• C Novo mesto
  • 16:37
  • Sre, 27.09.2023

Hotel ali Airbnb nastanitev: katera možnost je cenejša in bolj primerna za vas?

V zadnjih letih sta zelo priljubljena oddaja in najem turističnih namestitev na spletni platformi Airbnb, kjer se ponavadi oddajajo sobe, stanovanja, hiše in apartmaji v različnih krajih po svetu. Če smo bili včasih navajeni, da na potovanju rezerviramo hotel, najpogosteje s pomočjo Bookinga, se danes vse več ljudi poslužuje tudi Airbnb-ja. Velikokrat je lahko to bolj avtentična in tudi cenejša opcija kot hotel, vsekakor pa ima oboje svoje prednosti in slabosti. Kaj izbrati na določenem potovanju, je odvisno od več dejavnikov in seveda vaših želja ter preferenc.

Število oseb

Če potujete v večji skupini ali z družino, je ponavadi najem hiške ali apartmaja cenovno bolj ugodna opcija kot pa najem sob v hotelu. Strošek najemnine je pri najemu hiše ponavadi fiksen in se razdeli na število oseb, medtem ko se sobe v hotelu večkrat plačajo posamezno po osebi. Poleg tega je več hišk, ki jih lahko najamete prek Airbnb-ja, pogosto dovolj prostornih, da lahko v njih biva tudi več kot pet oseb. Seveda pa lahko sobo dobite tudi prek Airbnb-ja, ne samo v hotelu. Če si želite pristno izkušnjo bivanja v določenem mestu in družbo lokalcev ali drugih popotnikov, je najem sobe v stanovanju ali hiški prek Airbnb-ja zagotovo zanimiva možnost. Če imate radi svoj mir in udobje, kjer je za vas poskrbljeno iz vseh vidikov, je v tem primeru najem sobe v hotelu bolj priporočljivo.

Število noči, ki jih nameravate preživeti v nastanitvi

Nepremičnine, ki jih najamete prek Airbnb-ja, se pogosto bolj splačajo v primeru, ko se nekam odpravite za dlje časa. Ponavadi je najem za eno ali dve noči celo dražji kot najem sobe v hotelu, če pa nameravate v določenem kraju udobno preživeti tedne ali celo mesece, se vam najem nastanitve prek Airbnb-ja skoraj zagotovo bolj splača. Ena nočitev pa je lahko cenejša in bolj udobna v hotelu, tudi iz vidika, da je v hotelu ponavadi ves čas nekdo na recepciji in da nudijo več storitev.

Destinacija, kamor se odpravljate

Raziskave so pokazale, da so v nekaterih krajih po svetu hotelske nastanitve v povprečju kar za 60 % cenejše kot Airbnb nastanitve. To so na primer Nashville, Phuket, Barcelona in Bali. Preden se odpravite na dopust ali potovanje, vsekakor najprej malo pobrskajte in preglejte cene obeh možnosti.

Želje glede hrane in stvari, ki jih želite početi

Izbira ustrezne nastanitve je v veliki meri odvisna od vaših želja. Nekaterim ustrezajo počitnice v hotelu, kjer zagotavljajo vse potrebne obroke in jim ni treba iskati hrane. Na drugi strani nekdo rad kuha sam, zato je boljša možnost najem hiške ali apartmaja. Če radi jeste zunaj in poskušate lokalno hrano, lahko seveda najamete sobo v hotelu brez vključenih obrokov ali nastanitev prek Airbnb-ja. Drugi pomembni vidik pa so vaše želje, kaj želite početi v določenem kraj in kje želite bivati. Je to središče mesta, plaža, gore, narava, bližina restavracij, nočnih klubov, znamenitosti? Temu primerno potem seveda poiščete nastanitev, ki vam najbolj ustreza.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels