• 13.46C Novo mesto
  • 00:16
  • Pon, 06.07.2020

Mehika: dežela plesa, glasbe, tradicije in slastne hrane

Mehika je v naših krajih znana predvsem kot država s pekočo hrano, vročimi plesnimi ritmi, okusnimi tacosi in pivom Desperados, začinjenim s tekilo. Če tudi vas mika odkriti to fantastično državo tudi kot turistično destinacijo, se vam splača brati naprej!

Bogastvo jezika

Če govorite špansko, boste imeli v Mehiki le malo težav s komuniciranjem v vseh vrstah vsakodnevnih situacij, v katerih se boste znašli v trgovinah in restavracijah. Pa vendar boste morda presenečeni, če vam povemo, da je v tej obmorski državi med Karibskim morjem, Mehiškim zalivom in Tihim oceanom uradno priznanih kar 62 avtohtonih jezikov.

Naša gospa svete smrti

Prevladujoča religija v Mehiki je katoliška, čeprav ni edina; pa vendar boste njene sledove opazili povsod, tako v javnem kot tudi zasebnem življenju domačinov. Zanimiva podrobnost je, da je v zadnjih dveh desetletjih postal zelo popularen kult Nuestre Señore de la Santa Muerte. Gre za žensko božanstvo, ki ima svoje osnovne korenine v katoliški veri, vendar ga Vatikan obsoja. Kljub temu Santa Muerte ostaja priljubljena med ljudmi, ki ji postavljajo domače oltarje in se k njej obračajo po zaščito pred smrtjo in nesrečo. Santa Muerte po popularnem izročilu skrbi za zdravljenje poškodb, ljudi varuje pred različnimi tipi nesreče in skrbi za varen prehod pokojnikov v posmrtno življenje.

Obsežno plesno izročilo

Ples ima pomembno vlogo ob najrazličnejših priložnostih, naj gre za okretno premikanje bokov na večerni zabavi ali bolj tradicionalne plese, ki so se ohranili iz predkolonialnih časov. Če radi plešete, je obisk v Mehiki odlična priložnost, da se naučite kaj novega in postanete še bolj sproščeni v svojem telesu in fleksibilni. Ker katoliška vera predstavlja tako pomemben del javnega življenja, lahko glasbo spremljate tudi ob številnih procesijah ob verskih praznikih.

Mariachi

Mariachi skupine tradicionalno sestavljajo glasbeniki, ki igrajo na violine, trobente in kitare. Mariachi glasba je bila prvič omenjena že v 18. stoletju, ko se je razvijala v bolj ruralnih regijah predvsem zahodne Mehike. Leta 2011 je UNESCO uvrstil mariachi glasbo na seznam kulturne dediščine.

Glavno mesto: Ciudad de México

Zgodovina slavne prestolnice Ciudad de México sega daleč nazaj, v 14. stoletje, ko so Azteki na otoku v jezeru Texcoco zgradili mesto Tenochtitlán, takratno prestolnico azteškega cesarstva. V 16. stoletju so Španci pod vodstvom Cortésa porušili staro mesto in na njem zgradili svoje mesto po španski šegi. To je vedno bolj raslo, zato otok kmalu ni več zadostoval za potrebe rastočega prebivalstva. Španci so zato kmalu morali izsušiti del jezera Texcoco; tako so se tudi zavarovali pred poplavami. Nevarnost slednjih so zares odpravili šele v začetku 20. stoletja, ko so zgradili velik kanal.

Kriminal

Ciudad de México se s svojimi 30 milijoni prebivalcev seveda spopada z visoko stopnjo kriminala, zato bodite ob obisku precej previdni. Vedno hodite v skupini in nikdar ne razkazujte ničesar vrednega. Nakit in drage ure raje pustite doma. Izogibajte se območjim, ki niso primerna za turiste, na primer Tepitu, La Merced Market, Iztapalapi, Doctores,Ciudad Nezi, …

Pred odhodom v Mehiko preberite dovolj člankov in izkušenj in vnaprej načrtujte svojo pot: kaj si želite ogledati in kako boste do tja prišli. Potovanje po Mehiki zahteva nekoliko več priprav kot izlet v kakšno drugo državo. Če se na pot ne pripravite dovolj temeljito, se vam lahko zgodi, da boste zgrešili katere izmed temeljnih značilnosti kulture in ostali brez celovite slike o Mehiki, po drugi strani pa lahko tudi zaidete v težave.

Nekaj idej, kaj se splača pogledati v Ciudad de México

1. Plaza de la Constitución, krajše imenovan kar trg Zócalo, kjer si lahko ogledate ostanke azteškega svetišča;
2. Murale Diega Rivere v Palacio National;
3. azulejo ploščice iz 16. stoletja v Casi de los Azulejos;
4. slavno cerkev svetega Frančiška Asiškega iz 18. stoletja.

V bližini prestolnice se nahaja tudi arheološki park Teotihuacán, kjer lahko najdete različne arheološke ostanke; najstarejši so stari kar okrog 2400 let. Najbolj znani ostalini sta piramidi Sonca in Lune ter Quetzalcóatlovo svetišče.

Puebla

Južno od prestolnice se nahaja Puebla, ena izmed enaintridesetih mehiških držav. Njena prestolnica se imenuje Puebla de Zaragoza, Puebla pa je znana predvsem zaradi svojih naravnih znamenitosti, čudovitih naravnih parkov in arheoloških ostankov.

Stroški

Potovanje iz Ljubljane do Ciudad de México ni najbolj poceni, vendar je dobra novica ta, da ko boste enkrat tam, vam za prenočišče in hrano ne bo treba odšteti veliko. Zato se vam splača, da si za obisk te kulturno izjemno bogate in raznolike države vzamete dovolj časa in potovanje načrtujete precej vnaprej. Stroški letalske karte bodo tako precej nižji, vi pa boste imeli čas, da si organizirate stroškovno najbolj optimalno potovanje.

Nekaj tradicionalnih jedi, ki jih absolutno morate poskusiti:

Chilaquiles

To so rahlo ocvrte koruzne tortilje, razrezane na četrtine in polite s pekočo salsa omako.

Posole

To je neke vrste paradižnikova in koruzna juha, v kateri lahko najdemo različne začimbe, čebulo, svinjino in limeto.

Sopa de lima (limetina juha)

To je kokošja juha, postrežena skupaj s koruznimi tortiljami, avokadom, habaneroti in limeto.

Če pa je potovanje še daleč, vam pa se že zdaj toži po mehiški kuhinji, vam ni treba nujno v najbližjo mehiško restavracijo. Precej mehiške hrane lahko pripravite tudi doma, in pri tem popolnoma sami nadzorujete količino začimb in čilija. Če ne zmorete prenesti pekočega okusa, se lahko čilijem tudi popolnoma odpoveste. Dodaten kuharski nasvet: če ste hrano ponesreči naredili preveč pekočo, lahko okus poskusite popraviti z nekaj rjavega nerafiniranega sladkorja.

Recept za slastne piščančje fajitas (nepekoče!)

Potrebovali boste: ščepec soli, ščepec sladkorja, ščepec kumine, koriandra in origana, eno limeto (če pri roki nimate limete, lahko uporabite tudi limono), dve čebuli, česen, 3 srednje velike rdeče paprike, 100 g piščanca, olje za cvrtje, tortilje (te predhodno kupite v trgovini).

Priprava:

1. korak: priprava piščanca

Narežite piščanca na trakove in dodajte sladkor, sol, kumino, koriander in origano. Dodajte približno eno žlico olja ter limetin sok in temeljito premešajte, da se začimbe, sol, sladkor in sok lepo razporedijo po mesu.

2. korak: čebula in česen

Narežite čebulo na polmesece in nasekljajte česen na drobno. Postavite jih v ponev in na zmerni temperaturi segrevajte nekaj minut.

3. korak: zmešajte sestavine v ponvi

Dodajte v ponev meso, ki je v tem času vsrkalo začimbe in se navzelo okusov in arome. Kuhajte, dokler piščanec ni kuhan in meso nima več rožnate barve.

4. korak: dodajte paprike

Temeljito operite paprike in odstranite njihove vrhove s pecljem in semenaste sredice. Narežite na tanke trakove in dodajte v ponev. Kuhajte na zmerni temperaturi nekaj minut, dokler paprika ne bo več povsem trda. Ne pozabite mešati.

5. korak: čas je za zavijanje

Še toplo mešanico postrezite skupaj s predhodno pogretimi tortiljami. Mešanico položite na sredino tortilje in jo zavijte v okusen, topel zavitek. Odlično se prileže s kislo smetano!

Dober tek, pa srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Mehika: dežela plesa, glasbe, tradicije in slastne hrane
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.