• 11.58C Novo mesto
  • 02:54
  • Sre, 15.07.2020

Kampiranje v avto kampu

Kampiranje je preživljanje počitnic v naravi, tega se ljudje še posebej radi lotijo prav  v poletnih mesecih. Včasih smo poletje preživljali v sindikalni prikolici podjetja, danes pa je vedno več lastnikov avtodomov in počitniških prikolic. Vse to vodi do hitrega razvoja počitniških prikolic, ki so vedno bolj prilagojene okusu in potrebam uporabnika.

Za kampiranje si tako lahko izberete prav točno določeno razporeditev notranjosti, boljšo izolacijo, ogrevanje in hlajenje, tako da je kampiranje možno tudi v hladnejših mesecih. Najbolj priljubljena destinacija Slovencev je prav gotovo še vedno sosednja Hrvaška. Na Hrvaškem imajo ob morju urejenih kar 200 večjih in 300 manjših kampov. Kampi so lepo urejeni, na parcelah nudijo električni priključek in priklop na vodo ter kanalizacijo. Urejena so tudi stranišča in tuši, odlična je gostinska ponudba, na voljo imate tudi animacijo in različne športne aktivnosti.

Kampiranje omogoča vedno večje število kampov, ki so odprti čez celo leto, kjer je torej možno tudi zimsko parkiranje. Pri nas v Sloveniji pa se vedno bolj širi oblika glamuroznega kampiranja, ki mu pravimo glamping. Tako lahko gostje bivajo v prikupnih hiškah ter celo v vinskih sodih. Priljubljeni postajajo tudi domači kampi ob termalnih toplicah.

Kampiranje

Med daljšimi destinacijami za kampiranje  so zelo priljubljeni zabaviščni parki Gardaland, Europark, Legoland in Disneyland. Nikakor pa ne smemo pozabiti omeniti tudi italijanske Toskane, pariške Provanse in takšnih ter drugačnih potovanj po Balkanu.

Slovenija ima žal za kampiranje na voljo le majhno število avtokampov, zato turisti raje odhajajo v sosednje države. V vseh kampih pa veljajo osnovna pravila, ki se jih obiskovalci morajo držati. Večina kampov ima ta pravila zapisana – če se za kampiranje odločite prvič, dobite najpomembnejše informacije kar pri zaposlenih v kampu. Ta pravila morajo upoštevati vsi, saj je od tega odvisno varno in prijetno bivanje v kampu.

Kampiranje: prihod v avtokamp

Prihod v kamp za kampiranje načrtujte takrat, ko obratuje recepcija. V času sezone so recepcije odprte kar 24 ur – predvsem v velikih kampih, medtem ko imajo v manjših kampih določen delovni čas, ki je objavljen tudi na njihovi spletni strani. Dobro je vedeti tudi to, da večina kampov prepoveduje vožnjo v nočnih urah. Če boste torej prispeli ponoči, parkirajte pred recepcijo in počakajte, da se odpre. Lahko pa boste naleteli tudi na kamp, v katerega lahko vstopite tudi ponoči. Pri tem upoštevajte, da drugi ljudje že spijo, zato ne povzročajte hrupa in z deli pričnite šele zjutraj.

Kampiranje: recepcija in prijava

Gostje kampa za kampiranje so prijavljeni obiskovalci, ki so že vnaprej sklenili rezervacijo, lahko pa so jo naredili šele ob prihodu. Pri prijavi boste morali priložiti tudi osebni dokument. Če potujete z živalmi, prijavite tudi njih. Na srečo je vse več kampov, ki dovolijo tudi nastanitev živali. Na recepciji boste dobili posebno ploščico, ki jo morate obesiti na vidno mesto. Ta ploščica osebju kampa pove, da ste uredili vse formalnosti na recepciji. Vse bolj raste število pametnih kampov, ki vstop in izstop v kamp, dobavo elektrike, odpiranje sanitarij … omogočajo kar s pomočjo bralne kartice. Seveda ni potrebno posebej poudariti, da bivanje neprijavljenih gostov v kampu ni dovoljeno.

Kampiranje: parkirišča v avtokampu

Kampiranje

Kampi za kampiranje imajo izdelane načrte parcel ali pa omogočajo prosto parkiranje na določenem prostoru. Prostor si ponekod lahko že predhodno rezervirate ali pa ga izberete ob prihodu. Recepcija seveda hrani seznam zasedenosti parcel, zato preverite proste parcele in njihovo opremljenost z elektriko, vodo, … Ob postavitvi vašega avtodoma preverite tudi to, kako potuje senca, kako piha veter in podobno.

Kampiranje: priključek na elektriko in vodo

Prostori za kampiranje imajo zelo različne izvedbe priključkov. Zato je potrebno upoštevati moč varovalk ter oddaljenost zaradi dolžine električnega kabla ali vodovodne cevi. V nekaterih kampih že ponujajo možnost, da se priklopite na stalni odtok črne vode, zato s seboj vzemite cev za odtok, ki vam bo omogočila izpust vode na primernem mestu. Ko boste izpustili vodo, ne pozabite preveriti tesnenje ventila na kaseti.

Kampiranje in promet v kampu

Kadar se vozite po kampu, upoštevajte to, da imajo pešci in kolesarji prednost. Bodite pozorni tudi na živali, ki se sprehajajo po kampu, še posebej veliko mero pozornosti pa namenite otrokom, ki se lahko igrajo tudi tam, kjer vi vozite. Upoštevajte tudi to, da so lahko vozne površine suhe ali mokre, zato ne vozite prehitro, da ne boste dvigovali prahu ali poškropili druge goste v kampu. Hitrost vožnje je 10 do 20 km na uro, običajno vas na to opozarja prometni znak.

Kampiranje: čistoča in urejenost

Prav vsak posameznik je odgovoren za čistočo prostora, na katerem kampira. Prostor mora zapustiti urejen. Poskrbeti je potrebno tudi za čiste sanitarije po vsaki uporabi. Za smeti in odpadke imate v kampu posebej označena mesta.

Kampiranje in domači ljubljenčki

Omenili smo že, da vedno več prostorov za kampiranje sprejema tudi živali. Te usluge so seveda plačljive, čeprav ponekod živalim dovolijo tudi brezplačno bivanje. Poskrbite za varnost svojih ljubljenčkov, pobirajte njihove iztrebke in jih odložite v temu namenjen zabojnik. Določeni kampi imajo na voljo tudi plaže, tuše in sanitarne prostore, ki jih lahko uporabljajo lastniki živali.

Kampiranje in plovila

Kampiranje

Pred prihodom v kamp za kampiranje se pozanimajte o tem, kako je urejeno spuščanje plovil v vodo. Ponavadi je potrebno dodatne prikolice v kampu doplačati, plovilo pa prijaviti luški izpostavi. Če se boste ukvarjali s potapljanjem in ribolovom, morate za to imeti posebno dovoljenje.

Kampiranje in prižiganje ognja

Kurjenje odprtega ognja je v prostoru za kampiranje prepovedano. V avtokampih imate za prižiganje ognja temu namenjene prostore, ki so opremljeni tudi z gasilnimi aparati.

Kampiranje in vaše dragocenosti

Vse dragocenosti, pa naj bo to denar, kamera, fotoaparat, pametni telefon, računalnik in podobno, hranite na varnem mestu. Nekateri kampi vam omogočajo tudi to, da najamete sef – povprašajte na recepciji.

Kampiranje in odjava

Odhodi so običajno med 10 in 12 uro, takrat na recepciji poravnate račun in se odjavite. Če se želite izogniti gneči, lahko to storite že dan prej. Ob odjavi vrnete tudi vse najete predmete, ploščico s številko, ključe najetih prostorov …

Želimo vam lep dopust!

Pripravila: Monika M.

 

Kampiranje v avto kampu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.