• C Novo mesto
  • 06:34
  • Sob, 23.09.2023

Barcelona: Mesto športa, kulture in umetnosti, ki ga je vredno doživeti

Priljubljena španska destinacija na severovzhodu države je pravi magnet za domače in tuje obiskovalce. Barcelona je glavno mesto Katalonije, avtonomne skupnosti znotraj Španije, hkrati pa velja za svetovljansko mesto, ki slovi po marsičem, še posebej pa po svoji unikatni umetnosti in arhitekturi.

Zakaj je vredno in praktično nujno obiskati Barcelono? To je vprašanje, ki ponuja ogromno odgovorov. Njeno prijetno podnebje skozi celo leto, njena obsežna kulturna in umetniška dediščina, različni športni dogodki, ki se v mestu odvijajo praktično ves čas, večkulturnost, ki se diha na njenih ulicah, zgodbe, ki se skrivajo v vsakem kotičku mesta, okusna katalonska kulinarika in tako naprej. Ampak to je šele začetek.

Priljubljena španska destinacija na severovzhodu države je pravi magnet za domače in tuje obiskovalce.

Picasso, Miró, Dalí, Gaudí, Tàpies … Ti umetniki so nekoč v zgodovini veljali za svetovno avantgardo in vsi so imeli v Barceloni svoj zasebni laboratorij. Tista ustvarjalna mrzlica in nemir, značilna za Katalonce, je še danes pritajena v mestu in se odraža v zgradbah, razstavah, oblikovanju in umetnosti, ki jih najdemo na najbolj nepričakovanih mestih.

V Barcelonu se zelo zavedajo varstva okolja in virov, pa tudi družbenega okolja ter ohranjanja kulture in tradicije. Zaradi tega je Barcelona postala prvo mesto na svetu, ki je pridobilo certifikat Biosphere, kar pomeni, da zagotavlja, da se s turizmom upravlja na odgovoren in trajnosten način. Hkrati je tudi mesto brez ovir, pripravljeno na sprejem obiskovalcev s posebnimi potrebami, ki se ukvarja z dostopnostjo z vidika urbanističnega načrtovanja, prometa, informacijske tehnologije, zgradb in javnih prostorov.

Glavni aduti, s katerimi se lahko pohvali Barcelona

To priljubljeno obmorsko špansko mesto ima kar nekaj značilnosti, zaradi katerih se vsako leto na milijone turistov odloči, da bo za svojo naslednjo destinacijo izbralo ravno Barcelono. Glede na to, da gre za pomembno evropsko mesto, ki zraven lepote svoje podobe zares ponuja pravo zakladnico različnih doživetij, je Barcelona vsekakor prava izbira tudi za vašo naslednjo dopustniško destinacijo.

Prva v nizu je njena površina oz. velikost. Ni niti prevelika niti premajhna. Do najbolj zanimivih krajev je mogoče zlahka priti, bodisi s poganjanjem pedal po razvejani mreži kolesarskih stez bodisi peš ali z javnim prevozom. In res je, da je v Barceloni vse na dosegu roke, kot radi poudarjajo domačini.

Športni navdušenci prihajajo v Barcelono na zanimive tekme.

Naslednje privlačne značilnosti Barcelone so podnebje, prehrana, predvsem pa značaj. V Barceloni razumejo pravi pomen besede “mediteran”. Njen svetovljanski in dinamični duh lebdi v zraku in se živi oz. občuti na mestnih ulicah. Samo sprehoditi se morate po njenih ulicah in uživati ​​v petih kilometrih sredozemske plaže, ki razmejuje mesto, da bi to spoznali in občutili tudi na lastni koži.

Barcelona je mesto z bogato zgodovino: več kot 2000 let! Rimski ostanki, gotski zakladi in renesančna presenečenja bodo prišli na pot turistom na številnih koncih, zaradi česar je sprehod po Barceloni pristno potovanje skozi zgodovinski čas. Poleg tega je letališče v Barceloni le 15 minut oddaljeno od središča mesta, zaradi česar so vse glavne znamenitosti le streljaj oddaljene in primerne tudi za tiste, ki v Barceloni zgolj prestopajo.

Drugo največje špansko mesto je zgodovinsko gledano zelo gostoljubno mesto. Danes lahko v njegovih soseskah najdete več kot 160 različnih narodnosti. Talilni lonec kultur in jezikov, ki pa je daleč od tega, da bi bil kaotičen, kvečjemu  je idealen primer sožitja in dinamike med več kulturami in narodnostmi.

Kulinarični navdušenci obožujejo špansko hrano.

Mesto umetnosti in arhitekture

Verjetno je že vsem jasno, da Barcelona že od nekdaj diha in živi za umetnost. Ljubitelji umetnosti si lahko v tem mestu napolnijo svojo umetniško žilico in poiščejo navdih za svoja lastna ustvarjanja. Prvi tak kraj je definitivno muzej Pabla Picassa, slavnega španskega kubističnega slikarja. Picassov muzej, odprt v šestdesetih letih 20. stoletja, se razprostira na petih različnih stavbah na ulici Montcada in je eden najbolj obiskanih krajev umetniškega pomena v Barceloni.

Naslednja v nizu je moderna galerija v Barceloni oz. muzej sodobne umetnosti. Ta prostor, ustanovljen leta 1995, ki ga je zasnoval Richard Meier, je posvečen sodobni umetnosti, s posebnim poudarkom na katalonščini. Nahaja se na trgu Plaça dels Àngels in ima več kot 5.000 del, razporejenih na 14.000 kvadratnih metrih.

Mesto umetnosti.

Na seznam 10 najbolj znanih ali pomembnih znamenitosti bi domačini najverjetneje postavili oz. izpostavili 100 različnih možnosti. Če se spomladi in poleti turisti odločajo za obisk na podlagi toplega mediteranskega podnebja, pa velja še enkrat poudariti, da Barcelona skozi celo leto ponuja tisoč in en razlog za obisk mesta.

Na tem seznamu se tako vsekakor nahaja slavna Sagrada Familia, pa neštete bazilike, kot je na primer Basilica de Santa Maria del mar, Park Güel, pa tudi znameniti nogometni stadion Camp Nou, kip Krištofa Kolumba, hiša Gaudíja, fontana Montjuic in mnoge druge pomembne znamenitosti.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels