• 4.13C Novo mesto
  • 20:01
  • Čet, 02.04.2020

Kitajska: kdaj je najboljši čas za potovanje na Kitajsko?

Kitajska je naseljena država v vzhodni Aziji in obsega 1,4 milijarde ali skoraj dvajset odstotkov celotnega prebivalstva. Kitajska dežela ima bogato panoramo, ki vključuje ravnice, puščave, vulkane, morja, ustja in najstarejšo civilizacijo, ki sega tisoč let v preteklost, zato ogromno ljudi po vsem svetu potuje na Kitajsko, da bi raziskalo te široko raztegnjene naravne lepote.

Kitajska je tako postala eno najbolj donosnih turističnih destinacij na svetu. Turizem na Kitajskem je v razcvetu, Kitajska pa je uvrščena kot tretja vodilna svetovna turistična destinacija in pričakuje se, da se bo v prihodnosti število potovanj v državo še povečalo.

Vsako leto na Kitajsko potuje vse več ljudi, ne le, da bi preživeli lep dopust, ampak tudi zaradi učenja in poslovnih potreb. Kitajska turistična dejavnost se že nekaj desetletij hitro širi. Kitajska vsako leto beleži skoraj 5,6% več turistov.

Najboljši čas za potovanje na Kitajsko

Odločitev o tem, kdaj je pravi čas, da se odpravimo na Kitajsko, je bolj naporna naloga, saj je potrebno upoštevati različne meteorološke razmere, zaradi prevelike gneče pa se je pametno izogniti raznim festivalom in državnim praznikom.

Načrti potovanja morajo ustrezati vašemu načinu življenja. Na primer, ljudje, ki prihajajo iz arabskih držav, so navajeni na vroče vreme, zato poletja na Kitajskem zanje niso problematična. Po drugi strani ljudje iz hladnejših regij v vročem vremenu morda ne bi mogli uživati dopusta.

Kitajska

Kitajska

Glede na dejstvo, da večji del Kitajske spada pod monsunske podnebne regije, kar pomeni, da imajo določena območja na leto štiri različne vremenske razmere, je Kitajska primerna destinacija za vse vrste popotnikov.

Čeprav se podnebje na Kitajskem razlikuje, lahko vse leto obiščete različna mesta. Po natančnem vodniku, ki temelji na praksi in ne na teoriji, lahko vsak čas od marca do maja in septembra do novembra ponuja popolne trenutke, da doživite potovanje polno različnih užitkov.

Kitajska spomladi

Pomlad je lepa in prijetna sezona, ki jo je mogoče doživeti po vsej Kitajski, saj se vreme segreje, na voljo je polno razkošne hrane, pisanih cvetov in svežih zelenih odtenkov. Povprečna pomlad na Kitajskem je od sredine marca do sredine maja. Na severnih območjih države, kot so Peking, Hohhot, Jinan, Qingdao, Shijiazhuang, Taiyuan in Zhengzhou je v teh obdobjih še vedno hladno, a na splošno prijetno.

Kitajska jeseni

Potovanje jeseni pomeni manj gneče, mirne vremenske razmere in lažji ogled znamenitosti – skupaj z mogočnimi spektakli jesenskega listja. Jesen, sezona druge pomladi, ko vsak list širi krila, je daleč najboljši čas, da se odpravimo iz velikih kitajskih krajev v naravne kulise, kot sta Xinjiang in Peking, kjer listi, ki spreminjajo barvo, nudijo izjemen pogled na okolje in Hong Kong, ki je ponavadi precej vlažen, vendar lahko v številnih parkih ponudi čudovite jesenske barve.

Kitajska pozimi

Zima je čas za sprostitev, za dotik odzivne roke in pogovor ob ognju. Toda na Kitajska  zima je še vedno najmanj zaželena izbira za načrtovanje obiska, saj povprečna temperatura pade pod 0 stopinj celzija. Poleg ugodnih cen, so pogosti sicer sončni dnevi kot nalašč za oglede pokrajine.

Kitajska poleti

Poletje na Kitajskem je vznemirljivo in pustolovsko doživetje – konec meseca marca, aprila in junija je morda najboljši čas za raziskovanje Kitajske. Sredi poletja je odlična sezona za ogled Tibeta, Hainana in različnih severnih območij. Vendar ima Južna Kitajska značilno subtropsko vreme, poletja so vlažna, temperature pa se lahko dvignejo do 40 °C. Druga stvar, ki jo morate pozorno upoštevati, je deževna sezona. Če nameravate obiskati južno Kitajsko med aprilom in avgustom, obstaja velika možnost, da bo vaš let preložen ali odpovedan zaradi slabega vremena, kot so nevihte, nalivi in  cikloni. Zato pametno načrtujte potovanje po Kitajski in poiščite vremenske razmere, ki najbolje ustrezajo vašemu razpoloženju. Ko se odločite, v kakšnem vremenu potujete na Kitajsko, ustrezno shranite svojo prtljago.

Najslabši čas za potovanje na Kitajsko

Če želite Kitajsko raziskati, morate vedeti kdaj se izogniti potovanju zaradi prevelike gneče. Obstaja več kitajskih festivalov, in sicer Qingming festival, kitajsko novo leto, državni dan, festival zmajev in majski dan itd.. V takšnih dneh se izogibajte izletu.

Kitajska

Kitajska

Gneča je očitna, saj je prebivalcev na Kitajskem skoraj 1,4 milijarde in je največja izmed vseh držav na svetu. Med prazniki vse več domačinov zapušča svoje domove in se odpravi po ogledih znamenitosti po vsej državi, kar vodi do transportnih težav, dvigov cen in prenatrpanosti.

Kitajsko lokalno prebivalstvo meni, da je med festivalskimi sezonami duhovno koristno obiskati druga mesta. Tako potovanje med prazničnimi letnimi časi na Kitajskem pomeni vedno več lokalnih popotnikov, težek postopek rezervacije, manjšo razpoložljivost hotelov in dražje potovanje. Imeli boste manj možnosti za raziskovanje lepot Kitajske, poleg tega pa je več možnosti, da se spopadate s težavami z urnikom vlakov in letov.

Festival Qingming na Kitajskem

Prvi praznik, ki se mu je treba izogniti, je festival Qingming. To je najpomembnejši tradicionalni festival na Kitajskem. Po navadi pade na četrti ali peti dan petega meseca v letu, milijoni Kitajcev pa takrat načrtujejo kratko ali dolgo turnejo po državi.

Pomladni festival na Kitajskem

Pomladni festival (kitajsko novo leto) je še en najpomembnejši praznik, ki ga domorodci praznujejo prvi dan kitajskega lunarnega leta – takrat se na milijone Kitajcev odpravlja na raziskovanje različnih mest. Tako za tiste popotnike, ki si želijo vzeti čas za raziskovanje in ustvariti lep spomin na Kitajsko, ti dnevi niso najboljši čas za ogled.

Zlati teden na Kitajskem

Državni dan ali zlati teden je še en čas, ko se je pametno izogniti potovanju na Kitajsko. Začne se 1. oktobra in konča teden dni kasneje.

Dragon Boat Festival na Kitajskem

Festival Dragon Boat, znan tudi kot Duanwu ali Zhongxiao Festival, v katerem Kitajci dajejo poklon znanemu kitajskemu učenjaku Qu Yuanu (Chu Yuan), povzroči gnečo.

Rezervacija leta v takšnih dneh je skoraj nemogoča in draga, turistični kraji pa so polni obiskovalcev, ki potujejo iz vse države, običajno zaradi naravne ali družbene vrednosti in zgodovinskega pomena. Kljub dejstvu, da številne trgovine ostajajo odprte v velikih mestih, se po drugih krajih v teh dneh še vedno zapre ogromno lokalnih.

Kaj je treba storiti pred potovanjem?

Potovanje po Kitajskem je eden najboljših načinov za navezovanje odnosov z različnimi ljudmi in seznanjanje s kulturo in dogajanjem v državi. Kitajska je ena najbolj neverjetnih regij za potovanje. S toliko različnih stvari, ki si jih lahko ogledate, raziskujete in odkrivate, je idealno mesto za raziskovanje raznolikosti običajev, starodavnih časov in čudovite hrane.

Kitajska

Kitajska

Na Kitajskem jejte dobro hrano – lokalne kuhinje lahko nivo vašega potovalnega podvojijo

Kitajska lokalna kuhinja je zelo okusna in cenovno ugodna za žep popotnikov. Priporočljivo je obiskati lokalne restavracije in uživati v izvirnih okusih kitajskih jedi. Načrt potovanja lahko preprosto spremenite v okusno potovanje, tako da preizkusite lokalne specialitete vsakega mesta na Kitajskem.

Potovanje vam lahko prinese ogromno izkušenj, toda za to lepo izkušnjo je treba opraviti nekaj raziskav o kraju, ki ga želite obiskati. Zemljevidi, kultura, obisk, območja, ki jih želite obiskati, so nekatere pomembne stvari, ki jih je treba zbrati, preden se odpravite na Kitajsko. Spletna mesta za potovanja, kot je Discover China, vam lahko pomagajo z uporabnikom prijaznim vmesnikom, da boste seznanjeni s krajem, ki ga boste obiskali in tako lažje izpolnili vaše potovalne potrebe.

Avtor: M.V.

Vir slik: Pixabay