• C Novo mesto
  • 22:01
  • Ned, 14.04.2024

Izola: Top 5 znamenitosti in postankov

Izola se nahaja na slovenski obali in vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev. Slovensko obalno mesto s približno dvanajst tisoč prebivalci zre proti Kopru in predstavlja središče svoje istoimenske občine. V sebi skriva veliko biserov in atrakcij, ki si jih je vredno ogledati med raziskovanjem tega slovenskega mesta. Katere znamenitosti ponuja Izola? Morda tudi za tiste, ki si mesta še niso ogledali na turistični način. Še pred tem pa nekaj kratke izolske zgodovine.

Izola skozi zgodovino in glavna obdobja

Danes Izola leži med Piranom in Koprom na jugu tržaškega zaliva ob jadranskem morju, a ni bilo vedno čisto tako. Pred mnogimi leti je bilo področje še pod morjem, le manjši del je bil del kopnega oziroma otok. Že v rimski dobi je bil ta otok poseljen, na kar nakazuje veliko število najdišč. Ta so locirana predvsem v Simonovem zalivu, kjer so našli ostanke pomola, mozaike, cevovode in številne stavbe. Otok naj bi se imenoval Haliaetum ali Alun, ki naj bi obenem služil tudi kot pristanišče za več deset metrske ladje.

Izola kot mesto in ime je prvič omenjena leta 972. Predmet zapisa je bila predaja Izole oglejskim patriarhom v fevd s strani cesarja Otona Velikega. Zgodovina mesta se tako nadaljuje preko Beneške republike, Napoleonovega italijanskega kraljestva, ilirskih provinc, avstro-ogrske monarhije, svobodnega tržaškega ozemlja, Jugoslavije in končno kot mesto v državi Sloveniji. To je uradno postala  z osamosvojitvijo Slovenije.

Izola: TOP 5 znamenitosti

Vsi se zavedamo, da Izola ponuja veliko več, kot le pet znamenitosti. Verjetno bi mnogi raje na seznamu videli tudi druge znamenitosti in točke. Izbranih pet oziroma šest znamenitosti je tisto, po čemur je Izola znana v slovenskem in globalnem turizmu. Vsekakor lahko na svoj seznam dodate tudi druge lokacije, a začeti je najboljše prav na začetku. Nujen ogled v obalnem mestu so tako Simonov zaliv, Izolana, palače Manziol, Lovisato in Besenghi degli Ughi in Cerkev svetega Mavra. V nadaljevanju sledi nekoliko bolj podroben opis vsake znamenitosti.

Palača Manziol in palača Lovisato

Manziolijeva hiša je ena najstarejših zgradb v mesti, ki stoji na trgu z istim imenom. Zgrajena je bila že v petnajstem stoletju v stilu tipične meščanske hiše. Njeno ime je poklon izolskemu županu Tommasu Manzioliju. Ob palači Manziol je historična palača Lovisato. Ta je znana predvsem kot rojstna hiša izolskega znanstvenika Domenica Lovisata. Zgradbi se dotikata s steno in tako predstavljata eno. Pred osemnjastimi leti sta bili palači obnovljeni v modernem stilu, a to ne pomeni, da sta bili popolnoma spremenjeni. Še vedno je vidna rimska osnova, ki je nekoč stala na tem mestu. Danes imajo v palačah svoj dom razstavni prostori za umetniške razstave, italijanska skupnost samoupravne narodne skupnosti Izola in Wine Bar Manzioli.

Palača Manzioli in palača Lovisato

Palača Manzioli in palača Lovisato

Simonov zaliv – San Simon

Ime se lahko navezuje na veliko različnih stvari. Lahko gre le za zaliv in kopališče s svojimi hotelskimi kompleksi. Lahko gre za pesem Faraonov z naslovom V San Simonu ali pa za arheološki park Simonov zaliv. Z izjemo pesmi, sta obe lokaciji na istem mestu in ponujata obisk za eno ali drugo publiko. Kopališče v Simonovem zaliv velja za najbolj priljubljeno plažo na slovenski obali, saj ponuja popolnoma vse, kar bi od plaže rabili. Prenočišča, lepo morje, plažo in drugo pomembno infrastrukturo.

Za mnoge pa to ne predstavlja glavne  dejavnosti v tem delu Izole. Mnogim je lepše ogledovati Arheološki park Simonov zaliv.  Kulturni spomenik državnega pomena, ki prikazuje zgodovine kraja in Slovenije. Arheološke najdbe, ki smo jih že omenili, so na ogled v parku. Po samem najdišču vas popelje vodička v slovenskem, angleškem, nemškem ali italijanskem jeziku.

Arheološki park Simonov zaliv v Izoli

Arheološki park Simonov zaliv v Izoli

Izolana – Hiša morja

Hiša morja Izolana prav tako prikazuje zgodovino Izole, kot Simonov zaliv, a na drugačen način. Glavno vlogo prevzame zgodovina ribištva, modelarsta in ribje predelovalne industrije v Izoli. Preko dokumentarnih fotografij in razstav poudarja morski značaj Izole in prikaže zgodbe tistih, ki so jo ustvarili. Gre za čudovit vpogled v dediščino Izole, kjer je veliko zabave za otroke preko raznoraznih lovov na zaklade in čudovitih zgodbic. Tudi odrasli bodo še kako uživali v Izolani, hiši morja.

Hiša morja Izolana

Hiša morja – Izolana ponuja vpogled v morsko dediščino Izole

Palača Besenghi degli Ughi

Tretja palača na našem seznamu je palača Besenghu degli Unghi. Velja za eno najlepših stavb v Istri, obenem pa sodi tudi med najbolj ohranjene arhitekturne spomenike na Slovenskem, ko je govora o poznobaročnem stilu oziroma obdobju. Danes ima v palači Besenghi degli Unghi sedež Glasbena šola Izola, pogosto pa je uporabljena tudi za poroke. Včasih temu ni bilo tako. Med leti 1775 in 1781 je premožna istrska družina Besenghi izgradnjo svoje palače zaupala arhitektu Filippu Dongettiju. Milanski arhitekt je bil svoj čas eden najpomembnejših ustvarjalcev na svojem področju. Toliko let kasneje velja trinadstropna palača še vedno za biser Izole. Družina Besenghi je imela v svoji lasti tudi knjižnico z več tisoč naslovi, danes pa je še vedno ohranjenih približno tri tisoč rokopisov in knjig iz tistih časov.

Besenghi degli Unghi velja za eno najstarejših zgradb v Istri in Izoli

Besenghi degli Unghi velja za eno najstarejših zgradb v Istri in Izoli

Cerkev svetega Mavra

Konec seznama zaključujemo s prekrasno župnijsko cerkev svetega Mavra, ki se v Izoli nahaja na najvišji točki. Na severnem robu mestnega jedra stoji cerkev posvečena mučencem svetemu Mavru, papežu Sikstu II. In svetemu škofu Donatu. Na njenem mestu je nekoč stala zgodnja srednjeveška cerkev, ki je bila obdana s pokopališčem. Prva omemba gradnje je iz petdesetih let štirinajstega stoletja. Tako cerkev, kot jo Izola pozna danes, so pričeli graditi dve stoletji kasneje, ko so podrli tudi prvotno. Glavna arhitekta sta bila beneški arhitekt Mazzafuoco  in koprski arhitekt Drancesco de Bologna. V naslednjih letih je bila deležna prenekaterih dodelav in vzdrževalnih del, a le ta niso bistveno vplivala na njeno podobo. Gre za 54 metrov dolgo cerkev s troladijsko in bazilikalno zasnovo. Tako so ladje dolge več kot trideset metrov, široke pa med 4,5 in 9,5 metrov. Pred njenim pročeljem se nahaja 39 metrov visok zvonik, ki je nekaj metrov ločen od cerkvene stavbe. Sam zvonik je bil zgrajen leta 1585 iz istrskega kamna in prenovljen na začetku dvajsetega stoletja.

Cerkev svetega Mavra, ki bedi nad Izolo s svojim zvonikom

Cerkev svetega Mavra, ki bedi nad Izolo s svojim zvonikom

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: visitizola.com, STA.com, sloveniainfo.com