientacije znamo vrniti na pravo pot. Za pomoč se lahko obrnemo tudi na domačine, ki nam znajo povedati za še kakšen skriti kotiček vreden obiska.

Pogovarjamo se z neznanci

Morda sploh ne poznamo jezika in se s pomočjo mimike in kretenj naposled vendarle uspemo vse dogovoriti. V času potovanj lahko spletemo pristne prijateljske vezi s popolnimi neznanci, ki nam s svojo pomočjo in nasveti lajšajo potovanje po njihovi deželi. Lahko tudi spoznamo take ljudi, s katerimi se družimo še v naslednjih dneh našega potovanja.

Če je doma to zelo redko, se v tujini velikokrat brez večjega problema ustavimo in na cesti poklepetamo z neznanci. Tako še bolj doživimo novo kulturo zanimivosti kraja, ki smo obiskali.

Izgubimo se na letališču

Še sploh obstaja kdo, ki veliko potuje, pa se še nikoli ni izgubil na letališču? Za takšne osebe pravijo, da sploh niso turisti. Ker se v domačem okolju ne znajdemo v podobnih situacijah, nas tujina prisili, da se znajdemo na najboljši možni način.

Veliko letališč je ogromnih in zlahka se zgodi, da česar ne najdemo na prvo žogo. Pomembno je, da ohranimo mirno kri,in da hitro reagiramo, saj bomo tako preprečili morebitno zamudo leta.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash