• C Novo mesto
  • 15:12
  • Sre, 22.09.2021

Grad Trebnje

Grad Trebnje

Če se boste v prihodnost nahajali v okolici Trebnjega, potem si prav zares morate ogledati tudi Grad Trebnje. Grad se nahaja nad avtomobilsko cesto, in sicer na desnem  bregu reke Temenice. Po podatkih naj bi bil Grad Trebnje zgrajen že približno leta 1000, prvič pa so ga omenili daljnega leta 1358 pod imenom Turn de Treuen. Vse to govori o tem, da je eden izmed najstarejših gradov v Sloveniji.

Sprva so si grad Trebnje lastili Trebanjski gospodje s Koroške, pozneje pa so se lastniki kar pogosto menjavali. Tako je grad pripadal Otenburžanom, Celjanom, Habsburžanom in številnim drugim. Tudi Stiški samostan je bil lastnik okrog 30 let, v obdobju od leta 1699 naprej. Leta 1812 pa ponosni lastnik postane Friderik Baraga, ki grad podeduje od svojega očeta. Zadnji lastnik gradu, in sicer pred drugo svetovno vojno, je bil Čeh Evgen Souvaly.

Grad Trebnje

V srednjem veku je imel Grad Trebnje obliko neutrjenega in zidanega stolpa, okoli leta 1530 pa so zaradi vdora Turkov stolp utrdili, predelali pa so tudi renesančno štiritraktno in enonadstropno stavbo. Takrat je stavba imela pravokotni tloris z enim okroglim in tremi četverokotnimi stolpi.

Žal je danes Grad Trebnje v zelo slabem stanju. Leta 1990 se je podrl stolp, ki ga niso pravilno obnovili. Kljub temu pa grad ohranja nekaj zanimivih delov. Najlepši oziroma eden izmed najlepših delov je prav gotovo četverokotni stolp z rimskimi temelji. Na obdobje Turkov spominja okrogli stolp, ki se lahko pohvali s skrivnim izhodom. Prav tako sta vredni pogleda tudi obe krili stavbe. Ob Gradu Trebnje vodijo kamnite stopnice, vidite lahko tudi pediestal z žal precej poškodovanim antičnim levom iz marmorja.

Danes Grad Trebnje vsebuje socialna stanovanja, še prej pa je bila v njem določen čas tudi Trebanjska osnovna šola. Grad je ena izmed slovenskih kulturnih zanimivosti. Morda se bo nekoč v prihodnosti znašel tudi na dolgem seznamu za obnavljanje kulturne dediščine. Tako bi lahko spremenil svojo podobo in postal veliko večja atrakcija za turiste. Mimo Trebanjskega gradu vodi več urejenih poti, tako Baragova pohodna pot, pot po ponorih Temenice in pot na Vrhtrebnje.

Grad Trebnje

Grad Trebnje je že lep čas v prodaji, za sabo ima eno neuspešno prodajo. Sedanja lastnica, ki živi v Italiji, je menda kupcu ponudila previsoko odkupno ceno. Prebivalci v okolici si nadvse želijo, da bi bil dvorec čim prej prodan in s tem tudi urejen, saj trenutno res ni ničemur podoben.

Grad Trebnje pa bo morda doživel lepše čase. Zaenkrat res kaže še klavrno podobo, a objekt je od že omenjene lastnice pred časom (leta 2007) kupil domači podjetnik Franc Cvetan. Le-temu je uspelo grad in okolico v grobem pospraviti, večina najemnikov pa se je že tudi odselila. Pri obnovi gradu bo potrebno upoštevati tudi navodila in zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj so trebanjski svetniki grad Trebnje razglasili za kulturni spomenik občinskega pomena.

Seveda bo sedanji lastnik v grad moral vložiti kar precej denarja. Pri tem seveda računa tudi na pomoč države, še posebej če mu bo uspelo grad razglasiti za kulturni spomenik državnega pomena.

 

Pripravila: Monika M.