• C Novo mesto
 • 21:36
 • Čet, 01.06.2023

Top 10 Argentina: Biser južne poloble

Argentina je ena najbolj priljubljenih destinacij v Južni Ameriki in na svetu. Zaradi svoje lege in velikosti ponuja širok nabor destinacij, aktivnosti in izkušenj, ki so le poredko tako zanimive. Država z več kot 45 milijoni prebivalcev vabi na svoje več kot 2,7 milijona kvadratnih kilometrov veliko področje. Kaj je tisto, kar si turisti najpogosteje ogledajo v Argentini? Sestavili smo seznam top 10 destinacij v Argentini.

Buenos Aires, glavno mesto Argentine

Vedno bo glavno mesto na seznamu najboljšiih destinacij določene države. Enako je v primeru Argentine, saj večina turistov pristane prav v tem 15-milijonskem mestu. Mesto leži na jugovzhodni obali Argentine in južnoameriške celine.

Ali ste vedeli? Naziv Buenos Aires lahko prevedemo kot dobri oziroma lepi vetrovi. Tak naziv je imelo mesto že v 16. stoletju, ko se je imenovalo Real de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre, prav po Mariji Bonarski.

Glavno mesto včasih imenujejo Pariz Južne Amerike, saj na njegov izgled močno vpliva evropska kultura. Kaj je torej vredno videti v Buenos Airesu poleg vsega?

 • Plaza de Mayo
 • Predsedniška roza hiša ali Casa Rosada
 • Pokopališče in muzeji Recoleta
 • La Boca
 • Muzejska ulica Caminito
 • Cabildo
 • Prirodoslovni muzej in muzej zgodovine
 • Metropolitanska katedrala
 • Gledališča, med njimi prav Teatro Colon
 • Botanični park Palermo
Buenos Aires je kot glavno mesto Argentine nujen ogled

Buenos Aires je kot glavno mesto Argentine nujen ogled

Pampas – neskončni travniki Argentine

Pampas so južnoameriške travinje, ki se razprostirajo na več kot 1,2 milijona kvadratnih kilometrih. Vključujejo tudi province Buenos aires, La Pampa, Santa Fe, Cordoba in dele držav Urugvaj ter Brazilija. Travnato ravnino prekineta le hriboviti območji Ventana in Tandil, ki dosežeta 1300 oziroma 500 metrov višine. Ker zaobjema tri države so travinje Pampas območje na katerem živi približno 44 milijonov lljudi. Zaradi svoje topografije so Pampas odlično območje za kmetijstvo. Turisti pogosto obiščejo te kraje, da izkusijo življenje argentinskega kavboja oziroma gaucha.

Travnate površine v Argentini so odlična destinacija

Travnate površine v Argentini so odlična destinacija

Narodni park Argentine – Parque Nacional Ibera

Narodni park Ibera je prečudovita destinacija Argentine, ki jo je nujno umestiti na seznam ogledov. Pomembno pa je dodati, da gre za precej nov oziroma mlad narodni park. Argentina ga je namreč šele leta 2018 uvrstila med narodne parke z odločitvijo argentinskega kongresa. Park je bil ustvarjen z združitvijo zasebnih rančev, ki so imeli ta status vse do leta 2015. Takrat so bili podarjeni državi Argentini in ostalo je zgodovina. Na več kot 183 tisoč hektarih lahko vidimo nič koliko avtohtonih vrst ptic, konjev in drugih živali. Še kaj? Jaguarji, tapirji, srne, vidre in mnogo drugega.

Salta, zgodovinsko sedlo Argentine

Salta je glavno in največje mesto istoimenske province. Kot glavno mesto province predstavlja več kot polovico celotnega prebivalstva province. Nahaja se na severozahodu Argentine, blizu meje s Čilom in Bolivijo. Na robu doline Lerma je mesto obkroženo z visokimi gorami, v sebi pa skriva pravi zaklad za ljubitelje zgodovine. Zgodovinske stavbe, cerkve, vile in druga infrastruktura segajo vse tja do ustanovitve mesta leta 1582. Poleg zgodovinskega pomena je Salta tudi odlična destinacija za ljubitelje kulture, saj se lahko pohvali z veliko muzeji in galerijami. No, veliko je tudi klub za ljubitelje zabav.

Hudičevo grlo Argentine – slapovi Iguazú

Tudi to destinacijo si Argentina deli s sosednjo državo, tokrat je to ponovno Brazilija. S tremi kilometri dolžine v sub-tropskem deževnem gozdu se razprostira linija prečudovitih slapov, ki spadajo med najlepše destinacije na svet in ne le v Argentini. Okoli in mimo njih je speljana mreža poti in mostov. Glavni adut je Garganta del Diablo oziroma hudičevo grlo, ki pri svojem delovanju sproža grozovite glasove in v zrak spušča oblak vode.

Slapovi Argentine so med najbolj priljubljenimi kraji v državi

Slapovi Argentine so med najbolj priljubljenimi kraji v državi

Argentina in vino – provinca Mendoza

Ste vedeli, da je Argentina peta največja vinska sila na svetu? Srce vinske industrije v Argentini je prav provinca Mendoza. Od sredine proti zahodu države se skoraj do Andov razprostira regija, napolnjena z vinotekami, vinskimi kletmi in vinogradi. Večina izmed vinskih podjetij ponuja prenočišča, vodene oglede in priložnosti za sodelovanje pri proizvodnji vina. Vse je odvisno od želja turistov in njihovega proračuna. Pomembno je, da si provinco Mendoza ogledate med februarjem in aprilom, ko je na voljo marsikaj. Nenazadnje v marcu poteka tudi vinski festival Fiesta Nacional de la Vendimia.

Argentinska peninsula Valdes

Na severovzhodu Patagonije se skriva vodovje Atlantika, ki eksplodira z morskim življenjem. Med junijem in decembrom je možno videti ogrožene kite. Argentina tam ponuja tudi več kot 180 vrst ptic, morske slone, morske leve in orke. Morskih živali je na pretek. Kraj je možno videti iz mesta Puerto Madryn, kjer je možno najeti čolne, kajake in potapljaško opremo za ogled marine. »Le« 250 kilometrov nižje od omenjenega mesta pa je na ogled največja kolonija magelanskih pingvinov, ki spadajo med najbolj zanimive oglede v živalskem kraljestvu.

Iz mesta Puerto Madera se lahko odpravite na ogled morskega kraljestva

Iz mesta Puerto Madera se lahko odpravite na ogled morskega kraljestva

Dno planeta in Argentine – Ushuaia

Legendarne znak v Ushuaii turiste informira o tem, da se nahajajo na fizičnem koncu sveta. Fin del Mundo je ta del Argentine, ki se nahaja kar 3 tisoč kilometrov stran od argentinske prestolnice Buenos Aires. Predstavlja vstopna vrata v narodni park Tierra del Fuego, najbolj južno železniško progo na svetu in množico športnih stav. Od tu se iz Argentine lahko napotimo tudi na 1000 kilometrov dolgo pot do Antarktike, ki pa je ne priporočamo vsakdanjemu turistu.

Ledeno gorovje Argentine – Narodni park Los Glaciares

Na skoraj 6 tisoč kvadratnih kilometrih se vrhovi Andov bohotijo z gigantskimi ledeniki. Gre za eno najbolj značilnih in priljubljenih destinacij Argentine. Na jugu Patagonije je še posebej priljubljen Perito Moreno ledenik, ki ga je možno doseči iz bližnjega mesta El Calafate. Severni del pa je možno doseči iz mesta El Chalten, ki velja za izhodišče v biser za pohodnike.

Ledeniki na jugu Argentine so raj za pohodnike

Ledeniki na jugu Argentine so raj za pohodnike

Nasveti za potovanje po Argentini

Na internetu, predvsem pa na YouTubu, najdemo vrsto različnih vlogov z nasveti o potovanju. Česa se moramo držati pri potovanju v Argentino, deželo Južne Amerike? Spodnji videoposnetek je tako le eden od mnogih, ki nam ponujajo številne nasvete glede potovanja, denarja, prenočišč, hrane, pijače, ogledov in obnašanja v Argentini.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com