• C Novo mesto
  • 13:56
  • Sob, 04.02.2023

Spoznajte 6 ključnih prednosti avtoštopa

Je kje kdo, ki še ni nikoli avtoštopal? Avtoštop je način potovanja na določene destinacije, pri čemer ustavljamo mimoidoče voznike, da nam ponudijo vožnjo. Včasih moramo zamenjati kar nekaj voznikov, da pridemo tja, kamor želimo … A vseeno, saj je vožnja zastonj. Nekaterim ljudem je avtoštop način življenja, spet drugi pa oklevajo, da bi se ga poslužili. Zato vam v današnjem članku pišemo o nekaterih ključnih prednostih avtoštopa.

avtoštop

Avtoštop je način potovanja na določene destinacije, pri čemer ustavljamo mimoidoče voznike, da nam ponudijo vožnjo.

1. prednost avtoštopa: je popolnoma zastonj

Z avtoštopom lahko prepotujete na stotine kilometrov, ne da bi za prevoz zapravili en sam evro. Če se zavedate, da je pri potovanjih (poleg namestitve, seveda) najdražji ravno prevoz, potem morda ni slabo, če se boste naslednjič odločili za to vrsto potovanja. A to definitivno ni edini razlog, zakaj ljudje ustavljajo avtomobile na cesti.

2. prednost avtoštopa: prihrani nam stres

Ste že potovali v druge države? Kolikokrat ste imeli težave pri komunikaciji z ljudmi, ki npr. niso znali angleško, vi pa ste pri njih kupovali vozovnico za avtobus ali vlak? Kolikokrat ste kupili napačno vstopnico ali pa izstopili na napačnem mestu, zato ker se nikakor niste mogli ustrezno sporazumeti?

Z avtoštopom se vsemu temu stresu preprosto izognete, saj je bistvo avtoštopa prav v tem, da se mu prepustite in se zavedate, da nikoli ne gre nič popolnoma po planu. Ne pričakujte ničesar in tako ne boste nikoli razočarani.

3. prednost avtoštopa – popelje nas do skritih lokalnih kotičkov

Med avtoštopom ne morete biti nikoli zares prepričani, kam vas bo pot pripeljala, zato boste zagotovo videli tudi kraje in kotičke, ki jih ne priporoča nobena turistična knjiga. Življenje v krajih, skozi katera se boste peljali, lahko opazujete takšno, kot je v resnici in ne tako, kot bi želel npr. turistični vodič.

4. prednost avtoštopa: srečamo veliko domačinov

Z nobeno drugo vrsto prevoza ne boste srečali toliko domačinov, kot boste to storili prav z avtoštopom. Tudi kulturo boste doživeli v vsem njenem bogastvu. Vzemite si nekaj časa in doživite vsakdanjik ljudi, ki jih boste spoznali na poti. Morda vas bodo povabili k sebi domov, morda se boste skupaj odpravili po nakupih in ali pa skupaj počeli kaj drugega.

5. prednost avtoštopa – je neverjetna izkušnja in avantura

In to prav zaradi tega, ker ne veste, kaj bo naslednje, kar se bo zgodilo. Lahko bo potovanje z avtoštopom potekalo povsem gladko in boste prišli ravno tja, kamor ste se na začetku namenili. In to v najkrajšem možnem času.

Lahko boste srečali fantastične ljudi in z njimi izmenjali številne besede. Seveda pa gre lahko vse tudi obupno narobe, ravno zaradi razlike v jeziku. Morda boste pristali čisto drugje, kot ste načrtovali. Če ne poskusite, ne boste nikoli vedeli.

avtoštop

1. prednost avtoštopa: je popolnoma zastonj.

6. prednost avtoštopa – vrača vero v ljudi

Med avtoštopom ste skoraj popolnoma odvisni od drugih ljudi. Zato se prepustite in opazujte, kaj se bo zgodilo. Nikoli ne veste, koga boste srečali, ponavadi pa vam bodo vožnjo ponudili ljudje, ki so radovedni in imajo dovolj empatije. In to je najboljša kombinacija.

Za konec še tole: previdnost ni nikoli odveč in pri tem, h komu boste prisedli, se vedno zanesite na svojo intuicijo. Želimo vam zabavno potovanje!

Pripravila: Monika M.