• C Novo mesto
  • 09:00
  • Čet, 19.05.2022

Ferski otoki – sanjska destinacija za počitnice

Če vas preveč obljudene destinacije na navdušujejo, potem so lahko Ferski otoki prava izbira za letošnji dopust. Ferski otoki so sicer sestavljeni iz 18 večjih in še nekaj manjših otokov. Kljub temu, da območje spada pod Dansko, pa se nahaja izven Evropske unije. Gre za lokacijo med Islandijo in Shetlanskimi otoki. Na otočje ni možno priti z direktnim letom. Najprej je treba priti do Kopenhagna, nato pa lahko nadaljujete do končnega cilja. Letališče se nahaja na otoku Vagar.

Pokrajina na Ferskih otokih navdušuje. Naokoli lahko vidimo zelene vzpetine. Zanimive so črne lesene hiške s travnato površino na strehi. Trava na strehi je v funkciji ogrevanja notranjosti. Sicer pa so ovce na poti nekaj običajnega. Ferski otoki so bili precej časa odmaknjeni od drugih delov sveta, zaradi česar so se oblikovali po svoje. Občudujemo lahko klife, jezera in potočke, slapove, fjorde in zalive. Veličastni razgledi kar jemljejo sapo.

Destinacija bo navdušila vse ljubitelje narave, ki imajo radi nekoliko odmaknjene lokacije. Prav tako je območje znano kot zelo varno. Za raziskovanje okolice je smiselno najeti avtomobil.

Med večjimi otoki je možno prehajati prek podvodnih tunelov, ki dajejo pokrajini poseben vtis. Slabost takega načina potovanja je v tem, da so tudi cene primerne edinstvenosti izkušnje.

Stik z domačini

Vsako potovanje je lahko še lepše, če se povežemo z domačini in jih bolje spoznamo. Ferski otoki niso pri tem nobena izjema. Prebivalstvo je od ostalega sveta precej izolirano. Večina prebivalcev se vsaj enkrat v življenju odpravi na Dansko. Tja jih lahko vodi pot zaradi želje po boljši izobrazbi, morda grejo na lov za boljše delovno mesto ali pa si preprosto želijo več vrveža, kot so ga deležni na tem območju.

Po besedah domačinov je življenje na Ferskih otokih vse prej kot enostavno. Značilno je pomanjkanje delovnih mest, zime so precej mrzle, včasih pa pride tudi do pomanjkanja hrane, zaradi tega si je treba še pravočasno narediti zalogo. Nekoliko več delovnih mest se odpira v zadnjem času, saj so Ferski otoki čedalje bolj priljubljena počitniška destinacija. Domačini so po eni strani veseli dodatnih dohodkov, malo pa jih tudi skrbi, da se ne bi turizem preveč razpasel na teh otokih, kjer sicer vlada mir.

Raziskovanje otočja

Med Ferskimi otoki so številni taki, ki so vredni ogleda. Mednje spadajo otok Eysturoy, zelo slikovit je tudi otok Bordoy ter otok Viðoy. Slednji se lahko pohvali z mogočnimi gorami, fjordi in prikupno cerkvico.

Na otoku Streymoy se nahaja glavno mesto Ferskih otokov z imenom Tórshavn. V mestecu lahko zasledimo številne črne in rdeče lesene hiše. Tukaj se nahaja tudi pristanišče, ki služi kot izhodiščna točka do ostalih otokov.

Otok Mykines velja za največjo turistično znamenitost Ferskih otokov. Zaznamuje ga posebna oblika, saj je precej ozek, na obeh straneh pa se razprostirajo mogočni skalni klifi. Otok je redko poseljen. Zasledimo laho več ovc kot ljudi. Na skrajnem koncu otoka se nahaja tudi opazovalni stolp.

ferski otoki 2

Glavno mesto Ferskih otokov

Kratka zgodovina Ferskih otokov

Prvi prebivalci naj bi se na otočju naselili v 7. stoletju. S seboj so pripeljali tudi ovce, ki so tu še danes. Številčno naj bi jih bilo še enkrat več kot ljudi. So izrednega pomena za lokalno gospodarstvo. Otočani so si v preteklosti prizadevali, da bi dosegli neodvisnost, vendar jim to ni uspelo. So pa dosegli stopnjo, da imajo znotraj Danske visoko stopnjo avtonomije. Danska je članica Evropske unije, medtem ko se prebivalci Ferskih otokov niso odločili za pristop.

Na ferskih otokih je tudi ribolov izjemnega pomena. Pred tremi desetletji je namreč domačinom omogočal enega najvišjih standardov na svetu, vendar pa se je z razsipno politiko otoška vlada kasneje znašla pred bankrotom. Posledično je delno upravljanje Ferskih otokov takrat prevzela Danska, ki je zdaj odgovorna za finančne zadeve, obrambo, sodstvo, policijo in zunanje zadeve.

Življenjski slog prebivalstva

Na Ferskih otokih se uporablja valuto fersko krono. Otočani imajo svoj parlament, ki je eden najstarejših v Evropi. V zadnjih letih je na Ferskih otokih čedalje večji porast turizma. Vse več obiskovalcev sem prihaja prav zaradi odmaknjenosti otoka in neokrnjene narave. Nad Ferskimi otoki se navdušujejo pohodniki, ribiči in ljubitelji ptic. Destinacija je še posebej priljubljena v poletnih mesecih, ko Ferske otoke obišče nekaj deset tisoč turistov. Med njimi prevladujejo Skandinavci.

Industrija na otoku skoraj ni prisotna. Ravno zato je narava tako dobro ohranjena. Na številnih predelih lahko vidimo skale, ki se dvigujejo direktno iz morja. Povsod so raztresene tudi barvite lesene hiške.

Prebivalci Ferskih otokov se lahko pohvalijo z dolgo povprečno življenjsko dobo. Tukaj živijo številni stoletniki. Temu verjetno botruje ugodno podnebje; milo oceansko podnebje brez večjih temperaturnih poskokov. Se pa lahko vreme zelo hitro spremeni pa tudi sončnih dni ni na pretek. Pozimi so temperature običajno nad ničlo, sneg pa zapade zelo redko.

ferski otoki 3

Ovce na Ferskih otokih

Pohodništvo

Na Ferskih otokih se nahaja tudi najvišji evropski klif Evenniberg. Ta je visok 754 metrov. Sicer pa je najvišji vrh otočja Slaettaratindur. Od izhodišča do vrha boste prišli že v dobri uri. Vreden ogleda je tudi najvišji slap, Fossa. Na svoj račun pa bodo prišli tudi obiskovalci, ki obožujejo jezera in plaže, saj je tudi vodnih teles na Ferskih otokih precej.

Vožnja skozi podmorske predore

Kot smo omenili že prej, je lahko za obiskovalce posebno doživetje po podmorskih predorih, ki povezujejo posamezne otoke. Sicer se je med otoki možno zapeljati tudi s trajektom, vendar je to za mnoge že ustaljen način premagovanja razdalij. Če se boste želeli zapeljati skozi predore, boste morali poravnati cestnino. To poteka po naslednjem principu; kamere ujamejo vsak avtomobil, ki se znajde v predoru, nato pa mora lastnik avtomobila na bencinski črpalki poravnati znesek.

Glavno mesto Torshavn

Glavno mesto Ferskih otokov se nahaja na otoku Streymoy. Gre v bistvu za edino pravo mesto na tem območju, ki ima skoraj 15.000 prebivalcev. Vredno ogleda je predvsem staro mestno središče. Opazimo lahko številne pisane lesene hiške, ki so bile zgrajene že v 17. stoletju. Če boste obiskali mesto, se lahko sprehodite tudi čez park, na robu katerega je urejen nogometni stadion. Tukaj najdemo drevesne vrste, kot so bukev, javor, hrast, jerebika, smreka in bor.

Pripravila: P.K., slike: Pixabay

dolenjske lekarne
Ferski otoki – sanjska destinacija za počitnice
1 od 3
Pixabay
Ovce
Pixabay
Torshavn
Pixabay
Pokrajina Ferskih otokov
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.