• 5.6C Novo mesto
  • 19:37
  • Čet, 02.04.2020

Indija: dežela starodavne tradicije in bogate kulture

Ste si že v študentskih letih vedno želeli obiskati Indijo, pa vam je nekako vedno zmanjkalo časa in denarja in nikdar ni bila prava priložnost? Če ste že naveličani klasičnih destinacij za potovanje in si želite poskusiti nekaj novega, je morda čas, da se odpravite v to deželo bogate kulture, razkošja okusov in tradicije. Kaj morate vedeti, preden se odločite za obisk Indije?

Indija je velika. Kje začeti?

Indija je sedma največja država na svetu in druga po stopnji naseljenosti. Obdana je z Arabskim morjem, Indijskim oceanom in Bengalskim zalivom, meje pa si deli z Bangladešem, Butanom, Kitajsko, Mjanmarom, Nepalom in Pakistanom. Je tudi v relativni bližini Šri Lanke, o kateri smo ta mesec že pisali, in Maldivov, ki se nahajajo v Indijskem oceanu.

Sama velikost Indije lahko povzroči težave, ko se odločate o tem, kam bi radi šli na počitnice, zato je pomembno, da se na potovanje skrbno pripravite in razmislite o svojih interesih in pričakovanjih. Glede na to, kaj si želite doživeti na svojih počitnicah, se nato lahko odločite, kam bi radi šli.

Prestolnica New Delhi

Veliko turistov obišče New Delhi, ker je seveda prestolnica, vendar se splača obiskati tudi druga mesta. New Delhi je s slabimi 22 milijoni prebivalcev ogromno mesto, ki se spopada z neverjetnim prometom in onesnaženostjo zraka.

Mumbaj: drugo najbolj naseljeno mesto v Indiji

Mumbaj, prestolnica Maharastre, šteje malce manj kot 20 milijonov ljudi. Tako kot New Delhi gre za neverjetno živahno mesto z izjemnim prometom. Mumbaj je še vedno poznan tudi pod imenom Bombaj; to je bilo uradno ime do leta 1995. Je najbolj bogato in razkošno mesto v Indiji, v njem pa lahko najdemo kar tri znamenitosti s seznama UNESCO svetovne dediščine: arhitekturne zapuščine iz viktorijanskega in art deco obdobja, jame Elephanta in terminal Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus.

Prelepi Rajasthan

Turistom zelo prijazen je priljubljeni Rajasthan, ki je prav tako popularna destinacija. Rajasthan se nahaja v relativni bližini prestolnice New Delhi, v njem pa boste našli tudi precej znamenitosti, ki si jih lahko ogledate, predvsem prelepih starodavnih palač.

Indija: infrastruktura

Indija je dežela velikih nasprotij; velika mesta, kot npr. Mumbaj in New Delhi, se lahko včasih zdijo desetletja oddaljena od bolj ruralnega podeželja. Indija je tehnološko izjemno napredna, kar lahko opazite v velikih mestih; tam boste našli vse velike znamke, ki narekujejo življenje v zahodnem svetu.

Kako se premikati naokrog?

Promet v Indiji je svojevrsten zalogaj, ki se mu splača posvetiti posebno pozornost. Bodite pripravljeni na to, da ljudje vozijo precej bolj agresivno, kot smo tega vajeni doma, kjer se vestno držimo cestnih predpisov in znakov. Težava je tudi v tem, da je v prometu veliko različnih vrst vozil: od motorjev, avtov pa do tuktukov.

Izogibajte se neregistriranim taksijem. Najhujša stvar, ki jo lahko naredite, ko stopite iz letališča, je, da se usedete v prvi nepoznani taksi. Prav mogoče je, da vas bo taksist vozil naokrog in vam zaračunal astronomsko ceno. Precej bolje je, če se držite sistema, ki predhodno preračuna ceno; pred odhodom si na telefon naložite aplikacijo Uber, ali pa uporabite bolj lokalni Ola Cab. To je najbolj varen in zanesljiv način premikanja naokrog, kjer ne boste po nepotrebnem izgubljali denarja.

Kako se izogniti zastrupitvi z vodo ali hrano?

Verjetno imate tudi vi med svojimi znanci ali bližnjimi koga, ki se je v Indiji srečal s travmatično zastrupitvijo s hrano. Temu se da izogniti, vendar boste morali biti previdni. VEDNO pijte samo ustekleničeno ali prekuhano vodo.

Včasih lahko težave s prebavo povzroči tudi obilica začimb, ki jih nismo vajeni v svoji prehrani. S seboj imejte tudi medicinsko oglje, ki pomaga pri zastrupitvah s hrano.

Kje prenočevati?

Načeloma imate na izbiro dve opciji: Oyo Rooms ali pa Airbnb. Sistem Airbnb deluje enako kot drugod po svetu; s pomočjo platforme boste prenočili v zasebnem domu domačina. Oyo Rooms je po drugi strani sistem, značilen za Indijo. Gre za verigo hotelov, ki je od svoje ustanovitve leta 2013 hitro postala tretja največja veriga hotelov na svetu.

Internet

Danes se že težko znajdemo kjerkoli na svetu, če s seboj nimamo interneta, ki nam omogoča dostop do spletnih navigacijskih orodij. Takoj ob prihodu si tako nabavite poceni SIM kartico z internetom, ki vam bo omogočala, da ne boste nikoli izgubljeni.

Varnost

Načeloma je vsekakor bolje, če ne potujete sami, in se med seboj ne ločujete. Izogibajte se neznanih predelov in ne raziskujte območja ponoči. Velika mesta so vedno polna ljudi, in turisti so vedno opazna tarča. Okolico raziskujte čez dan, in se, če je le mogoče, držite območij, kjer turisti niso nekaj nenavadnega. V idealnem primeru bi imeli s sabo vedno družbo domačina, ki se na okolje dobro spozna in vas lahko vodi naokrog, vendar to seveda ni vedno mogoče.

Pred odhodom se seveda dobro spoznajte tudi z indijskim denarjem, rupijami. Indija je poceni, vendar je prav mogoče, da vam bodo marsikje poskusili zaračunati višjo ceno, ker niste domačini. Če se zavedate resnične vrednosti hrane in storitev, se lahko poskusite izogniti nepotrebni izgubi denarja.

Dobro načrtujte svoje potovanje, še preden se odpravite tja, in se nekoliko spoznajte z mestom in okolico prek zemljevida. Tako ne boste povsem izgubljeni, ko boste prispeli. Če si boste nemudoma nabavili tudi SIM kartico z internetom, boste lahko tudi vedno navigirali po mestu.

Vedno imejte svoje dokumente tesno ob telesu; najbolje je, da jih imate v torbici, skriti pod majico. Denar imejte na različnih mestih, tako da če slučajno izgubite eno torbo, z njo ne boste izgubili vsega svojega denarja.

Joga in meditacija

Indija je dom starodavne tradicije in kulture, ki v vsakdanjem življenju igrata veliko vlogo. Za zahodnjake je Indija tako že tradicionalno destinacija, kamor se odpravimo po notranji mir in oddih od življenja, v katerem neprestano hitimo. Skorajda povsod v Indiji lahko najdete aktivnosti, povezane z meditacijo in jogo; če je to eden izmed vaših razlogov za obisk države, zagotovo ne boste razočarani.

Indija ima veliko za ponuditi, zato je idealno, da med svojim obiskom vzdržujete dobro ravnotežje med spoznavanjem kulture, tradicije, načina življenja in kulinarike. Zagotovo boste doživeli izkušnjo, ki se je boste spominjali celo življenje!

Srečno pot!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Indija: dežela starodavne tradicije in bogate kulture
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.