• 12.88C Novo mesto
  • 01:33
  • Tor, 07.07.2020

Dunaj: prekrasna božična destinacija

Ljubljana je v teh prazničnih dneh čudovito okrašena, vendar je decembrski čas vedno odlična priložnost, da pokukamo čez meje in si ogledamo, kako so se za praznike pripravili tudi naši sosedi. Enega izmed najlepših božičnih sejmov imajo prav sosednji Avstrijci, tako da je Dunaj idealna destinacija za kratek izlet v tem prazničnem času!

Dunaj gosti svoj praznični sejem že od 18. stoletja naprej

Praznični sejem, ki ga vsako leto gosto Dunaj, je resnično prava paša za oči. Prvič je bil prirejen že v prvi polovici 18. stoletja, že davnega leta 1722, vendar korenine dogodka segajo še precej dlje, v 13. stoletje, ko je davnega leta 1298 kralj Albrecht I. svojim podanikom dovolil, da so na trgu priredili poseben decembrski sejem. Nič čudnega, da je vsakoletni dunajski božični sejem tako impozanten, ko pa imajo tako bogato tradicijo!

Danes je božični sejem seveda videti že precej drugače kot v zgodnjem srednjem veku ali v 18. stoletju, pa vendar lahko na njem najdete tudi mnoge tradicionalne ročno izdelane izdelke dekorativne in uporabne narave, mnoge božične okraske in seveda obilico poslastic, ki se priležejo sestradanemu želodcu – med njimi zagotovo izstopata slastna pečen kostanj in punč. Zagotovo boste domov vzeli vsaj nekaj dobrot! Praznični sejem se danes razteza na več kot dvajsetih različnih uradnih lokacijah, tako da boste potrebovali veliko energije, če boste želeli videti (in poskusiti) vse, kar se splača videti!

Dunaj decembra ponuja “market sanj”

Eden izmed osrednjih delov božičnega sejma se nahaja v samem centru mesta. Pred mestno hišo boste našli t. i. “Viennese Dream Christmas Market”. To je priljubljena lokacija tudi za starše z otroci, saj se najmlajši v prvem nadstropju mestne hiše na posebnih delavnicah lahko naučijo tudi peči svoje lastne piškote in celo sveče.

Božična vas pred palačo Belvedere

Pred palačo Belvedere, ki predstavlja eno izmed najbolj popularnih kulturnih in turističnih znamenitosti, si lahko ogledate t.i. božično vas. Tam se lahko sprehodite med več kot 40-imi stojnicami, ki ponujajo izdelke domače obrti in slastne dobrote. Palačo lahko najdete na ulici princa Eugena in dejansko predstavlja enega izmed najlepših biserov baročnega obdobja, v kompleksu pa si lahko v uradnih urah ogledate tudi slavno sliko iz t. i. zlatega obdobja enega izmed najbolj znanih secesijskih slikarjev, Gustava Klimta, Poljub (1907-1908).

Dunaj med sezono plesa

Zimski čas je tudi čas, ko si Dunajčani nadenejo najbolj slovesna oblačila in se odpravijo na plesni parket. V zimskem času se na Dunaju odvije več kot 400 formalnih plesnih dogodkov, ki predstavljajo odlično priložnost za socializiranje in slovesna elegantna oblačila. Tradicija sega daleč nazaj, v 18. stoletje, ko se je dunajska smetana rada oblačila v kostume in nosila maske; to je bila zabava, rezervirana za najvišji sloj. Takšen način življenja se kmalu ni več skladal s spreminjajočo se družbo, ki je počasi začela rušiti stare norme in razlike med sloji, zato je cesar Jožef II. začel s tradicijo plesov v palači Hofburg. Ti plesi so bili odprti za vse, in na njih se je vsakdo za eno noč lahko počutil kot del elite.

Tradicija se je prijela, saj se je izkazalo, da se Dunajčani z veseljem oblačijo v slavnostne obleke in vadijo plesne korake. Dunaj še danes ohranja tradicijo in ne popušča pri vzdrževanju stroge etikete obnašanja in oblačenja, fanfare, ki naznani začetek plesa in seveda obveznega dunajskega valčka. Ta si seveda zasluži odstavek zase.

Dunaj je mesto, kjer se je rodil valček

Tudi najmanj navdušeni plesalci se najbrž še vedno spomnijo kakšnega okornega koraka z valete. Dunajski valček se je rodil prav na Dunaju, kot nakazuje tudi njegovo ime, in ob svojem rojstvu na začetku 19. stoletja je povzročil pravi škandal. Dunajski valček je namreč ples, ki vključuje dva partnerja v elegantnem spoju, kar je v tistem času povzročilo pravo razburjenje. Sčasoma je dunajski valček postal bolj popularen in priljubljen, in hitro se je razširil po salonih.

Dunaj – kaj vse se splača videti

Dunaj je prestolnica Avstrije, ki leži ob široki reki Donavi, drugi največji evropski reki, takoj za Volgo, že stoletja. V njem lahko najdemo okrog 1.9 milijona prebivalcev, kar dela Dunaj največje mesto v Avstriji. Tako veliko mesto, ki je hkrati tudi prestolnica države, seveda ponuja veliko znamenitosti in aktivnosti, ki so aktualne tudi izven božičnega časa.

Ringstraße muzeja: muzej naravne zgodovine in muzej umetnostne zgodovine

Če boste obiskali Dunaj, se v kateremkoli letnem času vsekakor splača, da si ogledati tudi muzej naravne zgodovine Dunaj (Naturhistorisches Museum Wien) in muzej umetnostne zgodovine (Kunsthistorisches Museum). Muzeja sta bila odprta konec 19. stoletja, naročena pa sta bila s strani tedanjega cesarja, ki je potreboval dovolj velik prostor za hrambo izjemno velike umetnostne zbirke habsburške monarhije. Kunsthistorisches Museum je obenem tudi največji umetnostni muzej v Avstriji, tako da si ga resnično splača ogledati.

Dunaj za sladkosnede

Dunaj je pravi raj tudi za vse tiste, ki imajo radi sladke dobrote. Kam se odpraviti?

Muzej čokolade

Če se boste v prazničnem ali kakšnem drugem času odpravili na Dunaj, se vsekakor splača, da si ogledate tudi slavni Muzej čokolade (Chocolate Museum Vienna), kjer si lahko date duška in se sladkate po mili volji.

Če še iščete tisto popolno unikatno božično darilo, lahko podarite tudi vstop na delavnico, kjer se boste naučili delati svoje lastne okusne praline ali pa svojo lastno unikatno okrašeno čokolado.

Dunaj in Sachar torta

Dunaj je tudi dom priljubljene Sachar torte, ki se odlikuje z izjemno sočnostjo in polnim čokoladnim okusom. Vsi smo že kdaj jedli Sachar torto, in prav mogoče je, da ste jo že sami pripravili tudi doma; pa ste kdaj jedli original, ki se mu vsi skušajo približati? Sachartorte, kot se ji reče na Dunaju, je leta 1832 izumil Franz Sachar, in sicer za princa Klemensa von Metternicha. V začetku 20. stoletja se je Hotel Sachar celo zapletel v tožbo s pekarno Demel glede pravice za uporabo oznake “The Original Sachar Torte” (originalna Sachar torta’). Recept je bil namreč prenesen s strani Franza Sacharja na njegovega sina Eduarda, ki je izpopolnil recept, medtem ko je delal pri pekarni Demel. Pekarna Demel in Hotel Sachar sta se kasneje zapletli v več let trajajočo vojno na sodišču, kjer sta obe stranki primerjali različne značilnosti torte, od zamenjave margarine za maslo in plasti marmelade. Leta 1963 je Hotel Sachar dobil pravico, da svoje torte označuje z oznako “The Original Sachartorte”.

Srečno pot, in dober tek!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash 

Dunaj: prekrasna božična destinacija
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.