• C Novo mesto
  • 22:51
  • Sob, 13.08.2022

Kam na Braču? Najlepše plaže Brača

Brač je eden najbolj poznanih hrvaških otokov, ki vsako leto privabi na sto tisoče ljudi. Najdemo ga med Splitsko obalo na severu in Hvarom na jugu. Brač je največji otok Dalmacije in tretji največji otok na Hrvaškem, povrh vseha pa je z vrhom Vidova gora tudi najvišji otok v Jadranskem morju. Ker vsako leto privabi veliko število ljudi, bi bilo odlično, če bi o Braču vedeli nekaj več. V nadaljevanju prispevka najdete zgodovino in geografijo Brača, kar pa bo turiste in pomorščake še bolj zanimalo – Najboljše plaže na Braču.

Brač je največji otok Dalmacije

Otok Brač je dolg približno 40 kilometrov, v povprečju pa je širok okoli 12 kilometrov. S skupno površino 395 kvadratnih kilometrov je Brač tretji največji otok na Hrvaškem in v Jadranu. S svojo površino je Brač tudi največji otok v Dalmaciji, uradno pa spada med srednjedalmatinske otoke. Njegov najvišji vrh je Vidova gora, ki se vzpenja kar 778 metrov nad morjem in tako predstavlja najvišji vrh otokov v jadranskem morju.

Brač ima nekoliko več kot 14 tisoč prebivalcev. Skozi svojo zgodovino (obstoječi zapisi o številu prebivalcev) je imel Brač vse od pet tisoč pa tudi tja do 24 tisoč prebivalcev. Največje mesto na Braču je Supetar, ki ima približno tri tisoč prebivalcev. Skupaj s Supetarjem so še Škrip, Mirca in Splitska, ki predstavljajo tako imenovani Grad Supetar. Sedem dodatnih občin z izjemo Pučišća ne preseže meje dveh tisoč prebivalcev – to so Bol, Milna, Nerežišča, Postira, Selca in Sutivan.

Kje se nahaja Brač?

Brač je od hrvaške celine oddaljen z braškim prelivom z največjo globino 78 metrov, ki ga z morjem obdaja med 6 in 13 kilometri širine. Na zahodu je najbližji otok Šolte, otoka pa ločujejo Splitska vrata. Na jugu je hvarski kanal z globino do 91 metrov, ki Brač ločuje od Hvara.

Iz Ljubljane je z avtom približno 5 ur do mesta Split od koder redno peljejo trajekti.

Brač je dobil ime po jelenu

Čeprav izvor imena Brač ni povsem znano, je že več let v obstoju mnenje, da izvira iz ilirske besede brentos. Ta pomeni jelen, kar potrjuje tudi grška beseda za Brač, ki je bila Elaphus (elaphos – jelen). Rimski zgodovinarji so ga poimenovali Brettia, Brattia, Bractia – tako je zapisan tudi v tabuli Peutingerana iz 4. stoletja.

Kljub omembi z grško besedo na otoku ni najdenih ostankov starodavne grške civilizacije. Zdi se, kot da je bil otok uporabljen le za občasne obiske in postojanke. Vsekakor pa je bil otok Brač temelj trgovine z Iliri, saj so bili na istem mestu najdeni izdelki in ostanki obeh kultur. Ko se več stoletij kasneje osnuje provinca Dalmacija, je Brač ponovno nekoliko spregledan, predstavlja pa velik vir za kamnoseke. Otok Brač je imel več stoletij praktično neodvisnost, do Beneške republike in preko francoskega upravljanja. Avstro-ogrska, italijanska, nemška in jugoslovanska oblast so se izmenjale dokler ni Brač postal hrvaški.

Ste vedeli, da je Brač otok, ki ima na enega prebivalca izjemno število knjig v knjižnicah? Na Braču je za vsakega prebivalca kar pet knjig v knjižnicah.

Brač ponuja veliko število aktivnosti, ogledov in panoramskih razgledov

Brač ponuja veliko število aktivnosti, ogledov in panoramskih razgledov

Kam na Braču?

Mesto Bol je vsekakor jasen izlet, saj ponuja eno najbolj priljubljenih plaž na Braču Zlatni rat oziroma Zlati rt. Tik pod najvišjim vrhom Brača, Vidovo goro, je verjetno Bol najbolj priljubljen kraj na otoku. Ostanki dominikanskega samostana, galerije, cerkve, samostani in številne čudovite restavracije. Če bi kdaj v življenju želeli videti hišo v hiši, potem je mesto Bol na Braču pravi kraj za to.

Zlati rt ali Zlatni rat je ena najlepših in nabolj priljubljenih naravnih znamenitosti na Braču, obenem pa gre za najlepđo plažo daleč naokoli. Plaža je dolga pol kilometra, nastala pa je na poseben način in namreč navpično proti obali. Kristalno morje in okoliški gozdovi, ki predstavljajo ozadje peščeni obali, so enkratno doživetje na Braču in na Jadranu.

Puščava Blaca oziroma Pustinja Blaca ni taka puščava, kot jo poznamo, saj tu ni klasičnega peska in mivke. Puščava je mišljeno predvsem simbolno, saj je kraj predstavljal duhovni odmik od življenja. Na več kot 50 hektarjih površine je puščava Blaca prekrasen uvid v zgodovino otoka. Samostan odet v skalo ponuja cerkev, knjižnico, zvezdni obzervatorij, šolo in celo bivalne prostore.

Vidova gora je najvišji vrh Jadrana in otoka Brač. Višina 778 metrov je ravno pravšnji vzpon v hudi poletni vročini, ki ga je še kako vredno obiskati. Približno dve uri hoje po »strmemu« delu gore ali pa veliko lažja pot naokoli, ki jo je moč prekolesariti in prevoziti. Vrh Vidove gore ponuja panoramski pogled na okolico, mesto Bol, otok Brač in otok Hvar. Južna pobočja Vidove gore na Braču so napolnjena z najbolj strmimi vinogradi na Hrvaškem.

Vidova gora na Braču je najvišji vrh v jadranskem morju

Vidova gora na Braču je najvišji vrh v jadranskem morju

Najboljše plaže na Braču

Zlatni rat na Bolu je vsekakor prva plaža na seznamu. Stalno spreminjajoč videz je eden izmed čarov plaže, pri kateri pa vedno ista ostaja njena lepota.

Lovrečina v mestecu Postira je za navdušence nad peščenimi plažami, saj se pesek razprostira vse tja do sto metrov stran od obale. Užitek v pesku lahko prekini obisk čudovitega mesteca Postira v bližini.

Vela luka ni tista Vela luka o kateri je pel Oliver Dragojević, vseeno pa nosi isto ime. Blizu mesta Supetar je zaliv s čudovito peščeno plažo, ki bo navdušila mlado in staro.

Plaža Borak v mestu Bol ponuja daleč največ dogodivščin in aktivnosti. Restavracije, igrišča, potapljanje, surfanje in še mnogo drugega, kar lahko doživite na tej plaži Brača.

Potočine so prav tako plaža v mestu Bol, ki bo navdušila predvsem mlajše družine z otroki. Razgleda ne gre nadomestiti, zaradi svoje prijetne majhnosti pa je odlično zatočišče za manjše otroke.

Murvica se nahaja blizu Bola, pogosto pa jo za svoj izlet oziroma oddih izberejo domačini na Braču. Gre za nekoliko manjšo plažo, a kristalno jasno morje s prečudovitim razgledom na otok in Vidovo goro je čudovito.

Brač in najlepše plaže na otoku med katerimi vodi Zlati rt

Brač in najlepše plaže na otoku med katerimi vodi Zlati rt

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

dolenjske lekarne