• C Novo mesto
  • 12:57
  • Ned, 13.06.2021

DOBRA NOVICA: Vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

Vlada je podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021, je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin. S tem želi pomagati turističnemu sektorju, ki ga je epidemija močno prizadela.

Turistične bone bi bilo po prvotnih načrtih treba porabiti do konca tega leta. Ker pa so turistični ponudniki zaradi epidemije koronavirusa in zaščitnih ukrepov svoja vrata morali zapreti, so se v slovenski vladi odločili veljavnost bonov podaljšati.

Turistične bone bo tako mogoče koristiti vse do 31. decembra 2021. Seveda to velja le za tiste upravičence, ki bonov do uveljavitve tega sklepa še niso koristili.

Turistične bone so prejeli vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov.

🇸🇮 [VLADA PODALJŠALA VELJAVNOST TURISTIČNIH BONOV DO KONCA LETA 2021]

Vlada je sprejela podaljšanje veljavnosti…

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 03. december 2020

 

Skupno število bonov je 2.047.261, njihova skupna vrednost pa nekaj manj kot 356,9 milijona evrov. Od tega je bilo do 28. novembra deloma ali v celoti unovčenih 932.900 bonov v skupni višini 127,9 milijona evrov. Neporabljenih torej ostaja še za 228,9 milijona evrov bonov.

Turistični boni so marsikje, zlasti na Obali, v gorskih destinacijah in termah, rešili poletno turistično sezono, drugim destinacijam, zlasti mestnim in tradicionalno bolj priljubljenim pri tujcih, pa skorajda niso prinesli učinka.

Doslej je turizem v Sloveniji vse od leta 1992 beležil stalno rast, število prenočitev se je od takrat povečalo za trikrat. Posebej visoko rast je bilo opaziti v zadnjih petih letih. Slovenija se je uveljavila kot atraktivna zelena destinacija in tudi za letos so turistični delavci pričakovali rast števila tujih turistov za tri do pet odstotkov.

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Facebook, Pixabay