• C Novo mesto
  • 14:51
  • Čet, 21.09.2023

Gibraltar: Zanimivosti, atrakcije in dejstva

Dobrodošli v Gibraltarju, očarljivem britanskem čezmorskem ozemlju na južni konici Iberskega polotoka. Ta majhna enklava, ki leži na veličastni apnenčasti skali, ponuja očarljivo mešanico zgodovine, naravnih lepot in kulturne raznolikosti.

Izgubite se v vijugastih ulicah starega mestnega jedra, kjer pobeljene zgradbe in živahne tržnice vzbujajo občutek brezčasnega šarma. Raziščite legendarno Gibraltarsko skalo s čudovitim razgledom na dve celini, ki se srečujeta sredi neskončnih obzorij. Potopite se v bogato zgodovino v predorih Velikega obleganja  in Gibraltarskem muzeju ali pa se srečajte s slavnimi barbarskimi makaki, edinimi divjimi opicami v Evropi. S prijetnim sredozemskim podnebjem in nedotaknjenimi plažami vas Gibraltar vabi, da se vse leto prepustite avanturam na prostem.

Raziščite njegovo osupljivo zgodovino, uživajte v njegovi naravni lepoti in sprejmite živahno kulturo, ki uspeva na tej edinstveni destinaciji. Ne glede na to, ali ste ljubitelj zgodovine, ljubitelj narave ali preprosto iščete nepozaben pobeg, Gibraltar ponuja mešanico zanimivosti, ki bodo pustile neizbrisen pečat v vaših spominih na potovanje.

V prispevku boste našli vse pomembne informacije o Gibraltarju.

Zanimivosti Gibraltarja, ki bodo navdušile vsakogar

Zanimivosti Gibraltarja, ki bodo navdušile vsakogar

Gibraltar v številkah

Gibraltar na kratko in skozi statistične podatke, ki bi utegnili zanimati vse tiste, ki se nameravajo napotiti v malo evropsko državo.

  • Prebivalstvo: po podatkih iz septembra 2021 je znašalo prebivalstvo Gibraltarja okoli 34.000 ljudi.
  • Velikost območja: Gibraltar je majhno ozemlje, ki pokriva skupno površino približno 6,7 kvadratnih kilometrov.
  • Meje: Gibraltar na severu meji na Španijo. Kopensko meji na špansko občino La Línea de la Concepción.
  • Obala: Gibraltar ima obalo, ki se razteza približno 12 kilometrov vzdolž južne strani ozemlja. Nahaja se na vhodu v Sredozemsko morje in si južno obalo deli z Gibraltarsko ožino.
  • Vlada: Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje, kar pomeni, da je pod jurisdikcijo Združenega kraljestva. Ima parlamentarno demokracijo in svojo vlado, z glavnim ministrom kot vodjo vlade.
  • Gospodarstvo: Gibraltarsko gospodarstvo temelji predvsem na finančnih storitvah, spletnih igrah na srečo in turizmu. Ozemlje je znano po statusu offshore finančnega središča in priljubljene turistične destinacije.
  • Znamenitost: Gibraltarska skala je pomembna znamenitost na ozemlju. To je velika apnenčasta kamnita formacija, ki se dviga 426 metrov (1398 čevljev) nad morsko gladino in je znana turistična atrakcija.

Gibraltarska skala

Gibraltarska skala, ki se dviga nad ozemljem, je osupljiva naravna znamenitost. Povzpnite se na njegov vrh za dih jemajoče panoramske razglede na Sredozemsko morje, afriško obalo in sosednja španska mesta. Raziščite njegove poti in odkrijte zanimive vojaške predore in utrdbe, ki poudarjajo strateški pomen Gibraltarja skozi zgodovino.

Gibraltarska skala

Gibraltarska skala

Predori Velikega obleganja Gibraltarja

Veliko obleganje Gibraltarja je bil neuspešen poskus Španije in Francije, da bi prevzeli Gibraltar od Britancev med vojno ameriške revolucije. Stopite nazaj v preteklost, ko se podate v sistem predorov, izklesanih v skalo med velikim obleganjem Gibraltarja v poznem 18. stoletju. Ti predori, ki so bili prvotno ustvarjeni kot obrambni mehanizem, zdaj služijo kot očarljiv dokaz vojaške zgodovine ozemlja. Spoznajte stiske, s katerimi se soočajo branilci, in se čudite nad iznajdljivostjo inženirstva.

Jama svetega Mihaela

Spustite se v očarljiv podzemni svet jame svetega Mihaela, naravnega čuda, polnega osupljivih kapniških tvorb. Eterična lepota jame je postala priljubljeno prizorišče za koncerte in dogodke, kar je temu geološkemu biseru dodalo dodaten pridih čarobnosti.

Glavna ulica Gibraltarja

Glavna ulica je živahno srce trgovskega središča Gibraltarja. Sprehodite se po njegovi pešcem prijazni ulici, obdani s trgovinami, butiki, kavarnami in brezcarinskimi prodajalnami. Raziščite živahno mešanico lokalnih in mednarodnih blagovnih znamk, privoščite si nakupovanje brez davkov in uživajte v živahnem vzdušju te živahne ulice.

Gibraltar je majhna država pod jugom Španije

Gibraltar je majhna država pod jugom Španije

Gibraltarski rt Europa Point

Pojdite na Europa Point, ki se nahaja na najjužnejšem koncu Gibraltarja, kjer se Atlantski ocean sreča s Sredozemskim morjem. Uživajte v čudovitem razgledu na Gibraltarsko ožino in afriško obalo. Ne zamudite ikoničnega svetilnika Trinity in mošeje Ibrahim-al-Ibrahim, ki tej slikoviti točki dodaja pridih kulturne raznolikosti.

Gibraltar hitro postaja ena najbolj zanimivih evropskih destinacij

Gibraltar hitro postaja ena najbolj zanimivih evropskih destinacij

Mavrski grad

Raziščite ostanke mavrskega gradu, starodavne trdnjave, ki priča o bogati zgodovini Gibraltarja. Prvotno zgrajen v 8. stoletju ponuja panoramski razgled na ozemlje in okolico. Odkrijte njegove stolpe, obzidje in zgodovinske artefakte, ki prikazujejo strateški pomen Gibraltarja skozi stoletja.

Gibraltarski botanični vrtovi

Poiščite mir v gibraltarskih botaničnih vrtovih, znanih tudi kot vrtovi Alameda. Podajte se na lagoden sprehod sredi bujnega zelenja, živahnega cvetja in eksotičnih rastlin. V vrtovih je raznolika zbirka rastlin, vključno z redkimi vrstami. Uživajte v mirnem ambientu, sprostite se na klopci v parku in cenite naravne lepote, ki uspevajo v tej spokojni oazi.

Opazovanje delfinov

Odpravite se na nepozaben izlet z opazovanjem delfinov v Gibraltarskem zalivu. Pridružite se izletu z ladjo in opazujte igrive delfine v njihovem naravnem okolju. V teh vodah živi več vrst delfinov, vključno z navadnim delfinom in znamenito pliskavko. Opazujte njihove akrobatske predstave in občutite vznemirjenje, ko ste v neposredni bližini teh inteligentnih morskih bitij.

Gibraltarska ožina ločuje Evropo in afriko

Gibraltarska ožina ločuje Evropo in afriko

Gibraltarski muzej

Potopite se v bogato kulturno dediščino Gibraltarja v Gibraltarskem muzeju. Raziščite eksponate, ki prikazujejo zgodovino ozemlja od antičnih časov do danes. Odkrijte arheološke artefakte, prikaze geologije in naravne zgodovine Skale ter spoznajte različne vplive, ki so oblikovali identiteto Gibraltarja.

Apes Den Gibraltar

Obiščite Opičji brlog (Apes Den, op. p.), priljubljeno točko, kjer lahko srečate najbolj znane prebivalce Gibraltarja – barberijske makake. Te nagajive opice se prosto sprehajajo po območju okoli Gibraltarske skale. Opazujte njihovo obnašanje, vendar ne pozabite vzdrževati spoštljive razdalje in slediti navedenim smernicam, da zagotovite varnost in dobro počutje obiskovalcev in makakov.

Opičji brlog v Gibraltarju je čudovita destinacija za opazovanje živalskega sveta

Opičji brlog v Gibraltarju je čudovita destinacija za opazovanje živalskega sveta

Kaj vedeti, ko potujemo v Gibraltar?

Mejni prehod: Gibraltar ima mejni prehod s Španijo. Če v Gibraltar vstopate po kopnem, bodite pripravljeni na morebitne zamude med prometnimi konicami. S seboj imejte potni list ali drug veljaven dokument, saj ga boste morda morali predložiti na meji.

Valuta: Uradna valuta Gibraltarja je gibraltarski funt (GIP), ki je enakovreden britanskemu funtu (GBP). Bankovci britanskega funta in bankovci gibraltarskega funta so sprejeti kot zakonito plačilno sredstvo, večina podjetij pa sprejema tudi glavne kreditne kartice.

Jezik: Angleščina je uradni jezik Gibraltarja in se pogosto govori. Številni prebivalci tudi običajno razumejo in govorijo špansko.

Podnebje: Gibraltar uživa sredozemsko podnebje z milimi zimami in toplimi poletji. Poletja so lahko vroča, zato se udobno oblecite in ostanite hidrirani. Zime so na splošno mile, vendar je za hladnejše večere priporočljivo nositi lahkotno jakno ali pulover.

Električne vtičnice: električna napetost v Gibraltarju je 230 V, napajalni vtiči in vtičnice so britanskega tipa G s tremi nožicami. Če potujete iz Slovenije , razmislite o tem, da bi vzeli potovalni napajalnik.

Varnost: Gibraltar velja za varno destinacijo za turiste. Vendar je vedno priporočljivo, da upoštevate osnovne previdnostne ukrepe, na primer pazite na svoje stvari in se zavedate svoje okolice.

Vožnja: Če nameravate voziti po Gibraltarju, bodite brez skrbi, saj promet poteka po desni strani ceste. Prepričajte se, da imate veljavno vozniško dovoljenje in se seznanite z lokalnimi prometnimi pravili.

Divje živali: Gibraltar je dom slavnih barberskih makakov, edinih divjih opic v Evropi. Čeprav so morda videti prijazni, ne pozabite, da so divje živali. Ne hranite jih in se jih ne poskušajte dotikati, saj lahko postanejo agresivni.

Napitnina: napitnina v Gibraltarju je podobna običajem v Združenem kraljestvu. V restavracijah, barih in taksijih je običajno pustiti napitnino okoli 10 % za dobro postrežbo, čeprav to ni obvezno.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com