• C Novo mesto
  • 19:19
  • Sre, 12.06.2024

6 prednosti sprehodov po peščeni plaži

Tudi vi obožujete hojo po peščeni plaži? Ker so v naši bližini bolj redke, nas peščene plaže ponavadi še veliko bolj navdušujejo kot prodnate ali skalnate. Sprehodi po mehki mivki ob sončnem zahodu ali v mraku na toplo poletno noč niso le romantični in čudoviti, ampak tudi izjemno koristni za naše zdravje. Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj.

Porabili boste več energije kot na običajnem sprehodu

Pri hoji po pesku najbrž čez nekaj časa opazite, da ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Ker je teren neenakomeren, pesek pa se ugreza pod vašo težo, boste za takšen sprehod porabili veliko več energije in kalorij kot pa za sprehod po asfaltu ali travi.

Okrepili boste mišice in vzdržljivost

Redni sprehodi po peščeni plaži lahko krepijo vaše mišice, izboljšujejo kondicijo in telesn pripravljenost. Če želite še dodatno pospešiti svojo vzdržljivost, se lahko odločite tudi za lahek tek ob peščeni plaži.

Je odličen način, kako izboljšati ravnotežje

Ravnotežje je zelo pomemben vidik, na katerega pogosto pozabimo, saj se velikokrat osredotočamo le na naše mišice in vzdržljivost. Dobro razvnotežje pa v resnici močno vpliva na lepo držo in nas varuje pred morebitnimi poškodbami. Raziskave so pokazale, da sprehodi po pesku pomagajo izboljšati ravnotežje ravno zaradi neenakomernega terena in ugrezanja.

Pomaga vam lahko odgnati stres

S hojo po peščeni plaži ne boste le razmigali svojega telesa, ampak tudi možgane. Kaj je lahko bolj sproščujočega kot oddih na čudoviti peščeni plaži ob poslušanju pljuskanja valov in dihanju svežega morskega zraka? Boljše aktivnosti za preganjanje stresa in sproščanja skorajda ni.

Izboljšuje spanec

Redno gibanje na svežem zraku dokazano izboljšuje kvaliteto spanca in vam pomaga, da prej zaspite ter se zjutraj lažje zbudite.

Dobro vpliva na zdravje kože

Če vam ustreza, je najbolje, da po peščeni plaži hodite kar bosi, sicer pa se odločite za primerno udobno obutev. Če hodite bosi, boste s tem poskrbeli za naravni piling, hkrati pa omogočili, da vaša koža diha. V pesku in morski soli so posebni minerali, ki odlično vplivajo na našo kožo in dihala.

Kdaj se je treba sprehodom po pesku izogibati?

Ne odpravljajte se na daljše sprehode po peščeni plaži v poletnem času čez dan, ko je močno močno sonce, saj lahko dehidrirate ali tvegate, da vas opeče. Če se že odpravite, nujno vzemite pokrivalo za glavo in steklenico vode. Sprehodom po mivki se izogibajte tudi, če ste poškodovani, saj lahko pesek vdre v vašo rano in upočasni celjenje ali celo povzroči infekcijo.

Pripravil: NaDLani.si; Foto: Unsplash

godba