• C Novo mesto
  • 17:12
  • Sre, 29.11.2023

Krk: turistični biser na severozahodu Hrvaške

Krk je mesto in pristanišče na istoimenskem otoku. Otok Krk se nahaja v severnem Jadranskem morju in velja za drugi največji hrvaški otok. Čeprav v poletni sezoni na Krku ne mrgoli turistov kot v sosednjih bolj zvenečih imenih mest (na primer Hvar, Korčula, Rab, Pag, Brač), pa je Krk vsekakor priljubljena destinacija predvsem za mnoge Slovence, Italijane in Avstrijce, ki svoje dopustniške dneve radi preživijo v tem čudovitem hrvaškem mestu.

Otok Krk je turistom zelo dostopen, čeprav se gre v resnici za otok. Krški most namreč povezuje otok s celino, zato je tja mogoče priti tudi brez trajekta. Prav tako ima dobro prometno povezavo, kar turistom vsekakor olajša njihovo bivanje na otoku. V bližnji Rijeki se nahaja tudi mednarodno letališče, kar pomeni, da je dostop do tega dela Hrvaške dosegljiv tudi drugim evropskim turistom.

Mesto se ponaša s pomembno hrvaško kulturno dediščino, zaradi česar je priljubljena destinacija tudi za ljubitelje zgodovine in tiste, ki na dopustu ne želijo zgolj poležavati, ampak tudi raziskovati. Bivanje v mestu Krk lahko izkoristite tudi za odkrivanje pestrosti pokrajine ter živalskih in rastlinskih vrst.

Doživetja, ki jih ponujata mesto in njegova okolica

Mesto Krk ni samo upravno središče otoka, prej ravno nasprotno. Mesto je ohranilo svojo prvotno obzidje, ki še danes tvori zid okoli tega hrvaškega mesta. Pri sprehodu skozi mesto pešci naletijo na majhne prehodne ulice. Po njih se lahko sprehodijo do frančiškanskega samostana na eni strani in benediktinskega na drugi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Krk island (@visitkrkisland)

V mestu še zmeraj stoji kar nekaj starih cerkva. Z malo sreče in občutka lahko obiskovalci najdejo tako imenovani skrivni vrt Volsonis. Je kot nekakšna oaza miru, v kateri se lahko pešci skrijejo in ohladijo pred množico drugih ljudi.

Ena izmed najzanimivejših znamenitosti je zagotovo jama Biserujka. Gre za jamo, ki se nahaja dobrih 20 kilometrov od mesta Krk. 110 metrov dolg krog znotraj Biserujke obiskovalcem omogoča opazovanje kapnikov in kalcitnih stebrov. Slednji se nahajajo v različnih podzemnih prostorih, ki so prav tako dostopni obiskovalcem.

Blizu mesta Krk se nahaja manjši kraj Baška, ki ga enostavno ni vredno zamuditi. Tam so arheologi našli zapise z najstarejšim besedilom v glagolici, ki sega vse nazaj do leta 1100. Priporočljiv je tudi obisk cerkve Svete Lucije, v kateri hranijo te arhivske in zgodovinsko pomembne zapise.

Turistom, ki se navdušujejo nad vinogradništvom, se priporoča tudi obisk Vrbnikovih vinogradov. Več kot 100 hektarjev ozemlja omogoča bogato trgatev grozdja lahtina, ki postane posebno okusno suho belo vino. Vinogradniki tam pridelujejo tudi šampanjec in žganje. 

To so najlepše plaže na otoku Krk

Krk se lahko nedvomno pohvali s številnimi čudovitimi plažami, ki vsako leto privabijo veliko število turistov. Najlepše in najbolj priporočene plaže naj bi bile plaže Stare Baške. Gre za zaporedje plaž, ki se začnejo nekaj kilometrov pred Staro Baško in se nadaljujejo tudi naprej. Čeprav je marsikatera izmed omenjenih plaž dosegljiva zgolj peš, so vredne vsakega truda in napora, da pridemo do njih, saj so naravnost spektakularne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Krk island (@visitkrkisland)

Ena izmed najbolj poznanih plaž na Krku je Zlata plaža. Gre za plažo, ki je dosegljiva zgolj preko morja, torej se boste morali do nje pripeljati s čolnom. Na njej izstopa kontrast rumene barve klifa s kristalno čisto vodo. Številni organizirani izleti omogočajo, da se obiskovalci približajo temu raju na zemlji.

Tudi plaže mesta Krk veljajo za izjemno lepe in priljubljene plaže na otoku. V primeru, da se boste odločili za obisk Vrbnikovih vinogradov, je priporočljivo, da si ogledate tudi tamkajšnje plaže, saj so ravno tako čudovite in vabljive.

Če si zaželite popolnega mira in sprostitve, je za vas najbolj priporočljiva plaža Klimno. V tem mestu je večja plaža, do katere lahko dostopate z avtomobilom, prav tako pa manjše peš potke vodijo do manjših, še lepših plaž in razgledov. Te manjše plaže so po navadi prazne, saj se turisti raje odpravljajo na večje. Razgledi na male zalive so naravnost osupljivi.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram