• 13.03C Novo mesto
  • 01:20
  • Tor, 07.07.2020

Japonska: popolna destinacija za počitnice v neznanem

Ali radi potujete in iščete novo destinacijo, drugačno od običajnih počitnic na peščenih plažah? Morda si že dolgo želite obiskati Japonsko in zbirate praktične informacije, ki pridejo prav popotnikom iz daljnih dežel? Ali veste, kaj vse ponuja Japonska, kaj se splača jesti in kaj videti? Kam na hiter prigrizek? Česa se morate izogibati? Kaj je najcenejši način prevoza? 

Japonska in prevoz

Prevoz je precej drag. Splača se kupiti Japan Rail Pass vozovnico, ki omogoča dostop do vlakov. Ti so odličen način za prevoz od mesta do mesta, in JR vozovnica vam bo omogočila, da se vkrcate tudi na t. i. “bullet trains” oz. hitre vlake. Vozovnico torej kupite že na začetku potovanja, tako da ne boste po nepotrebnem izgubljali denarja.

Po mestih se lahko prevažate z metrojem, vendar bodite pripravljeni, da je metro sistem v velikih mestih zapleten. Ves čas glejte okrog sebe na stene in strop, saj so povsod znaki, ki vas bodo vodili. Bodite previdni, da boste izstopili pri pravem izhodu, saj imajo lahko večje metro postaje včasih lahko kar precej izhodov, in če boste izstopili na napačnem, se lahko znajdete kar precej daleč od svojega cilja. V tem primeru boste morali ponovno vstopiti v metro in izstopiti na drugem izhodu, kar lahko v najhujšem primeru pomeni, da boste morali ponovno plačati za vstop v metro sistem.

Kaj vse ponuja Japonska

Japonska ima mnogo znamenitosti. Katera mesta morate prekrižati na svojem seznamu in kaj se splača videti v njih?

Nara – Japonska je tudi dom največjega lesenega Bude na svetu

Nara se je v zgodovino zapisala kot prva prestolnica Japonske. Ponaša se s templjem Todai-ji, v katerem se nahaja največji lesen kip Bude na svetu. Tam lahko najdete tudi slavni Deer park (Park jelenov), v katerem lahko občudujete jelene.

Osaka – priložnost za romantičen nočen razgled na vrhu nebotičnika

V Osaki se splača kupiti posebno vozovnico, imenovano Osaka Pass. Ta omogoča dostop do metroja kot tudi do večine glavnih znamenitosti mesta, z izjemo Sea Research Centra in še nekaterih drugih. V Osaki se še posebej splača videti grad in glavno ulico in Osaka Sky Building, s katerega si lahko ogledate izjemen razgled in posnamete čudovite fotografije. Še posebej se splača iti na vrh ponoči, ko je razgled še posebej fantastičen in prav romantičen.

Kjoto – Japonska je tudi dežela čudovitih svetišč

Iz Osake se vam splača nadaljevati v Kjoto, ki je lahko dostopen z železniškim prevozom. Kjoto leži na otoku Honšu in je bil več kot tisočletje prestolnica Japonske, zato je precej obvezna točka na vašem programu; ponuja veliko znamenitosti, predvsem templjev. Tam si lahko ogledate svetišče s tisoč rdečimi vrati, imenovano Fushimi Inari Taisha. Svetišče se splača obiskati resnično zgodaj zjutraj, najbolje kar ob šestih zjutraj, saj traja kar nekaj časa, da splezate na vrh hriba, poleg tega pa Fushimi Inari Taisha redno oblegajo turisti, ki se po obisku templja navadno odpravijo nakupovat na staro ulico Ryomadori Shopping Street, ki se nahaja v neposredni bližini.

Od templjev se v Kjotu splača obiskati tudi Ginkaku-ji, t. i. “srebrni tempelj”, ki se ponaša s čudovitim vrtom, Kinkaku-ji (“zlati tempelj”) in Kiyomizudera, ki ponuja odličen razgled.

Če boste obiskali Kjoto, nikakor ne smete zamuditi tudi obiska slavne Arashiyame, bambusovega gozda in Monkey parka (Parka opic), kjer boste videli ogromno majhnih opic. Bodite pazljivi s svojimi čepicami in drugimi osebnimi predmeti, saj so opice zelo nagajive in rade kradejo.

Tokio – ekonomsko, politično in kulturno središče

Tokio je ogromno mesto, in skoraj gotovo je, da ne boste imeli časa, da bi si ogledali vse, kar ponuja to ogromno mesto, v katerem živi več kot 9 milijonov ljudi. Pa vendar morate poskusiti videti čim več!

Najpomembnejše cone so Tokyo Central, Ueno, Shibuya, Ikebukuro, Shinjaku in Roppongi. V Tokyo Central lahko najdete slavne Imperial Gardens, ki imajo precej nenavadne odpiralne čase, zato se jih resnično splača pleveriti vnaprej. V Ueno lahko najdete največji park, pa tudi celo vrsto impozantnih muzejev, med drugim tudi Tokyo National Museum. Shibuya je najbolj znana zaradi ogromnega križišča cest in pestrega nočnega življenja.

V Tokiu se splača obiskati tudi dva glavna templja, Sensou-ji in Meiji Jingu; v bližini prvega se nahaja tudi obrežje reke, na katerem si lahko ogledate slavni Asahi stolp. Če si želite razgleda, lahko kupite vstopnico za Skytree stolp, vendar je precej draga; bolj poceni od Skytree stolpa je Tokyo stolp v Roppongiju, zato si lahko razgled ogledate tudi z njega.

Japonska, anime in Pokémoni

Ikebukuro je znan zaradi izjemno močne anime kulture, ki je vseprisotna. Če boste hodili naokrog, je prav mogoče, da boste naleteli na ljudi, oblečene v like iz popularnih anim, še posebej v četrti, posvečeni anime kulturi. Splača se obiskati tudi ogromno manga trgovino in Sunshine City (trgovsko središče), kjer lahko najdete tudi Pokémon Center. Tam boste zagotovo našli odlične spominke za prijatelje, ki so navdušeni nad Pokémoni.

Če si želite ogledati slavni Ghibli muzej, imejte v mislih, da je pomembno, da vstopnice rezervirate dovolj zgodaj, saj je muzej zelo popularen in boste sicer morda ostali praznih rok v času, ko boste v Tokiu. Vstopnice so navadno razprodane vsaj za en mesec vnaprej.

Preverite, kateri dogodki se dogajajo v Tokiu v času, v katerem boste obiskali mesto – če imate srečo, boste videli tudi slavne ognjemete, ki so resnično unikatni in impresivni.

Varnost

Japonska je načeloma dokaj varna dežela, vseeno pa bodite previdni in se zavedajte okolice. Po drugi strani so resnična nevarnost potresi; če se slučajno znajdete sredi enega, nikar ne bežite iz stavbe, ampak poiščite zavetje pod mizo in si zavarujte glavo in vrat z rokami.

Japonska – dežela kulinaričnih doživetij

Vsi radi dobro jemo; in Japonska je domovina ramena, kar pomeni, da lahko na vsakem koraku poskušate različne različice te fascinantne jedi, ki je dobro znana že tudi v Evropi. Ramen je tradicionalno jed, sestavljena iz mesne ali ribje juhe, v kateri plavajo rezanci in različni dodatki; pogosto ji je za okus dodana sojina omaka ali pa miso. Japonska je tudi država z največ Michelinovimi zvezdicami, ki so ponos mnogih restavracij. Če si želite slastnega kosila ali večerje, si lahko tako za dokaj dosegljivo ceno privoščite obrok v restavraciji z najmanj eno Michelinovo zvezdico. V Kjotu pa se vam definitivno splača poskusiti tradicionalni jedi mochi in dango.

Pa dober tek in srečno pot!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Japonska: popolna destinacija za počitnice v neznanem
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.