• C Novo mesto
  • 09:33
  • Sob, 15.06.2024

Kranjska gora vas vabi, obiščite jo!

godba

Kranjska Gora, znana kot dragulj v srcu Julijskih Alp, je eno izmed najbolj priljubljenih turističnih in zimsko-športnih središč v Sloveniji. Ta slikovita vas, obdana z mogočnimi gorskimi vrhovi, ponuja edinstveno kombinacijo naravne lepote, športnih aktivnosti in kulturnih doživetij. Tako vsebuje hotele, počitniške hiše, trgovine, žičnice, rekreacijske objekte ter smučarske proge. K razvoju Kranjske Gore je prav gotovo pripomogla izgradnja ceste čez Vršič, svoje pa je prispevala tudi izgradnja železniške proge ter postavitev planiške velikanke. Ravno rekordni poleti v Planici so namreč izredno razcveteli turizem.

Kranjska Gora je z novimi žičnicami v zadnjih letih poskrbela, da je  smučanje v njej prav zares prvorazreden in nepozaben dogodek. Na voljo je kar 18 smučarskih prog različnih zahtevnosti. Tako so proge primerne za začetnike kot tudi za izkušene smučarje. Poskrbljeno je za vse, ki iščejo živahen turistični utrip, saj Kranjska Gora razveseljuje s hoteli, casinojem, restavracijami, norimi zabavami ter velikimi prireditvami.

Kranjska Gora in smučanje

Smučanje v Kranjski Gori je vrhunska zimska izkušnja. Omenili smo že, da lahko izbirate kar med 18 različnimi progami. Žičnice in proge so tako nanizane na pobočjih Vitranca prav vse do Kranjske Gore in Planice, in sicer v nadmorski višini od 800 do 1215 metrov. Na voljo imate sistem 6 sedežnic in 13 vlečnic, ki vas bodo zapeljale do proge, ki bo ustrezala vašim željam in okusu. Če ste smučarski začetnik, se lahko na smučke postavite pod skrbnim vodstvom odličnih smučarskih šol in učiteljev.

Smučanje v Kranjski Gori

Kaj vse si lahko ogledate v okolici Kranjske Gore?

Kadar ne boste smučali po zasneženih planotah vas Kranjska Gora vabi tudi s številnimi znamenitostmi. Pa si poglejmo, katere si je vredno ogledati.

Ajdovska deklica

Kranjska Gora se lahko pohvali s tem, da leži v bližini Ajdovske deklice. Ajdovska deklica je zagotovo ena izmed lepših umetnin, ki jih je oblikovala mati narava. Najdete jo lahko ob poti na Vršič. Kamniti obraz te deklice se namreč nahaja v severni steni Prisanka, najlepše pa ga boste videli z razglednega grička pri Poštarski koči na Vršiču.

In kaj pravi legenda? Bajeslovno bitje ajdovska deklica naj bi sinu lovca prerokovala, da bo ustrelil Zlatoroga. Druge žene so se ob taki prerokbi ujezile in prerokovalko spremenile v skalo.

Slap Peričnik

Kranjska Gora se ponaša tudi s tem, da je blizu slapa Peričnik, ki je s svojimi 52 metri višine eden izmed najvišjih slovenskih slapov. Do njega lahko pridete po označeni poti iz Mojstrane, in sicer peš ali s kolesom. Do slapa se odpravite od Koče pri Peričniku, kjer vas čaka tudi tabla z vsemi informacijami o slapu. Do spodnjega slapa, ki je visok 52 metrov, boste od koče potrebovali 10 minut. Če boste želeli priti za slapom na drugo stran, potem previdnost ne bo odveč, saj so tla zelo spolzka. Povzpnete se lahko še k manjšemu gornjemu slapu, ki pa je visok le 16 metrov.

Kranjska Gora vabi z bližino jezera Jasna

Jezero Jasna sestavlja dvoje medsebojno povezanih umetnih jezer ob sotočju Velike in Male Pišnice. Tu je poskrbljeno tako za kopalce (poleti) kot za sprehajalce. Čakajo vas pomoli in kar 6 metrov visoka razgledna ploščad. Ob jezeru si lahko privoščite tudi hladno osvežilno pijačo ali pa poskusite slasten sladoled. V vsakem letnem času pa lahko uživate v čudovitem razgledu na Julijske Alpe, ki se dvigujejo v ozadju. Jezero Jasna je tudi znan ribolovni revir, dovoljeno pa je le muharjenje.

Jezero Jasna

Kranjska Gora in Martuljški slapovi

Pod Špikom se nahajata  dva fantastična slapova, ki sta prava bisera slovenskega alpskega sveta. Pri tem naj omenimo predvsem spektakularen Zgornji Martuljkov slap, ki se v treh stopnjah spušča prek 110 metrov visoke navpične stene. Pot do tega slapa ni težka, v bližino slapa pa naj se odpravijo le dobro opremljeni planinci.

Potok nato nadaljuje preko planine Jasenje, kot Spodnji Martuljkov slap pa pade čez 50 metrov visoko steno v Martuljkovo sosesko.

Kranjska Gora in Planica

Kranjska Gora se nahaja v bližini nordijskega centra Planica, ki je izjemno okolje za nadaljevanje tradicije smučarskih skokov in poletov, pa tudi za treninge in tekmovanja v disciplini teka na smučeh. Nordijski center Planica se lahko pohvali kar s 7 novimi skakalnicami s pripadajočimi objekti. Obnovili so tudi letalnico bratov Gorišek.

Še posebej ponosni smo lahko na osrednji objekt, ki je središče tekaškega in skakalnega dela centra. Tu so razgledna ploščad, planiški muzej, vetrovnik, ne manjka pa tudi pestra gostinska ponudba. Kot zanimivost naj napišemo še to, da lahko tečete tudi po notranjem tekaškem poligonu. Poskrbljeno je tudi za najmanjše obiskovalce, ki se lahko zabavajo v adrenalinskem parku ali otroškem kotičku. Za vse adrenalinske odvisneže je tu še spust po jeklenici – Planica Zipline.

Kranjska Gora in Ruska kapelica

Ruska kapelica je lesena kapela, ki je posvečena Sv. Vladimirju. Leta 1917 so jo zgradili ruski vojni ujetniki, in sicer v spomin umrlim ob gradnji ceste čez Vršič. Prvotno je bila kapelica obložena z lubjem, kasneje pa z deščicami. V notranjosti si lahko ogledate oltar z ikonostasom, svečniki in kovanimi lestenci. V okolici kapelice si lahko ogledate grobove in kamnito grobnico.

Kranjska Gora in Slovenski planinski muzej

Kranjska Gora se nahaja tudi v bližini Slovenskega planinskega muzeja, ki leži v Mojstrani. Muzej predstavlja edinstveno planinsko in gorniško središče v Sloveniji. Tu vas čaka stalna razstava s konceptom “Pot je zgodba, zgodba je pot”. Seznanite se lahko s pripravami na pot prek planinskih koč do osvojitve vrhov. V pritličju muzeja se nahaja informacijska točka Triglavskega narodnega parka. Ustavite se lahko tudi v muzejski trgovini in kupite kakšen spominek, otroci pa lahko uživajo v različnih učnih delavnicah.

Kranjska Gora in Zelenci

Jezero Zelenci leži za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. Predstavlja naravni rezervat, ki nudi dom številnim zanimivim rastlinskim in živalskim vrstam. Tu najdete tudi mesojedo rosiko, bogato so zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Iz jezera vrejo plasti jezerske krede, kar daje vodi značilno modrozeleno barvo. Prav zaradi te barve je jezero dobilo ime Zelenci.

Zelenci

Kranjska Gora je s svojo čudovito naravo, bogato zgodovino in odličnimi smučarskimi pogoji idealna destinacija za vse, ki iščejo popoln alpski oddih. Tako v zimskem kot poletnem času, ta kraj ponuja nešteto možnosti za sprostitev, rekreacijo in raziskovanje. Ne glede na to, ali ste strasten smučar, ljubitelj narave ali raziskovalec kulturne dediščine, Kranjska Gora zagotavlja nepozabno doživetje.

Pripravila: Monika M., foto: Canva

Kranjska gora vas vabi, obiščite jo!
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.