• C Novo mesto
  • 06:01
  • Pet, 02.06.2023

Naj evropski zabaviščni parki

Zabaviščni parki so vsekakor polni atrakcij, ki jih je vredno videti in doživeti. V največji meri pritegnejo otroke, ki se s takega izleta vrnejo polni novih doživetij. Nič manj možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa pa ne nudijo odraslim. Če obožujete zabaviščne parke, vam podajamo nekaj predlogov, katere bi bilo smiselno obiskati.

1.Disneyland Park, Pariz, Francija

Eden najbolj znanih zabaviščnih parkov je gotovo Disneyland. Zaradi preizkušenih atrakcij, ki jih Disneyland ponuja, prihajajo gosti v velikem številu. V prihodnjih letih naj bi se v širitev parka investiralo 2 milijardi evrov. Večji del zneska bo porabljen za preoblikovanje sosednjega parka Walt Disney Studios.

2. Europa-Park, Nemčija

V letu 2019 je bil ta zabaviščni park izmed vseh najbolj obiskan, če izvzamemo Disneyland Park. Lastniki parka, družina Mack, so se odločili za eno največjih naložb v park doslej in postavili težko pričakovani vodni park Rulantica.

Zabaviščni park se sicer odlikuje po številnih toboganih in znamenitostih, ki so prvi te vrste v Nemčiji. Park se razprostira na 32.600 kvadratnih metrov in je neposredno povezan s šestimi tematskimi hoteli.

Europa-Park je za obisk privlačen predvsem zaradi detajlov. Znamenitosti so razporejene po tematskih območjih, ki predstavljajo 18 evropskih držav. Lani je park obiskalo rekordnih 5,7 milijona ljudi.

europa park

Europa park

3. Efteling, Nizozemska

Naslednji na seznamu zabaviščnih parkov, ki jih ne smete spregledati, je Efteling. V letu 2019 je park obiskalo 5,4 milijona ljudi. Snovanje počitniške vasice Loonsche Land je pripomoglo k večjemu številu gostov mednarodnega značaja.

V zadnjih letih so v parku postavili tudi nekaj dodatnih znamenitosti, ki pritegnejo obiskovalce. Junija je bila lansirana zabavna izkušnja dvojnih podstavkov Max & Moritz. To se je zgodilo zgolj pol leta po odprtju nove 4D izkušnje Fabula iz Aardman Animations.

Efteling v partnerstvu z drugimi podjetji ponuja tudi nekaj zanimivih oddaj. Številne družine, ki pridejo v zabaviščni park, se navdušujejo nad sprehodom po pravljičnem gozdu. Sicer je ta zabaviščni park znan po pripovedovanju zgodb.

4. Tivoli Gardens, Danska

Walt Disney je bil navdušen nad Tivoli Gardens, ko jih je obiskal. Po 175 letih ta zabaviščni park še vedno razveseljuje prebivalce in obiskovalce Kopenhagna. Obiskovalci tega parka lahko uživajo v kombinaciji zabave, rekreacije in gostoljublja. Ogledajo si lahko Zvezdni letak, Vrtoglavico, Fata Morgano in Zlati stolp. V parku so na voljo tudi številne restavracije, prisostvujete pa lahko tudi koncertnemu programu.

Leta 2019 je zabaviščni park obiskalo 4,58 milijona ljudi. Gre za 5,5 odstotni padec, če primerjamo z letom 2018.

5. Port Aventura, Španija

PortAventura je zabaviščni park, ki nudi super vožnje, tematske prireditve, prenočite pa lahko kar na kraju samem. Morje se nahaja v neposredni bližini. Gre za raj za mlade družine z vse Evrope.

V sklopu parka je bil leta 2017 zasnovan še Ferrari Land, nad katerim so obiskovalci navdušeni. Prav tako so navdušeni tudi nad vodnimi vožnjami. Najmlajši se bodo zabavali v družinski deželi SésamoAventura.

Lansko leto je park obiskalo 3,75 milijona ljudi. Največ obiskovalcev pride iz Anglije, Nemčije in Rusije.

port aventura

port aventura

6. Liseberg, Švedska

Najbolj znan zabaviščni park na Švedskem je lani zabeležil 3,5 odstotni padec obiska. Obiskovalci lahko pdkrivajo skrivni podzemni svet maskot zajcev v parku. Leta 2023 bo park obeležil 100. obletnico. Ob počastitvi bosta postavljena tematski hotel in vodni park.

Tako kot v primeru Tivolija je tudi Liseberg priljubljen zato, ker se nahaja v mestnem središču, hkrati pa ponuja koncertni program.

7. Gardaland, Italija

Zaradi bližine Italije je to s strani Slovencev najbolj obiskan zabaviščni park. Ustanovljen je bil leta 1975, vsako leto pa privabi 3 milijone obiskovalcev. Uvršča se na 8. mesto najboljših tematskih parkov v Evropi.

Razprostira se na območju 60 hektarjev in ponuja bogato kombinacijo atrakcij. Mali in veliki se lahko spustijo po osmih toboganih. Gardaland ponuja tri vožnje po vodi, tri temne vožnje in nekatere znamenitosti na območjih za družine. Mednje spadata prašičja dežela Peppa in akademija Kung Fu Panda.

V tematskem predelu lahko srečate maskoto Prezzemolo, zmaja, ki je star toliko kot park sam. Gradaland je v zadnjih letih razvil tudi nastanitveno ponudbo. Vzpostavil je dva tematska hotela, tako da se na tem območju zdaj nahajajo tri.

8. Legoland Windsor, Velika Britanija

Ta zabaviščni park je bil nekdaj safari park Windsor, nato pa se je leta 1996 preoblikoval v zdajšnjo verzijo. Zaradi uporabe prejšnje postavitve gre verjetno za enega najbolj tipološko zanimivih parkov. Zanimiva atrakcija, ki se v različnih preoblekah pojavlja v Legolandu v Kaliforniji, Dubaju in na Japonskem, je podmornica Deep Sea Adventure

Novost v letu 2020 je Duplo Dino Coaster. Leta 2017 je Legoland preoblikoval videz hotela Legoland. Na podoben način se bo preoblikovalo tudi druge hotele v letovišču.

Od leta 2015 je Legoland največji zabaviščni park v Veliki Britaniji in hkrati najbolj obiskan.

9. Park Asterix, Francija

Park Asterix je poseben zato, ker se ponaša s francosko intelektualno lastnino. Lahko boste izkusili srečanje z Asterixom, Obelixom in Galci. Obiščete lahko tematske dežele, ki so posvečene starodavni Grčiji in Egiptu. Obisk tega zabaviščnega parka ponuja še številne druge zanimivosti in šaljive dodatke.

Predlansko leto je park praznoval 30. obletnico, obisk pa se je v tem času povečal za sedem odstotkov. K večji obiskanosti je gotovo pripomoglo to, da je bil park prvič odprt tudi v božični sezoni.

10. Puy de Fou, Francija

Gre za edinstven zabaviščni park, ki je bil v zadnjih 40 letih v lasti in pod vodstvom družine de Villiers. Ideja za park se je razvila iz večerne oddaje Le Cinéscénie. Od takrat naprej se je postopoma oblikoval poln tematski park.

Gostje se sprehajajo od predstave do predstave, pri čemer so priča spektakularnim trenutkom iz francoske zgodovine. Na njih nastopa tudi več sto ljudi in živali. Da je stvar še toliko bolj vabljiva, so uporabljeni posebni učinki.

11. Park Warner, Madrid, Španija

Ta zabaviščni park se uvršča na 12. mesto lestvice najboljših evropskih tematiskih parkov. Od leta 2007 z njim upravlja Parques Reunidos. Zgrajen je bil v partnerstvu s Six Flags. Gostje lahko uživajo v predstavah in priložnostnih srečanjih z junaki iz Looneyja Tunesa.

Če ste torej ljubitelji zabaviščnih parkov ali bi radi vanje popeljali svoje otroke in jim s tem pričarali nepozabno izkušnjo, je izbira enega izmed zgornjih evropskih parkov kot nalašč za vas.

Pripravila: P.K., Vir slik: Pixabay