• C Novo mesto
  • 22:25
  • Sob, 13.08.2022

6 preprostih nasvetov, kako potovati z majhnimi otroki

Čeprav smo že globoko v poletni sezoni in se je marsikdo že vrnil s svojega poletnega oddiha, je pred nami še vedno več kot polovica najtoplejšega dela leta. Ker potovanje z majhnimi otroki marsikomu otežuje čas in način potovanja, vam lahko v prihodnje naslednji nasveti, kako se na pot odpraviti z majhnimi otroki, pridejo še kako prav.

Kdor je starš, mu je znano vprašanje po nekaj minutah vožnje: ”Kdaj bomo prispeli? Smo že tam?”, čeprav je pred nami še dolgih nekaj ur potovanja. Zavedati se moramo, da niso vsi otroci enaki, niti vsa potovanja ne trajajo enako dolgo. Ne glede na to, ali potujemo z avtom, letalom ali vlakom, so lahko majhni otroci zelo nestrpni in razdraženi že ob začetku potovanja. Kako torej rešiti zagato?

Pomembno je, da otroku dopovemo, da čas potovanja ni del pred dopustom, ampak se z odhodom od doma dopust že začne. Pot do tja je tako pomembna, saj brez tega morja oziroma dopusta sploh ne bi bilo. Starši se morajo zavedati tudi tega, da otroci med potjo potrebujejo dobršno mero pozornosti in počitka, da bi lažje preživeli dolgo pot na morje.

Skupaj organizirajte potovanje

Naj otroci čutijo, da so že od začetka pomemben člen tega potovanja, in da njihova beseda tudi nekaj šteje. Tako jih boste lažje motivirali, da bodo med potjo mirni in ubogljivi.

Pustite, da se zamotijo z gledanjem risank ali poslušanjem glasbe

Čeprav je veliko staršev velikih nasprotnikov tablic in podobnih naprav, pa je res, da lahko prav te naprave otroka zamotijo, da so med potjo umirjeni. Določite primerno časovno dostopnost otroka do tablice ter mu dovolite, da se med potovanjem malo zamoti.

Navdušite jih s pogovorom o končni destinaciji

Otroci so osebe, ki veliko stvari povzamejo po svojih starših. Navdušeno jim govorite o destinaciji, na katero se odpravljate, da bodo navdušeni tudi oni sami.

Spodbujajte jih, da si ogledujejo okolico

Skozi okno različnih prevoznih sredstev lahko otroci s svojo domišljijo doživeto opazujejo okolico. Skupaj se pogovarjajte o ljudeh ali živalih, ki tukaj živijo.

Z mirnim pristopom jih potolažite, da je konec potovanja že blizu

Povzdigovanje glasu in kreganje otrok ne bo odvrnilo od nemirnosti. Poskušajte jim mirno dopovedati, da je cilj že blizu.

Zavedajte se, da je tudi to del potovanja

Otroci so otroci in nemogoče je od njih pričakovati, da se bodo v vsakem primeru obnašali po vaših željah. Zavedajte se, da je to vse del dopusta, ki brez otroške navihanosti in čemernosti ne bi bil enak.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels  

e-bike
poletni festival