• C Novo mesto
  • 02:47
  • Ned, 21.04.2024

Na teh lokacijah boste našli najčistejše morje – FOTO

Čas počitnic je tudi čas zasluženega oddiha. Veliko ljudi jo poleti mahne na morje, kjer pa lahko naletimo na vse kaj drugega, kot so nam obljubljale fotografije. Če si res želite okusiti najčistejše morje, potem se boste morali odpraviti v kraje, ki jih naštevamo spodaj.

Za začetek naj postrežemo s podatkom Evropske komisije oziroma z njenim poročilom o tem, da se lahko Slovenija in Ciper pohvalita z najbolj čistim morjem na svojih obmorskih kopališčih. Verjeli ali ne, naša kopališča (tudi morje) so v minulih letih v glavnem razvrščena v odlično kakovost kopalnih vod. Glede na to, da je naše morje dejansko del zaliva Jadranskega morja in da se voda zato ne meša tako intenzivno kot morda kje drugje, smo z rezultati lahko zadovoljni.

Primošten.

Hrvaška

A pojdimo raje na tuje. Tuji popotniški spletni portali naštevajo kraje na svetu, ki imajo najčistejše morje, med njimi pa se najdejo tudi kotički na Hrvaškem, na primer Primošten in Hvar. Čeprav tujci sanjske plaže in čisto morje v Evropi večinoma povezujejo z grškimi otoki, pa lahko nekaj podobnega najdete tudi pri naših južnih sosedih. Voda v Primoštenu je kristalno čista, bližnje podeželje, posejano z vinogradi, pa vabi, da ga raziščete. Neopisljivo modro morje pa vabi tudi na Hvar, ki slovi po prekrasnih plažah. Ja, našli jih boste dokaj blizu, tako da ne bo treba potovati na drugi konec sveta …

Cala Macarelleta – Menorka

Do te plaže lahko pridete le s polurno hojo ali pa po morju, gre pa najbrž za najlepšo plažo na tem španskem otoku. Morje je turkizne barve, obkrožajo pa ga pesek, zelenje in visoke skale.

Bodrum, Turčija

Morje v te kraje vabi že tisočletja. Mesto ima pestro zgodovino, voda pa je tu tako čista, da se od daleč zdi, kot da bi čolni lebdeli v zraku, ne pa plavali v morju, razlagajo popotniki.

Bora Bora.

Bora Bora

Ta otok obkrožata laguna in koralni greben, ki ustvarjata neverjetno kuliso za romantična razvajanja. Voda je čista, njena barva pa se spreminja vse od temne do svetlo modre, zato je tu morje primerno za ljubitelje podvodnega sveta, potapljače in druge navdušence. Pa še daleč stran je od civilizacije.

Otok Panari, Japonska

Ta majhen otok je precej izoliran, a bela peščena plaža in svetlo modro morje sta naravnost popolna. Še ena zanimivost tega otoka je koralni greben, ki navdušuje z raznolikim podvodnim življenjem, boste pa tam zadovoljni vsi, ki ne marate hotelov, trgovin ter preostale turistične infrastrukture. Otok ohranjajo v kar najbolj naravni obliki.


Ne marate morja? Nič zato!

Če morje ni tisto, ki bi vas vabilo, se lahko namočite tudi v kristalno čistih jezerih ali rekah. Nekaj takšnega boste našli v notranjosti Brazilije, kjer okolica mesta Bonito vabi s pravim rajem za kopanje ali potapljanje. Površje je sestavljeno iz velikih količin apnenca, kar ustvari edinstven filtrirni sistem in s tem ustvarja enega najlepših sladkovodnih kopališč na svetu. Veliko naravnih lepot boste našli tudi ob in v jezeru Jenny v Wyomingu (ZDA). Seveda tudi to ni morje, temveč jezero obkroža veriga mogočnih gora, voda v njem pa je neverjetno čista in ravno prav hladna za poletno osvežitev. Turkizno vodo boste našli tudi v švicarski reki Verzasca, ki se potem izliva v italijansko jezero Maggiore. Bistra reka privablja ne le potapljače in druge turiste, temveč tudi ljubitelje fotografije.

Malezija.

Malezija

Najvzhodnejša malezijska zvezna država Sabah je del otoka Kalimantan (Borneo). Plaže imajo eli pesek in čisto morje, številni kotički pa skrivajo ljubke plitvine. Kljub temu je morje marsikje primerno tudi za potapljanje.

ToSua Ocean Trench, Samoa

Česa takšnega ne boste videli nikjer drugje. Gre namreč za naravno luknjo v tleh, ki je dostopna le po lestvi. V njej boste našli vabljivo in čisto vodo, okoli nje pa barvite vrtove, kjer boste lahko ustvarili čudovite fotografije. Resnično gre za zares unikatno mesto za plavanje.

Maldivi

Maldivi.

Vse besede so odveč, Maldivi so raj na Zemlji. Okolica je naravnost čudovita, morje pa spada med najčistejše na planetu – turkizno ali temno modro, saj je vseeno. Mnogi otočki so neposeljeni in seveda dostopni le po morju, zato ostajajo takšni, kot so že od nekdaj. Morje ponuja raznolik ekosistem, tako da imate na tem otočju res kaj videti.

Linapacan, Palawan, Filipini

Kristalno čisto morje ima tudi filipinski otok Palawan, ki je eden od najmanj obljudenih na tem območju.

Seveda zgoraj še zdaleč nismo našteli vsega, kar bi lahko. Neverjetno čisto morje boste zagotovo našli še kje, zato v zgornjih vrsticah morda najdete zgolj navdih za naslednje potovanje. Zakaj pa ne? Naj bodo poletni meseci zabavni, raznoliki in takšni, ki jih boste še dolgo pomnili.

Pripravila: M. S.