• C Novo mesto
  • 14:13
  • Pet, 19.04.2024

Na dopust s psom: 6 nasvetov za varno in prijetno pot

Marsikdo se odloči, da bo na dopust vzel tudi svojega štirinožnega prijatelja. Psi gredo ponavadi zelo radi na počitnice s svojimi lastniki in če imate na dopustu zagotovljene primerne pogoje, je to odlična odločitev. Ni vam treba iskati varstva za psa, hkrati pa lahko preživite čudovit in kvaliteten prosti čas s svojim hišnim ljubljenčkom. Nekateri psi naravnost obožujejo kopanje in vodne aktivnosti na morju, drugi raje poležavajo v senci in se zvečer, ko se nekoliko ohladi, radi odpravijo na sprehod. Kakorkoli že nameravate preživeti dopust s psom, je zelo pomembno, da mu zagotovite prijetno in varno pot – sploh, če je daljša. Na kaj morate biti pozorni?

Zagotovite in izpolnite vse varnostne pogoje med vožnjo

Najpogosteje se lastniki psov odpravljajo s psom na morje z avtomobilom. V tem primeru je zelo pomembno, da je poskrbljeno za varnost in udobje kosmatinca. Zagotovite mu primeren boks ali varnostni pas in oprsnico ter poskrbite, da se bo med vožnjo počutil čim bolj udobno. Če pes med vožnjo leži, to ponavadi pomeni, da je sproščen. Če se odpravljate na dopust z letalom, trajektom ali vlakom, se pozanimajte o pogojih in varnostnih ukrepih, ki jih morate izpolnjevati s psom in ravno tako poskrbite, da bo živali čim bolj udobno.

Ne pozabite na hidracijo

Tako kot morate skrbeti, da sami spijete dovolj vode, je pomembno, da hidrira tudi vaš pes. Imejte zraven manjšo posodico in ohlajeno stekleničko vode, ki mu jo redno ponudite. Tik pred odhodom naj pes ne je, saj mu je lahko med vožnjo slabo, sploh če je pot dolga. Ponudite mu nekaj hrane nekaj ur pred odhodom, vendar ne pretiravajte količinsko.

Pred odhodom poskrbite za daljši sprehod

Če je možno, psa temeljito sprehodite pred odhodom, da opravi vse potrebe in se razmiga. Če boste potovali več ur, se verjetno ne bo veliko gibal, zato bo dobrodošlo, če se razmiga že pred odhodom. Poleg tega bo vaš kuža zaradi tega bolj utrujen in bo lažje zaspal, kar pomeni, da mu lahko pot mine hitreje in bolj prijetno.

Poskrbite za dovolj postankov

Če potujete dalj časa, nujno poskrbite, da se ustavljate dovolj pogosto, da si lahko kuža pretegne tačke, spije nekaj vode, se okrepča in opravi vse potrebe. Za postanke izbirajte kraje, kjer je vsaj malo trave in sence, če je to možno. 

Pazite na temperaturo

Če potujete z avtomobilom, nujno poskrbite, da ga predvsem poleti temeljito ohladite, priporočljivo je že pred odhodom. Skozi celotno pot skušajte vzdrževati temperaturo in psa nikoli ne puščajte v avtomobilu – tudi, če vas ne bo le nekaj minut.

Če je možno, potujte zgodaj zjutraj ali ponoči

Zgodnje jutranje ure ali celo nočne ure so predvsem poleti bolj prijetne za potovanje s psom, saj so temperature nižje. Če se počutite zmožni, da vozite avtomobil ob takšnih urah, je to torej najboljši čas, saj se izognete pasji vročini, zelo verjetno bo vaš kuža med potjo večino časa spal.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels