• C Novo mesto
 • 03:19
 • Ned, 27.11.2022

Video: Je Zanzibar res rajski?

Zanzibar je postala atraktivna destinacija za Slovence in Slovenke, pa ne samo zaradi rajskih plaž, filozofije  »pole pole« (počasi/počasi), temveč tudi zaradi njihove odprtosti do turistov (tudi) v času korone.

V pogovoru z Martino Praprotnik, ki je na Zanzibarju dopustovala kar štiri mesece smo izvedeli zakaj ima tamkajšnjo prebivalstvo tak poseben odnos do belcev  in belk, zakaj jim je umsko nepredstavljivo, da na zahodu delamo toliko ur dan ter zakaj ni fajn, da se vam kamorkoli mudi, ko ste enkrat tam.

Čudovit pogovor s podjetnico, izjemno žensko, ki se je ravnala po intuiciji, uslišala svoj notranji glas in potem doživela unikatno izkušnjo življenja z lokalnim prebivalstvom. 

Avanturistka v pravem pomenu besed in dejanj nam v intervjuju z Natašo Progar razkrije tudi kje se “skriva” recept za res polno in sr(e)čno življenje, pridružite se ogledu videa:

 • Martina za začetek najinega pogovora ti postavljam izziv. Opiši se s tremi besedami!

Zelo rada raziskujem nove kraje, intuitivna in spontana.

 • Ali meniš, da so ti naštete lastnosti pripomogle k temu, da si se lažje odločila za potovanje?

Prepričana sem, da so te moje lastnosti pripomogle k temu. Eni so pač nagnjeni k raziskovanju domačih krajev s čimer seveda ni nič »narobe«, midva s parterjem pa sva se v manj kot mesecu dni odločila za ta korak in nisva niti vedela za koliko časa bova šla ter kdaj bova prišla nazaj. Presežeš pač ta notranji strah. Za čas, ko ni bilo lahko potovat in nisva vedela en dan prej ali bova sploh lahko šla ali ne, je bil to seveda en dodaten stres sicer, ampak se pa naučiš slediti notranjemu glasu, ki ti govori, da bo vse OK.

 • Povej nam, kako sta se lotila iskanja letalskih kart. 

Iskanja sva se lotila kar sama. Gledala sva Qatar Airways, KLM Royal Dutch Airlines in Ethiopian Airlines. Izbrala sva opcijo, ki je v celoti nudila vse kar sva potrebovala (prtljaga, cena, pogoji-testi). Tako za občutek lahko pričakujete, da boste odšteli za karto od 500€ dalje. Je pa zelo dobra novica ta, da je sedaj povezovalni let iz Ljubljane z agencijo Fly Dubai, takrat ga (žal) še ni bilo.

 • Bila sta v kontaktu z osebo, ki je bila že nekaj časa na Zanzibarju. Glede na vajino dlje trajajoče potovanje so vama res prav prišle informacije, koliko na primer vzeti denarja s sabo, kakšna oblačila pripravit, kaj lahko v glavnem pričakujeta, ko prispeta tja. Zaradi tega tega stika sta imela čast….

Ja, nisva bivala v hotelskih četrtih, temveč sva doživela povsem avtentično, tisto »ta pravo« življenje z lokalnim prebivalstvom. To je res povsem druga zgodba. Res posebna izkušnja, ki pa jo hraniva s hvaležnostjo v srcu in ne bo za naju nikoli pozabljena.

 • Katere so tiste glavne razlike med slovensko družbo in družbo s katero si tam živela?

Na to vprašanje ti bom odgovorila večplastno, ker težko zberem vse misli v en sam stavek. Hvaležnost je prva beseda na katero sem se spomnila. Vse kar imamo, se sploh ne zavedamo, kljub temu, da je hvaležnost ena od besed, ki je bila do sedaj že tisočkrat premleta. Za otroke je vrtec v bistvu ulica, med eno in drugo hišo, kjer je mivka, pesek ter smeti in to so stvari s katerimi otroci zaposlujejo svoj čas.

Ženske so bolj ali manj doma, skrbijo za otroke, celotna družba funkcionira kot skupnost, skrbijo eden za drugega, moški pa po večini delajo. So muslimani, kar pomeni, da imajo možje lahko do 4 žena, Masaji pa lahko tudi kakšno več!

 • Bela barva zanje predstavlja obilje, morda je to tudi razlog za to, da moški zelo radi pogledajo za belkami…

Pogosto tudi mislijo, da denar raste na drevesu in zanje je v bistvu nekaj nepredstavljivega delati po 8, 9 ali 10 ur na dan. Tega sploh ne morejo umsko doumeti. Belke za moške predstavljajo vrečo denarja. Vera jim po eni strani dovoljuje tudi to, da 4 belke financirajo enega Masaja.

 • Si se varno počutila na Zanzibarju?

Z mano je bil ves čas moj partner. Osebno nisem doživela neke izkušnje zapeljevanja in osvajanja. Oddajam tudi tako energijo, ki jasno nakaže, da nisem na voljo. Po mojem mnenju je povsem varno, če se ženska odloči sama iti na potovanje, saj so po vseh koncih Zanzibarja t.i. kontrolne točke na katerih policaji preverjajo taksiste kam peljejo potnike. Absolutno pa bi odsvetovala zadrževanje na ulicah, ko pade noč, torej po deseti uri zvečer. Kljub temu, da mislijo tamkajšnji prebivalci, da smo belci tako rekoč “denar na dveh nogah“, pa res zanimivo, da nisva opazila niti ene kraje, niti midva se nisva počutila ogroženo.

 • Kakšen je bil prvi vtis, ko si stopila z letala?

Vame je nenapovedano butnila topla, vlažna klima. To je tisto prvo kar sem občutila, takoj zatem pa je moje telo preplavil občutek domačnosti. Še nikoli prej, pa sem že bila leta nazaj v Maroku, nisem tako močno čutila zemeljsko energijo. Prav spomnim se, kako sem sama sebi rekla, ja mama Afrika, domov sem prišla!

 • Kaj nam Zanzibar ponuja?

Dokaj ugodna dnevna prenočišča, ki znašajo od 40$ do 100$, za prevoz je dobro poskrbljeno, lahko najamete avto ali pa se vozite naokoli s taksijem. Kar se tiče hrane nimam kaj reči, sva bila res zadovoljna, še najbolj okusna sta nama bila mango in ananas. Dnevna pogajanja za karkoli si želiš kupiti, obleke, čevlje, pijačo, hrano, prevoz…

Priznam, meni se včasih res ni dalo »cenkat« in sem kar plačala polno ceno. Na vseh koncih ponujajo dogodivščine z delfini, ampak morate vedeti, da so delfini res hitri, oni ne čakajo na vas! Zanzibar je največja izvoznica klinčkov in lahko greste recimo na “Spice tour”. Snorkljanje zna biti tudi dokaj zanimivo. Midva sva šla v “Jozani forest”, mnogi gredo pa tudi v mesto, recimo zelo znan je Stone  Town.  Odvisno od tega kaj točno iščeš! Sem pa prepričana v to, da se boste imeli nepozabno, sproščeno in boste vsaj za tistih nekaj dni pozabili na skrbi, ker za to pa res dobro mama Afrika poskrbi!

Pripravila: Nataša Progar

 

qlandia krsko