• C Novo mesto
 • 18:45
 • Tor, 21.03.2023

Država, ki si jo morate ogledati: Irska

Republika Irska je država, ki leži na zahodu Evrope ter obsega večino otoka Irska. Sem ne sodi Severna Irska, saj ta pripada Veliki Britaniji. Dežela se lahko pohvali z velikimi in deloma hribovitimi ravninami, obdajajo pa jo obalni gorski grebeni. Ker ima za seboj vsaj dve ledeni dobi, je posejana s tem, kar so prinesli nekdanji ledeniki, pa tudi s šotastimi močvirji ter jezeri.

Osrednji del otoka Irska tako predstavlja nižavje na nadmorski višini od 60 do 120 metrov, tu so značilna številna barja, zahodna obala pa se lahko pohvali s številnimi strmimi klifi. Najvišji vrhovi se nahajajo na jugozahodu otoka, pri tem naj na primer omenimo najvišji vrh Carratuohill (1038m), poleg njega so znani še Binn Chaorach, Caher in tako naprej.            

Na vreme in klimo v Irski močno vpliva bližnji Atlantski ocean. Najmočnejši vpliv se tako pokaže na zahodnih obalah, medtem ko se v notranjosti zmanjšuje. Tako so poletja manj vroča, zime pa bolj mile in vetrovne.

Irska

Irska se ponaša z zelo pestro zgodovino. Prav vsako ljudstvo ali pleme, ki je prišlo na otok, je za seboj pustilo svoj pečat, zato ni nič čudnega, da je irska kultura zelo pestra. Najbolj prepoznavne sledi so zagotovo pustili Vikingi, Kelti, Škoti, Nomadi in seveda Angleži.  

Le stežka boste v Evropi našli bolj prijazne ljudi, kot so Irci. Ta laskav naslov jim je podelila tudi založniška hiša Lonely Planet, zato se vsekakor ni potrebno bati, da kot turist ne bi bili dobro sprejeti. Ne glede na to, ali se boste nahajali v Dublinu ali pa v kakšni odročni vasici, povsod vas bodo pozdravili nasmejani in energični ljudje. Razdalje med znamenitostmi in znanimi kraji so kratke, zato si lahko deželo ogledate v dobrem tednu. Kamorkoli bo segel vaš pogled, boste lahko občudovali čudovite travnike, črede ovac, slikovite podeželske hiše ter stare gradove. Ne smemo pozabiti še na eno znamenitost, ki jo premore Irska. To so seveda domače gostilnice ali pubi, kjer se domačini zberejo ob vrčku piva.

Zakaj odpovati na Irsko?

 • Dublin je seveda irska prestolnica, poleg tega pa je tudi mesto, ki je znano po številnih zmagovalni evrovizijskih skladbah. V mestu si lahko ogledate različne znamenitosti, na primer katedralo sv. Patrika, spomenik Jamesa Joyca, reko Liffey, Guinness pivovarno, park st. Stephens Green, Grafton Street in še kaj bi se našlo.
 • Tradicionalna Irska se predstavlja tudi s številnimi otoki. Tako naj omenimo Aransko otočje, kjer prebivalci še vedno govorijo irščino in se držijo starih keltskih običajev. Občudovali boste lahko samotne plaže, zeleno pokrajino in še veliko več. Priporočamo vam ogled otoka Inishmore, ki ga lahko raziščete kar s kolesi.

  Irska

 • Ne smemo pozabiti na ogled Belfasta, ki je dom najslavnejše ladje na svetu – Titanika. Tako si lahko ogledate suhi dok, kjer so Titanik dokončali, z veseljem pa vam bodo postregli tudi z zgodbo o slavni ladji.
 • Irski viski je še ena od stvari, s katerimi Irska vabi, da jo obiščete. Država se namreč lahko pohvali z najstarejšo destilarno Bushmills. Med najbolj poznanimi destilarnami pa je prav gotovo Jameson. Večin irskih viskijev je trikrat destilirana, za njih je značilen tudi sladkoben okus, ki nastane zaradi posebnega postopka sušenja skaljenega ječmena.
 • Giant causeway je cesta, ki je nekakšen most med Irsko in Škotsko. Je predel obale na Severnem Irskem, ki ga sestavlja ogromno stolpičev – ostankov ognjeniške aktivnosti pred več milijoni leti. Tu se spletajo številne legende, poleg tega pa je tudi čudovita turistična znamenitost.
 • Največja znamenitost, ki jo ponuja Irska, so prav gotovo Moherski klifi. To so skalne tvorbe, ki se dvigajo nad morjem, nad njimi pa je speljana sprehajalna pot. Nudijo spektakularne razglede in prepričani smo, da bodo očarali tudi vas.
 • Pivo Guinness je pravi zaščitni znak Irske, saj ga poznajo ljudje po celem svetu.
 • Ogledate si lahko tudi srednjeveško mesto Kilkenny, čudovit polotok Dingle, številne gradove, kot sta na primer grad Blarney in Rock of Cashel in še in še.

Irska hrana

Irska

V irski kuhinji prevladujejo svinjina, jagnetina, krompir in zelje. Tako vam bodo z veseljem postregli s fry-upom, zeljem s slanino, irsko enolončnico ali krompirjevo palačinko. Prav vsaka regija se lahko pohvali s svojo jedjo. Med tipičnimi irskimi jedmi naj omenimo še Guinnessov kruh, Champ (pire krompir z mlado čebulo), Coddle (obaro s krompirjem, svinjsko klobaso in slanino), ostrige, čorbo iz morskih sadežev, pito z morskimi sadeži in tako naprej.

Žal so restavracije na Irskem precej drage, lahko pa se prehranjujete kar v pubih, kjer so cene nekoliko nižje kor v restavracijah. Obiščete lahko tudi trgovine in restavracije s hitro prehrano, kjer imajo veliko vnaprej pripravljene hrane.

Kdaj obiskati Irsko?

Čeprav jo lahko obiščete čez celo leto, se je mogoče bolje izogniti mesecem od novembra pa do februarja, saj je takrat nekoliko bolj hladno, pa tudi dnevi so krajši. Glavna sezona se seveda začne maja, ki mu sledita junij in julij, ko Irsko oblega največ turistov. Takrat narastejo tudi cene. Priporočamo vam obisk v marcu, aprilu, septembru in oktobru, ko je turistov nekoliko manj, zato se nekoliko spustijo tudi cene.

Pripravila: Monika M.

Država, ki si jo morate ogledati: Irska
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.