• C Novo mesto
  • 16:44
  • Sre, 12.06.2024

Cerknica z okolico – naravni raj

Cerknica je znana po čarovnici Uršuli, krasi pa jo tudi čudovito okolje, zaradi katerega je Cerknica eden od biserov naše dežele.

Če vas povprašamo po slovenskih jezerih, boste verjetno najprej pomislili na Blejsko in Bohinjsko jezero. Če vas povprašamo po naših jamah, se boste spomnili na Postojnsko in Škocjanske jame. Ob vzpetinah boste našteli naše najvišje vrhove. A Slovenija lahko ponudi tudi bisere, ki niso množično oblegani, po svoji lepoti ter izročilu pa prekašajo marsikateri bolj opevan kraj. Cerknica tako nudi vzpon na čarovniško Slivnico ter vas povsem očara s Cerkniškim jezerom ter Križno jamo, ki je za marsikoga najlepša od vseh.

Cerknica za romantične – sončni vzhod na jezeru.

Cerknica je neločljivo povezana s Cerkniškim jezerom

Cerknica je manjši kraj, saj v celotni občini Cerknica živi le nekaj več kot deset tisoč ljudi. Ponaša pa se z jezerom, ki je največje pri nas. Presihajoče Cerkniško jezero ima ob najvišjem vodostaju skoraj 30 kvadratnih kilometrov površine, okoli njega pa je razporejenih deset vasi, ki so med seboj povezane s krožno potjo, primerno tudi za rekreativne kolesarje ali nadebudne pohodnike.
Ko je Janez Vajkard Valvasor opisoval okolico kraja Cerknica, je posebno pozornost namenil prav jezeru. Njegovo presihanje ga je več kot očaralo, saj se jezero ves čas spreminja in tako vedno znova preseneti z novimi lepotami. Jezero, ki je bilo opisano že v antičnih časih, je Valvasor podrobno proučil, prav to pa mu je pomagalo do članstva v londonski Kraljevi družbi.
Danes je Cerknica z okolico prav zaradi jezera dobro znana ornitologom, saj je tu eno izmed pomembnejših mokrišč, kjer je mogoče opazovati skoraj 300 vrst ptic. Bogato je tudi z metulji, ki so jih našteli 125, najdejo pa se tudi zanimive dvoživke in sesalci. Območje je zaradi biodiverzitete zaščiteno, vendar se kljub temu najdejo za turiste zanimive aktivnosti. Če vam zgolj sprehod in kolesarjenje nista dovolj in si želite naravo ogledati tudi z drugih zornih kotov, se lahko odločite za čolnarjenje. Predvsem v času, ko gladina že nekoliko upade in so bregovi polni ločja, vabi Cerknica vse, ki radi veslajo na svojih deskah ter čolnih, sicer pa vam čolnarjenje s kanujem ali tradicionalnim drevakom ponudijo domačini.
Kraj Dolenje Jezero, od katerega je Cerknica oddaljena le nekaj minut vožnje, gosti muzej Jezerski hram, kjer je postavljena tudi velika maketa jezera, ki pojasnjuje njegovo delovanje.

Pogled na jezero v jesenskih barvah.

Slivnica, čarovniška vzpetina

Da je Cerknica oblegana v pustnem času, najbolj skrbijo čarovnice z Uršulo na čelu. Cerknica postavi v vsakoletno pustno parado Uršulo na metli, poleg nje pa so še njena hči Liza in druge coprnice. Domujejo na Slivnici, pod vrhom katere je Coprniška jama. Tam čarovnice kujejo svoje zle načrte, ki prebivalstvu prinašajo same nevšečnosti, od bolezni do toče. Nekoč se je do jame vsako leto odvila procesija, saj so šli duhovniki jamo blagosloviti s sveto vodo in kadilom, ljudje pa so vanjo metali tudi obredne darove – da Cerknica z okolico le ne bi občutila jeze coprnic.

Slivnica je visoka 1114 metrov, pod vrhom pa je tudi lep planinski dom. S poti in z vrha se odpira lep pogled v dolino, kjer sta Cerknica in Cerkniško jezero oziroma Notranjski park.

Cerknica v času, ko po njej strašijo coprnice.

Vse od Butalcev do žaganja babe

Če omenjamo čarovnice, potem je prav, da pomislimo tudi na druge pustne šeme, ki zaznamujejo pustno rajanje v Cerknici. Razen coprnic ne smejo manjkati Butalci, ki jih običajno zastopajo butalski župan z ženo, butalski policaj, butalski jež, butalski gasilci in drugi liki iz zbirke humoresk Frana Milčinskega. Redno se pojavljajo tudi liki, povezani z jezerom, na primer povodni mož Jezerko, žabec Rego Vranjejamski, ščuka velikanka in riba rdečeperka. Reden gost je tudi Martin Krpan, ki izhaja iz bližine.
Pustno dogajanje se vedno prične z žaganjem babe. Gre za hudomušen izraz, ki se nanaša na žaganje hloda, v zadnjem času pa predstavlja bolj kot ne potegavščino za otroke. Da ti ne bi bilo v hiši ter delali prepiha, ko so gospodinje vzhajale krofe, so jih odrasli poslali gledat žaganje babe. A z enega konca mesta so bili vedno poslani na drugega, ne da bi našli to zanimivo dogajanje – in tako so bili zunaj do večera, gospodinje pa so imele mir. Sicer pa se je v preteklosti v času pusta resnično žagalo babo, torej podobo ženske iz slame in cunj. Gre za izročilo, znano marsikje po Sloveniji.

Križna jama ima kar 45 jezer.

Križna jama jemlje dih

Četudi ima Notranjska kar nekaj večjih mest, na primer Postojno, je Cerknica kraj, na katerega so vezani zaselki in vasi, ki so umaknjeni od avtoceste in se nahajajo na severovzhodnem delu notranjskega krasa. Cerknica je manj kot pol ure oddaljena tudi od Križne jame, ki sicer spada pod Bloško Polico. In kadar ste tako blizu, bi bil greh, če se ne bi odločili za obisk.
Križna jama je kraška jama, katere velika posebnost so podzemna jezera. Bistra voda, ki se živo zeleno svetlika pod kapniki, navduši vsakega turista, ki se v podzemni tišini zave, kako neverjetno in čudovito je lahko podzemlje. V dveh rovih, Jezerskem in Pisanem, je 22 jezer, skupaj z manjšimi v Blatnem rovu pa jih je mogoče našteti kar 45. Jamo si lahko ogledate z vodstvom jamarjev, ogled pa seveda poteka s čolnom. Krajša tura, ki traja približno uro, vas popelje preko enega jezera, daljša štiriurna preko 13, najdaljši ogled pa turistom jemlje dih z ogledom dvajsetih jezer.

Kaj še ponuja Cerknica?

Če vas mika, da bi bila prav Cerknica vaša naslednja izletna destinacija, potem bo najbolje, da se o možnostih za nepozabna doživetja, okusno jedačo in morda tudi nastanitev pozanimate v turistično informacijskem centru (Tabor 42, Cerknica). Tam vas bodo usmerili tudi do Hiše izročila, izobraževalnega centra, ki skrbi za ohranjanje naše kulturne dediščine, nahaja pa se v bivši destilarni eteričnega olja jelke. Tam so namreč na voljo tudi delavnice, na katerih se lahko pobližje spoznate z lanarstvom, kovaštvom, destilacijo in izdelavo drevaka. Pridelava lana je bila nekoč v teh krajih zelo razširjena, prav tako pa tudi oglarstvo, steklarstvo in pridobivanje apna.
Če vas zanimata stara arhitektura in stavbe, vam bo Cerknica ravno tako hitro prirasla k srcu. Tu je bilo nekoč veliko mlinov in žag, prav tako pa je dežela znana po množici kozolcev.
Imate čas ostati še kakšno urico dlje? Potem obiščite še Rakov Škocjan, ki skupaj s Cerkniškim jezerom in Križno jamo tvori tako imenovano Ramsarsko območje – mokrišče izjemnega naravnega pomena. Rakov Škocjan je bil nekoč kraška jama, a strop se je udrl in sedaj ima podobo čudovite doline. Tudi ta je od Cerknice oddaljen le pol ure vožnje.

Urša Novak
Foto: www.slovenia.info

godba