• C Novo mesto
  • 01:25
  • Pet, 31.03.2023

Kam na najboljši božični sejem v Evropi?

Vsi obožujemo božične sejme, saj so polni radosti, kuhanega vina in daril. Božični sejmi so se začeli že v obdobju poznega srednjega veka in sicer v Nemčiji, kjer so še dandanes sejmi najštevilčnejši. Poglejmo, kam vse se lahko odpravite na kratek izlet in ga združite z obiskom najboljših božičnih sejmov v Evropi.

  1. Salzburg, Avstrija

Verjetno vsem dobro poznan sejem, ki je slaven predvsem po božičnih pesmih in starodavnih tradicijah. Čudovito domače mesto Mozarta v času božiča še posebej zaživi in na vsakem koraku je moč slišati znane božične melodije, kot je na primer Sveta noč. Območje sejma zgleda zelo podobno kot nekoč, ko so ga prvič postavili, kar je bilo že v davnem petnajstem stoletju. Glavna značilnost sejma je, da se osredotočajo na kvaliteto izdelkov in ne toliko na številčnost in količino, zato lahko pričakujete ročno izdelane pletene izdelke ali pa sveče najboljše kakovosti.

  1. Berlin, Nemčija

Sejem v Berlinu je najbolj znan po aktualnih in trendovskih božičnih darilih in vožnji po toboganih. Mestno jedro je prepredeno s približno osemdesetimi božičnimi sejmi, zato nikar ne mislite, da boste lahko obiskali prav vse. So različnih tematik, eden je recimo namenjen izključno hišnim ljubljenčkom. Sejem Spandau je največji, najlepši in najveličastnejši pa je Weihnachtszauber. Na glavnem trgu pa si lahko privoščite divje vožnje po toboganih, drsanje in druge zimske športe.

  1. Praga, Češka

Božični sejem v Pragi je poln koncertov, nastopov in tradicionalnih običajev. Na vsakem koraku lahko dobite skodelico domačega kuhanega vina ali pa njihovega tradicionalnega napitka, ki je sestavljen iz ruma, vode, limone in sladkorja. Na zgodovinskem glavnem trgu lahko najdete široko ponudbo domačih izdelkov, svežih palačink, klobas, pletenin in tako naprej. Če se prestavite v stari del mesta, pa boste našli tudi ogromno domačih živali, kot so koze, osli in ovce, s katerimi se bodo lahko igrali vaši najmlajši.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash