• C Novo mesto
  • 14:54
  • Pon, 08.08.2022

Madrid: Nujni ogledi v španski prestolnici

podčetrtek

Španska prestolnica je ena izmed najbolj priljubljenih prestolnic na svetu. Nič čudnega, saj je Španija pravi biser latinske Evrope, ki na leto privabi na desetine milijonov turistov. Pripravili smo najboljših 10 destinacij v Madridu, ki jih mora vsak obiskati. Top 10 Madrid tako ni le lestvica nasvetov, temveč seznam nujnih opravil v Madridu. Najboljše destinacije so tako pred vami z opisi in nasveti, ki se jih je v Madridu pametno držati.

Gran Via – Najdaljša ulica v Madridu

Glavna turistična in nakupovalna magistrala španske prestolnice se razpotega na 1,3 kilometra vse od Alcale do svojega konca pri Plaza de Espana. Čeprav se trenutno imenuje Gran Via, je bila v zadnjih sto letih preimenovana že nič kolikokrat. V sredini 19. stoletja so si urbanisti in arhitekti mesta zaželeli glavno alejo, kot jo ima tudi Pariz. Načrt je zahteval precej rušenja obstoječih stavb, a se je gradnja začela z letom 1910. Zadnji del ulice je bil končan devetnajst let kasneje, pred le nekaj leti pa se je dokončala tudi gradnja sprehajališč. Kot pri večini takih ulic v evropskih velemestih, se večina reči dogaja v njeni bližini. Madrid zaživi ob svoji najdaljši ulici in ponuja trgovine, kavarne, restavracije in znane stavbe. Na vas je, da jih odkrijete.

Palacio Real – Kraljeva palača Madrida

Rezidenca nekdanjih članov španske kraljeve družine je danes le muzej v katerem lahko vidimo zaklade in luksuz španske elite. Arhitektura zgradbe je bila navdahnjena s strani skic Berninija, ko je ustvarjal pariški Louvre. V notranjosti najdemo 3000 sob, kjer so na ogled različni stili in želje takratnih prebivalcev. Prestolna soba, glavno stopnišče, kapelica in lekarna so le ene izmed njih. Ni Madrida brez ogleda kraljeve palače.

Kraljeva palača v Madridu je nujen ogled tako zaradi zunanjosti kot notranjosti

Kraljeva palača v Madridu je nujen ogled tako zaradi zunanjosti kot notranjosti

Museo del Prado – eden od krakov umetnostnega trikotnika v Madridu

Museo del Prado ni le najpomembnejši umetnostni muzej v Madridu, temveč v celi Španiji. Njegova gradnja v neoklasičnem slogu se je začela leta 1785, zanjo pa je skrbel Juan de Villanueva. V zadnjih nekaj letih je muzej Prado prešel že kar nekaj posegov, ki ga povečujejo in širijo. Za slednjo širitev je skrbel Rafael Moneo in ustvaril prečudovit dodatek že tako čudoviti zgradbi v Madridu. Med najbolj pomembnimi umetninami, ki jih lahko najdemo v muzeju so Las Meninas (Diego Velazquez), Tretji maj 1808 (Francisco de Goya) in Vrt zemeljskih naslad (Hieronymus Bosch).

El Rastro market – boljši sejem v Madridu

Že več desetletij se vsako nedeljo Plaza Cascorro preobleče v čudovit boljši trg. Tako je ta del Madrida napolnjen z več kot tisoč stojnicami in prodajalci, ki privabljajo domačine in turiste. Kar si lahko vaši možgani domislijo, to lahko dobite na tržnici El Rastro. Najboljše je, če se tja odpravimo zgodaj zjutraj in prehitimo gnečo, ki bo brez dvoma nastala.

El retiro park – Madrid zaživi v zelenem

Na 118 hektarjih se razteza največja zelena površina Madrida, to je park El Retiro. Gre za glavno zatočišče domačinov, ki želijo pobegniti mestnemu vrvežu. Za turiste pa poleg tega predstavlja tudi nujen ogled, saj gre za prečudovit park poln zgodovinskih kipov. Med njimi je tudi Padli Angel oziroma Angel Caido, najdemo pa tudi številne fontane, vrtove ter mnogo drugega.

Plaza Mayor

V središču zgodovinskega centra Madrida se nahaja ikonično mesto. Pred mnogimi stoletji je bil trg dom glavne tržnice ali marketa, danes pa je doma turističnega centra Madrid. Na sredini ga krasi kip kralja Filipa III, ki sedi na konju, sega pa v šestnajsto stoletje.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Madrida ne gre obiskati brez obiska tega muzeja, kaj šele, da bi si upali Madrid zapustiti brez ogleda muzeja. Skupaj s Prado in Thyssen Bornemisza ustvarja umetniški trikotnik Madrida. Na sprednjem delu muzeja so tri steklena dvigala, ki dajejo muzeju pridih sodobnosti. Pred skoraj dvajsetimi leti je bil muzej prenovljen oziroma razširjen, saj so mu dodali kar 30 tisoč kvadratnih metrov prosta. Glavni adut muzeja je umetnina imenovana Guernica, ki jo je narisal Pablo Picasso.

Puerta de Alcala – glavna vrata v Madrid

Pred mnogimi leti so »vrata« predstavljala enega od petih vhodov v Madrid. Svoje ime so dobila po dejstvu, da so usmerjena proti Alcali de Henares. Čeprav gre za neoklasični prehod, spominjajo na rimske oboke. Nič čudnega, saj jih je zarisal italijanski arhitetkt Francesco Sabatini, zgrajena pa so bila leta 1778. Od takrat je mesto Madrid prešlo kar nekaj sprememb, z njim pa tudi vrata. Dodani so bili oboki, kipi in stebri. Predlagamo obisk v nočnih urah, saj so vrata osvetljena s prelepimi barvami močnih reflektorjev in omogočajo enega najlepših trenutkov v Madridu.

Puerta del Alcala so prečudovita lokacija v Madridu, ki jo je vredno obiskati tudi v nočnih urah

Puerta de Alcala so prečudovita lokacija v Madridu, ki jo je vredno obiskati tudi v nočnih urah

Puerta del Sol – sončna vrata Madrida

Sončna vrata Madrida se nahajajo v samem centru Madrida. Poimenovana so po soncu, ki sije na to mesto, pred mnogimi leti pa so imela tudi jasno funkcijo. Tu so se trgovci ustavili, da bi razložili svoje posle in se nato odpravili v mestni center. Danes je najpomembnejša hiša v okolici parlament mesta Madrid oziroma mestna hiša. Na trgu, kjer stojijo sončna vrata, najdemo tudi slaven kip El Oso y el Madrono, ki je težak 20 ton in visok štiri metre. V slovenščini ime pomeni medved in jagodno drevo, kar predstavlja tudi sam kip.

Templo de Debod – egipčanski tempelj sredi Madrida

Prečudovit nubijski tempelj v Madridu je edini egipčanski tempelj v Španiji, ki je v celoti ohranjen. Vsak kamen je bil pripeljan iz Egipta, uvrščen pa je tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Ob svoji rekonstrukciji in popravilih sta prav Egipt in UNESCO Madridu darovala dele za tempelj, ki bi drugače potonil, saj je del jeza. Ob obisku se lahko poklonite bogovoma Amonu in Isisu ali pa se preprosto zamudite dovolj časa, da vidite sončni zahod. Vsekakor gre za nekaj najlepšega, kar boste našli v Madridu.

Santiago Bernabeu – dom Real Madrida

Enajsta atrakcija na seznamu je dodana predvsem za športne navdušence. Dom Belega baleta oziroma Kraljevega kluba je stadion Santiago Bernabeu. Na njem domače tekme igra Real Madrid, graditi pa so ga začeli leta 1944. Stadion sprejme 81 tisoč obiskovalcev, ki se na vse pretege trudijo pomagati svoji ekipi do zmage. Del stadiona je tudi klubski muzej, kjer so na ogled številni utrinki iz zgodovine legendarnega kluba. Ni Madrida brez Real Madrida.

Obiska Madrida ni brez košarka ali nogometa, saj Španci za šport živijo

Obiska Madrida ni brez košarka ali nogometa, saj Španci za šport živijo

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

bee queen
kobra