• C Novo mesto
  • 13:52
  • Sre, 12.06.2024

Vse, kar morate vedeti pred izletom v Minimundus

Če se sprašujete, kam na izlet ali krajše počitnice, je Minimundus v sosednji Avstriji odlična izbira, še posebej v primeru, če se na počitnice odpravljate z otroki. Gre za miniaturni park v Celovcu, kjer je mogoče videti več kot 150 miniaturnih arhitekturnih modelov, ki izvirajo z različnih delov sveta. Zgrajeni so v razmerju 1:25, kar vam omogoča, da si natančno ogledate vse podrobnosti in detajle svetovnih znamenitosti, kot so Eifflov stolp, Bela hiša, Taj Mahal, Atomium, Tower of London, bazilika svetega Petra in še mnogi drugi. Do sedaj je park obiskalo že več kot 15 milijonov obiskovalcev z vsega sveta, prihodki pa se namenijo organizaciji za pomoč otrokom.

V Minimundusu lahko vidite več kot 150 miniaturnih arhitekturnih modelov z vsega sveta.

Zgodovina Minimundusa

Majhen park, ki se nahaja ob Vrbskem jezeru, je nastal v poznih petdesetih letih. Sprva so ga ljudje poznali pod imenom Minieurop, takrat je vključeval le dvajset evropskih znamenitosti. Takratni Minieurop je kmalu zašel v finančne težave in kupil ga je dr. Peter Zojer, ki je imel vizijo, da bi na enem mestu združil znamenitosti celega sveta. Območje parka se je tako postopoma iz 15.000 kvadratnih metrov razširilo na 26.000 kvadratnih metrov površine, dodane so bile številne nove znamenitosti in mini zgradbe.

Od leta 2008 naprej je park v lasti organizacije Rettet das Kind, ki prihodke nameni v dobrodelne namene za pomoč otrokom, mladim in družinam v stiski. Minimundus je doživel večjo prenovo leta 2016 in takrat zasijal v povsem novi obliki. Sedaj park nudi posebne izkušnje raziskovanja mini sveta in glasbeno ter kulinarično obarvane programe, ki poskrbijo, da je obisk Minimundusa posebno doživetje tako za odrasle kot otroke.

Posamezni modeli stanejo več kot 500.000 evrov

V Minimundusu so svetovne znamenitosti izdelane v merilu 1:25. Postopek izdelave poteka tako, da se najprej pridobijo vsi potrebni dokumenti in načrti za zgradbe, kar lahko traja tudi več mesecev. Gradnjo izvaja posebej izurjen kader v delavnicah Minimundusa, ponavadi uporabljajo originalne materiale, kot so marmor, peščenjak in podobno. Zelo pomembno je, da je vsak model izdelan zelo natančno; vključen je vsak detajl, od raznih okraskov, polken na oknih do uličnih svetilk.

Pri izdelavi modelov je vključen vsak najmanjši detajl.

Nekaj zanimivosti o Minimundusu:

  • Najdražji arhitekturni model je bazilika svetega Petra, ki so jo gradili kar šest let, njena izdelava pa je stala okrog 730.000 €. Za izdelavo zgolj ene same figure so potrebovali en teden.
  • Najvišja zgradba v Minimundusu je CN Tower, ki je visok 23 metrov, tehta pa kar 20 ton.
  • Najbolj občutljiv material, ki so ga uporabili za gradnjo v Minimundusu, je bazalt. Uporabljen je bil za gradnjo indonezijskega budističnega templja Borobudur.
  • Najstarejša zgradba v parku je avstrijski grad Ostrovica, ki v Minimundusu stoji že od samega začetka.

Minimundus nudi zabavo na prostem in v notranjih prostorih

V parku je poskrbljeno tudi za zabavo v notranjih prostorih, čemur je namenjenih kar 1500 kvadratnih metrov površine, ta del parka je odprt celo leto. Tam boste našli ogromno zanimivih interaktivnih postaj in animacij za otroke ter odrasle, 4D kino in večjo restavracijo. V parku nudijo vodene oglede za otroke in celo možnost praznovanja rojstnega dne. Odpiralni čas Minimundusa se razlikuje glede na letni čas, zato je pomembno, da se pred prihodom pozanimate in pot skrbno načrtujete.

Zakaj se odpraviti v Minimundus?

Če ga še niste obiskali, je skrajni čas, da to storite. Miniaturni park je v neposredni bližini Slovenije, zato vam za obisk zadošča tudi en dan, seveda pa se lahko odpravite v Avstrijo za cel vikend ali več dni in raziščete še okolico. Minimundus nudi ogromno možnosti za preživljanje kvalitetnega prostega časa z otroki in učenje skozi zabavo. Vaši otroci bodo na tak način spoznavali svet, se naučili nekaj novega, hkrati pa preživeli čudovit dan v družbi svojih najdražjih.

V parku si lahko ogledate tudi miniaturna prevozna sredstva.

Katere kraje obiskati v bližini Minimundusa?

Če imate več časa, lahko v bližini Minimundusa obiščete še druge zanimivosti. Europapark se prav tako nahaja ob Vrbskem jezeru in je eden največjih parkov v Avstriji. Tam lahko uživate na svežem zraku in se sprostite v naravi, z različnimi igrišči pa je poskrbljeno tudi, da najmlajšim ni nikoli dolgčas. Park ima veliko zelenih površn, čudovitih rastlin, ribnik in zanimive kamnite skulpture.

Če imate radi živali, se lahko odpravite v živalski vrt plazilcev Happ, kjer si lahko ogledate več kot 1000 zanimivih živali, med drugim 60 različnih vrst kač. Videli boste tudi želve, krokodile, škorpijone, legvane, ptičje pajke in še veliko več. Na prostem je postavljen vrt z modeli dinozavrov, ki so približno originalnih velikosti.

Za vse ljubitelje živali je odličen kraj za postanek živalski vrt plazilcev.

Pot pa vas lahko zanese še v središče Celovca, kjer si privoščite tipično avstrijsko večerjo in poiščete prenočišče. Za vse tiste, ki ne marajo načrtovati izletov v lastni režiji, lahko izlet po vaših željah seveda organizirajo tudi turistične agencije.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Pixabay