• C Novo mesto
  • 00:05
  • Ned, 14.04.2024

Dubrovnik: Vse, kar je vredno ogleda

Dubrovnik je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij ob Jadranskem morju. Hrvaški biser je bogat s svetovno znano dediščino in čudovitimi predeli, ki je postalo še bolj priljubljeno v zadnjih nekaj letih, ko je luč sveta ugledala televizijska serija Igra prestolov. Dubrovnik je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine, svojim obiskovalcem pa ponuja veliko število turističnih točk, kjer se lahko naužijejo umetnosti, zgodovine, arhitekture in morskega izobilja. Še preden se bomo lotili najlepših najbolj priljubljenih točk Dubrovnika, je zanimivo pogledati nekaj številk in zgodovine o enem najlepših mest na svetu.

Osnovne številke Dubrovnika

Površina mesta: 143,35 km2

Število prebivalcev: 42,615

Nadmorska višina: 3 m

Mestno obzidje Dubrovnika

Dubrovniško obzidje velja za enega najbolj znanih simbolov mesta, katerega nastanek naj bi segal vse do 10. stoletja. V trenutnem stanju je obzidje dolgo skoraj dva tisoč metrov in v celoti obdaja prvotno oziroma staro mesto. Ko je govora o tem (starem mestu) je vedno mišljeno območje znotraj zidu. Čeprav je bilo staro mesto že leta 1979 sprejeto na Unescov seznam svetovne dediščine, je svetovno slavo doživel v prejšnjem desetletju. Zahvali se lahko televizijski seriji Igra prestolov (Game of Throne), ki je Dubrovnik uporabila kot eno izmed svojih snemalnih destinacij. Lepoto zidu in okolice so lahko gledalci iz vsega sveta gledali kar osem sezon, mnogi pa so se odločili še za ogled v živo. Kaj so lahko videli? Zgodovinski simbol varnosti in celotnega mesta, ki z vrha ponuja čaroben razgled na morje in mesto samo.  V sklopu mestnega obzidja sta tudi stolpi in trdnjave Minceta, Bokar, Lovrenjac in Revelin. Vstop v notranjost obzidja je možen skozi Pilova vrata oziroma vrata Pile.

Stradun oziroma Placa

Glavna ulica Dubrovnika se imenuje Stradun, domačini pa ji rečejo tudi Placa. Tristo metrov dolga ulica povezuje vrata Pile na eni in Trg Luza na drugi strani. Gre za najpomembnejšo ulico v mestu, ki svoj primat drži vse od začetkov Dubrovnika. Stradun predstavlja mestno zbirališče z vsemi pridruženimi mestnimi trgi. Za enodnevni izlet zadostuje že sprehod po ulici v eno in drugo smer, saj ta ponuja vse starodobne in moderne trgovine, muzeje, restavracije in še mnogo drugega. Občudovanje gradnje stavb in ulice bo dovolj, da bo Dubrovnik še dolgo ostal v spominu vsakega turista. V spominu pa bodo ostale tudi ulice, ki se križajo s Stradunom in ponujajo vsaka svojo čarobnost.

Stradun v Dubrovniku

Stradun v Dubrovniku

Trg Luza

Na koncu Straduna najdemo trg Luza, ki je glavni mestni trg v Dubrovniku. Njegovo središče predstavlja Orlandov stolp, ki je posvečen nemškemu vitezu Rolandu in zgrajen leta 1419. Nečak Karla Velikega si je ime ustvaril kot veliki vitez, stolp v njegovo čast pa je dolga leta predstavljal središče trga. Orlandov stolp velja za znamenitost mesta, za katerega predstavlja neodvisnost od Benečanov. Mestni trg in njegova okolica ponujajo veliko aktivnosti in ogledov, kamor se pridružujejo tudi ostale turistične točke na tem seznamu.

Palača Sponza

Nasproti Orlandovega stolpa stoji palača Sponza. Kot vsaka druga znamenitost v Dubrovniku, ima tudi ta palača svoj namen in simbol. V preteklosti je stavba predstavljala središče trgovine, gospodarstva in poštenosti, saj je bilo vse blago tu izmerjeno, stehtano in plačano. Dubrovniški trgovci so veljali za spretne, iznajdljive in poštene.

Dubrovniška katedrala

V Dubrovniku, le nekaj korakov od mestnega pristanišča, stoji katedrala Marijinega vnebovzetja. Postavljena je na mestu, kjer je nekoč stala romanska katedrala, proces gradnje pa je trajal več kot trideset let. Kljub temu, da smo navedli njen nastanek, gre za vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi strokovnjaki. Pogosto slišimo, da so prvi zametki cerkve oziroma katedrale nastali že pred šestim stoletjem. V prelepi notranjosti katedrale lahko turisti najdejo glavni oltar, okrašen s sliko beneškega Tiziana.

Dubrovniška katedrala je eden izmed mnogih verskih objektov v mestu

Dubrovniška katedrala je eden izmed mnogih verskih objektov v mestu

Cerkev svetega Vlaha (cerkev svetega Blaža)

Nasproti zgoraj omenjene palače Sponze se nahaja ena izmed najbolj pomembnih cerkev v tem delu Evrope. Cerkev svetega Vlaha je posvečena dubrovniškemu zavetniku, ki ima v mestu pomemben status. Vsako leto na začetku februarja potekajo povorke, festivali in druženja posvečena svetemu Blažu oziroma Vlahu. V tistem času je Dubrovnik prava zabava, ki je ne smete zamuditi. Praznovanje polno običajev, navad, šeg in zabav je enkratna izkušnja.

Onofrijeva fontana

Eno izmed najbolj zanimivih točk v Dubrovniku predstavljata dve fontani, Velika in Mala Onofrijeva fontana. Prvo najdemo na začetku ulice Stradun, drugo pa na koncu. Velika Onofrijeva fontana je bila v Dubrovniku zgrajena v petnajstem stoletju, ko se je mesto soočalo s hudim pomanjkanjem vode. Ker je mesto veljalo za bogato pristanišče in pomembno trgovsko in morsko središče, je bilo ljudi vedno več. Mestni veljaki so za pomoč prostili italijanskega arhitekta Onofria De La Cavo, ki je zgradil viadukt in dve fontani. Po otvoritvi so fontano varovali tudi stražarji, kar je nakazovali na pomembnost fontane in vode v njej.

Onofrijeva fontana v Dubrovniku

Onofrijeva fontana v Dubrovniku

Samostan frančiškanskih menihov

Veliko pomembnih stavb v Dubrovniku je religiozne osnove, saj je vera močno povezana z mestom. Nasproti Velike Onofrijeve fontane stoji cerkev Svetega Odrešenika, ki je bila zgrajena na koncu petnajstega stoletja. Stoji ob frančiškanskemu samostanu, ki je monumentalni element mesta. V njem se nahajata dva samostana (cerkev malih bratov in bivalni prostori menihov) in stara lekarna, ki je bila ustanovljena v trinajstem stoletju. Samostan je že takrat veljal za samozadostnega in enako lahko priznamo tudi danes. Znanje, vera, arhitektura in še mnogo drugega skriva v sebi frančiškanski samostan v Dubrovniku.

Rabljev dom

Najbolj temačna stavba v Dubrovniku je rabljeva hiša v kateri je usmrtitelj tudi živel. Pretekla vlada Dubrovnika je smrtno kaznovala ljudi, ki so napravili različne zločine. Včasih so bile usmrtitve utopitev, sežiganje, obešanje ali pa so bili zločinci deležni le iznajdljivih in krutih kazni. Blizu mestnega pristanišča stoji rabljeva hiša, ki združuje temno preteklost usmrtitev in mesta, obenem pa je opozorilo zločincem.

Mestno pristanišče Dubrovnika

Staro pristanišče je bil osnova Dubrovnika, ki je veljal za morskega mogotca. V kombinaciji s trdnjavo in obzidjem je bilo staro mestno pristanišče odlično zavarovano. Nekoč velika mornarica je predstavljala bogastvo Dubrovnika, ki se je končalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zadnja ladjedelnica je zaprla svoja vrata in tako je od legendarne morske velesile ostalo le še pristanišče.

Pristanišče mesta Dubrovnik

Pristanišče mesta Dubrovnik

Drugi izleti v Dubrovniku

Dubrovnik je čudovito mesto v katerem bo vsak obiskovalec našel nekaj, kar ga bo navdušilo. To so lahko zgodovinske stavbe, dogodki, umetnine ali razgled na morje. Sleherna stavba v Dubrovniku predstavlja njegovo veličino, ki se jo občuti z vsakim korakom. Dubrovnik je z razlogom eno izmed najbolj priljubljenih mest ob Jadranskem morju, ki ga mora vsak videti vsaj enkrat v življenju. Vsekakor je najlepši v toplejših mesecih, a se bo tudi v mrzlem času prikradel k srcu in tam ostal.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: Žiga Kastelic

qlandiakrsko