• 10.42C Novo mesto
 • 20:29
 • Čet, 19.09.2019

Logarska dolina – odkrijte njene lepote

Logarska dolina je prav gotovo ena izmed najlepših ledeniških dolin, s katerimi se ponaša Evropa. S severa se zajeda v Kamniško-Savinjske Alpe. Tu sta se tradicija in narava zlili v sožitje, kar je lep primer trajnostnega razvoja. Logarska dolina vam ponuja oddih v mirnem okolju krajinskega parka, poleg tega pa si lahko privoščite tudi številne aktivnosti: pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, ribolov in tako naprej.

Dolino je ustvaril ledenik v zadnji ledeni dobi

Logarska dolina je posledica tektonskih razpok različnih apnencev. Zadnji oblikovalec doline je bil ledenik. Led je začel polzeti po pobočju navzdol do dna zgornjega dela doline, se pomikal po dolini navzdol in jo počasi zapolnjeval. Obenem je brusil podlago in s seboj nosil kamenje. S takšnim delovanjem je izdolbel dolino, kot jo lahko vidimo danes.

Logarska dolina

Logarska dolina je bila poseljena že v daljnjem 13. stoletju. Dolga je 7 km. Zaradi številnih naravnih lepot je bila Logarska dolina leta 1987 razglašena za krajinski park. Ta krajinski park poleg doline vsebuje še več kot 2000 m visoke vrhove, med katerimi naj omenimo Krofičko, Ojstrico, Plenjavo, Brano, Tursko goro in Rinke. Dolino razdelimo na 3 dele: spodaj je travnati Log, na sredini gozdnati Plest ter zgoraj gruščasti Kot. Nad Kotom lahko občudujete ledeniško krnico Okrešelj.

Posledice številnih naravnih procesov so mnoge naravne znamenitosti, kot so slapovi, vršaji, kraška jama, naravna okna, skalni osamelci, zijalke in podobno. Poleg tega se Logarska dolina lahko pohvali tudi s pestrim rastlinstvom in živalstvom. Tako lahko občudujete številne ogrožene in zavarovane cvetlice (na primer lepi čeveljc, planiko, kranjsko lilijo, …), v živalskem svetu pa si lahko pogled spočijete na gamsu, kozorogu, divjem petelinu ter planinskemu orlu.

Kaj si v dolini lahko ogledate?

Logarska dolina je zares čudovita. Je izhodišče za številne pohodniške izlete, od manj do bolj zahtevnih. Poleg tega je namenjena tudi družinskim sprehodom in aktivnim počitnicam v naravi.

 • Tako ni prav nič čudnega, da Logarska dolina nudi možnosti za takšne in drugačne poletne in zimske aktivnosti. Izbirate lahko med planinarjenjem, pohodništvom, jahanjem, kolesarjenjem, plezanjem, lokostrelstvom, jadralnim padalstvom, smučanjem, sankanjem, tekom na smučeh in še in še.
 • Na pot se lahko odpravite sami ali pa si poiščite pomoč lokalnega vodnika, saj vam bo doživetje obogatil s številnimi legendami.
 • Odkrijte vse naravne lepote na tem področju. Čakajo vas slap Rinka, slap Pajenk, Brložniški slapovi, Rastovški slap, macesen pri Klemenčičevi jami, Logarjeva lipa ter izvir Črne.
 • Obiščete slap Rinka, nato pa svojo pot nadaljujete do planinske koče na Okrešlju. Lahko obiščete tudi kočo na Klemenčevi jami.
 • Na pot se lahko odpravite tudi po naravoslovno-etnografski poti z imenom Pot po Logarski. Le-ta vas bo vodila skozi najlepše kotičke krajinskega parka. Čas hoje je približno 3 ure.
 • Odpravite se lahko po Solčavski panoramski cesti, ki vodi do izletniške kmetije Na Klemenčevem ter do izvira kisle vode.
 • Omenili smo že, da se Logarska dolina lahko pohvali s pestrim rastlinskim in živalskim svetom. Oglejte si torej različne rastline in živali.

  Logarska dolina

 • Obiščite kapelo Kristusa Kralja. Za njo je leta 1930 načrt naredil priznani arhitekt Jože Plečnik. Sedanja kapilica pa je rezultat dela Martina Goloba.
 • Poskrbite tudi za svoj želodček. Vabimo vas, da preizkusite lokalne dobrote, kamor sodijo savinjski želodec, sirnek, ovčetina, masovnik, hruškovi žlikrofi, kislo mleko, ajdovi žganci in tako naprej.
 • Logarska dolina se lahko pohvali tudi z različnimi hoteli, penzioni, turističnimi kmetijami, gostišči ter planinskimi domovi.

Še nekaj kulturnih znamenitosti

Kapelo Kristusa Kralja smo že omenili. Tu je še Kašča, ki stoji ob glavni cesti nasproti Doma duhovnih vaj in je značilna shrambna stavba hribovitega sveta. Oglejte si tudi Olčarsko gozdarsko bajto, ki je opremljena z zanimivo zbirko orodja in naprav, ki so jih včasih uporabljali za delo v gozdu. Na koncu naj omenimo še Planšarijo v Logarskem kotu. Tu se je ohranila tradicionalna zasnova in arhitektura kmetije, ki je bila pred časi značilna za velike posesti.

Logarska dolina – kako do nje?

Posebnost Logarske doline se skriva prav v tem, da je oddaljena od cest. Tako lahko do nje pridete iz Primorske in osrednje Slovenije, in sicer po cesti Ljubljana – Kamnik proti Gornjemu Gradu. Pred prelazom Črnivec morate zaviti levo za Kranjski rak, nato pa pot nadaljujete v Podvolovjek, Luče, Solčava. Tako pridete v Logarsko dolino, pot je dolga približno 2 uri.

Logarska dolina

Lahko pa Logarsko dolino obiščete tudi iz Gorenjske. Pojdite kar po cesti čez Avstrijo, potujte po cesti Kranj – Jezersko navzdol v Avstrijo. Nad vasjo Bad Vellach zavijete desno in nadaljujete čez Pavličevo sedlo naprej v Logarsko dolino. Za pot boste potrebovali približno uro in pol.

Če pa se boste v Logarsko dolino odpravili iz vzhodne Slovenije, pojdite po cesti proti Celju-Polzela-Mozirje-Ljubno ob Savi-Luče-Logarska dolina. Vozilo boste kako uro in pol.

Logarska dolina in vstopnina

Za vstop v Logarsko dolino z avtomobilom boste morali plačati vstopnino. Tako boste za osebni avto odšteli 7 evrov, za kombi 8 evrov ter za avtobus 30 evrov. V dolini lahko parkirate pred hotelom, različnimi domačijami, parkirišče je tudi v bližini slapa Rinke. Za pešce in kolesarje vstopnine ni. Pred Logarsko dolino pa lahko parkirate zastonj.

Pripravila: Monika M.