• C Novo mesto
  • 19:11
  • Sob, 27.02.2021

Havaji: Kratka zgodovina Havajskih otokov

Havaji ali Hawai’i se nanaša na starodavno ime Raiatea, kar je danes znano kot Francoska Polinezija. V skladu z zgodovinskimi dogodki so imena otokov, ki so bila skupna vsem monarhijskim sistemom, spremenjena po kraljevem redu ali skupni privolitvi. Druge različice vključujejo Savai’i, Avaiki in Hawaiki, imena pa imajo v postkolonialnem času politični in kulturni pomen.

Zgodovina Havajev

Havaji pred 1500 leti: Polinezijci zaidejo na Havaje, potem ko so pluli po oceanu in so za navigacijo uporabljali le zvezde.

Havaji leta 1778: Kapitan James Cook pristane v zalivu Waimea na otoku Kauai in tako postane prvi Evropejec, ki je vzpostavil stik s Havajskimi otoki. Cook imenuje arhipelag »Sandwich Islands« po zemljevidu sendviča. Leto kasneje Cooka ubijejo v zalivu Kealakekua na otoku Havaji.

Havaji

Havaji

Havaji leta 1790: Bitka pri Kepaniwaiju je potekala med silami z otoka Havaji in Maui.

Havaji leta 1795: Na južnih obalah Oahuja se odvija bitka pri Nuuanuu. To je bil ključni boj v kampanji Kamehameha za združitev otokov.

Havaji leta 1795-1874: Nad Havaji kraljuje dinastija Kamehameha.

Havaji leta 1810: Kamehameha I združuje Havajske otoke.

Havaji leta 1819: Liholiho oziroma Kamehameha II, sin Kamehamehe, kljubuje tradiciji, da moški in ženske med pojedino jedo ločeno, kar vodi v ukinitev sistema kapu (tabu).

Havaji leta 1820: Na Havaje prispejo prvi misijonarji.

Havaji leta 1820-1845: Lahaina je bila glavno mesto Havajskega kraljestva

Havaji leta 1835: Na Kauai se odpre prva plantaža sladkorja. Havajski otoki si zaslužijo priznanje za prvovrstno kmetijsko zemljišče. Kmetijstvo postaja prevladujoča gospodarska sila.

Havaji leta 1836: King’s Band, ki ga je ustvaril kralj Kamehameha III, postane osrednji del vsakodnevnega življenja. Skupina, ki jo danes imenujejo “Royal Hawaiian Band”, še danes zabava občinstvo na Havajih in po vsem svetu.

Havaji leta 1830-1848: Veliki Mahele Kamehameha III je poskušal obdržati zemljo v havajskih rokah, tako da je sprejel zahodni alodialni sistem z novim sistemom, ki bi deželo razdelil na tretjine – tretjino havajskih kronskim deželam, tretjino poglavarjem, tretjina pa prebivalcem. Na koncu so prebivalci prejeli manj kot 1%, saj je zakon zahteval, da se v skladu z Zakonom o Kuleani v dveh letih vložijo zemljiški zahtevki in mnogi Havajci niso vložili zahtevka. To je bilo večinoma zato, ker lastništvo nad zemljiščem ni bil pogost koncept.

Havaji leta 1845: Honolulu postane glavno mesto Havajskega kraljestva.

Havaji leta 1850: Plantažna proizvodnja Havajev je v porastu in uresničuje se potreba po več delovne sile. Prvi delavci se zaposlijo s Kitajske. Delavci se na otoke odpravijo tudi iz Japonske, Koreje, Filipinov in Portugalske.

Havaji leta 1874: William Charles Lunalilo (Kamehameha III) umre brez naslednikov. Dinastija Kamehameha se izteka. David Kalakaua je izvoljen za naslednika Lunalila.

Havaji leta 1881: Kralj Kalakaua postane prvi monarh v zgodovini, ki je obšel svet.

Havaji leta 1882: Dokončana je palača Iolani, uradna rezidenca havajskih monarhov. Palača je bila pred časom opremljena z najsodobnejšimi udobji, še pred Belo hišo in Buckinghamsko palačo, vključno s prvimi električnimi lučmi na Havajih, notranjim vodovodom in celo telefonom.

Zgodovina okoli Honolulu

Havaji leta 1887: podpisana je ustava Kraljevine Havajev iz leta 1887, ki odvzame kralju Kalakaui večino pooblastil in pooblasti zakonodajni organ in kabinet vlade. To je postalo znano kot bajonetna ustava zaradi sile, ki je bila uporabljena za kraljevo sodelovanje.

Havaji leta 1889: Joseph Kekuku iz Laie, Oahu izumi jekleno kitaro. Kasneje se preseli na ameriško celino, da bi svojo glasbo delil s tujino. Jeklena kitara postane neverjetno priljubljena pri country glasbi, kjer jo slišimo še danes.

Havaji leta 1891: umre kralj David Kalakaua in prestol prevzame kraljica Liliuokalani.

Havaji leta 1893: Začne se strmoglavljenje Havajskega kraljestva. Kraljica Liliuokalani je postavljena v hišni pripor v palači Iolani v Honolulu.

Havaji leta 1898: Združene države Amerike z resolucijo o Newlandsu prevzamejo Havaje.

Havaji leta 1901: 11. marca se odpre prvi hotel Waikiki, Hotel Moana, letovišče je ljubkovalno imenovano »Prva dama Waikikija«.

Havaji

Havaji

Havaji leta 1917: Umrla je kraljica Liliuokalani, zadnja predstavnica Havajskega kraljestva.

Havaji leta 1941: 7. decembra 1941 so Japonci med drugo svetovno vojno začeli napad na Pearl Harbour na Oahu.

Havaji leta 1945: 2. septembra 1945 Japonska podpiše brezpogojno predajo bojne ladje USS. Čeprav podpis ni potekal v Pearl Harboru, je ladja zdaj del muzeja in spominskega kompleksa v Pearl Harboru, saj ponuja dejavnosti in izlete za obiskovalce z vsega sveta.

Novejša zgodovina

Havaji leta 1959: 21. avgusta 1959 – Po ljudskem glasovanju Havaji postanejo 50. država Združenih držav Amerike.

Havaji leta 1966: Don Ho izda svojo podpisano pesem »Tiny Bubbles«. Album naredi se uvrsti med Top 20 in ostane na lestvicah skoraj eno leto. Njegova glasba in slog postaneta sinonim za havajski prosti čas.

Havaji leta 1978: Državna ustavna konvencija razglasi Havajščino za uradni jezik države (edina ameriška država, ki nima angleškega uradnega jezika).

Havaji leta 1980: Havaji postanejo dom NFL Pro Bowla. Vsa zvezdniška igra pristane na Oahujevem stadionu Aloha. Pro Bowl se gosti na Havajih 26 let, do leta 2017, ko se je preselil v Orlando, FL.

Havaji leta 1990: Kīlauea, eden najbolj dejavnih vulkanov na svetu, ki se nahaja na otoku Havaji, izbruhne in prekrije mesto Kalapana. Čeprav je izbruh mesto porušil, je ustvaril tudi novo obalno črto, ki se razprostira skoraj 1.000 metrov globoko v Tihi ocean.

Havaji

Havaji

Havaji leta 2009: Senator Barack Obama je razglašen za 44. predsednika ZDA. Obama, ki je bil prvi Afroameričan, ki je opravljal funkcijo predsednika ZDA, se je rodil v Honoluluu na Havajih.

Havaji leta 2011: Havaji gostijo azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje.

Havaji leta 2013: Začne se svetovno potovanje Malama Honua. Štiriletna pot je zajela več kot 60.000 navtičnih milj, 100 pristanišč in 27 držav, vključno z 12 Unescovimi območji morske svetovne dediščine. Naloga je bila, da bi na Havajih razvili globalno gibanje k bolj trajnostnemu svetu. Potovanje si je prizadevalo pokazati, kako živeti trajnostno, obenem pa deliti polinezijsko kulturo, se učiti iz preteklosti in drug od drugega.

Havaji leta 2017: Malama Honua Worldwide Voyage zaključuje svojo pot.

Havaji danes: Na Havajih je 16. decembra 2018 razglašen nujni ukrep o brezdomstvu. Oktobra 2019 je vladni minister David Ige že šestič podaljšal obdobje izredne pomoči ob nesrečah. Izredna pomoč omogoča hitro dodelitev ali ponovno dodelitev sredstev za podporo prebivalcem za premostitev izrednih razmer.

Avtor: M.V.

Vir Slik: Pixabay