• C Novo mesto
  • 22:42
  • Sre, 08.02.2023

Najbolj barvite ulice na svetu so odlična ideja za potovanja

Mnoge najbolj ikonične metropole na svetu so napolnjene z vrtoglavimi nebotičniki in sijočimi fasadami iz stekla in jekla, vendar niso vsa mesta siva betonska džungla. Od barvitih zgradb Havane na Kubi, do modro poslikanih hiš Jodhpur v Indiji, pa vse do bleščeče belega otoka Santorini v Grčiji, so mnoga urbana območja že več generacij preplavljena z živimi odtenki na svojih ulicah, ki jih uvrščajo med najbolj barvite ulice na svetu.

Barve običajno niso prva stvar, ki nam pridejo na misel, ko razmišljamo o nekem mestu. Pravzaprav v vrvežu današnjega življenja arhitekturo, ki nas obdaja le redko opazimo. Le malo zgradb in struktur uspe izstopati iz betonskih metropol, ki smo jih navajeni. Toda ni nujno, da je neko mesto sinonim za sivo barvo. Preverite katera mesta imajo najbolj barvite ulice na svetu in jih dodajte na vaš seznam idej in želja za prihodnja potovanja.

Dandanes si je težko predstavljati mavrično mesto, ki ima najbolj barvite ulice na svetu ali mesto, ki je povsem modro. Živahne barve v mestnih območjih se zdijo skoraj kot ideja iz otroške knjige. Vendar pisane javne površine niso le ideje za knjige z zgodbami. Po vsem svetu stojijo številna barvita mesta, ki imajo najbolj barvite ulice na svetu in čakajo na vas, da jih odkrijete.

Bo Kaap, Cape Town, Južna Afrika

Med najbolj barvite ulice na svetu sigurno sodi soseska Cape Towna, ki je tudi ena najstarejših, saj izvira že iz 16. stoletja. Barvito predmestje, ki ga najdemo ob vznožju hriba Signal, je zelo zanimivo mesto. Slog arhitekture na območju je mešanica stilov. Območje obišče več popotnikov z vsega sveta izključno za fotografiranje tega kraja, ki sodi med najbolj barvite ulice na svetu.

Predvsem muslimansko prebivalstvo je pred kratkim začelo krasiti svoje hiše kot praznovanje poznih poletnih počitnic Eid al-Adha, praznik žrtvovanja. Svetle barve simbolizirajo tudi svobodo obdobja post apartheida v Južni Afriki. Najstarejša še nedotaknjena hiša na tem območju, zgrajena leta 1768, je danes muzej, ki slavi islamsko kulturo v regiji. Zakaj ne bi naslednje potovanje namenili za raziskovanje soseske Cape Town in tamkajšnje najbolj barvite ulice na svetu.

Najbolj barvite ulice na svetu lahko najdete v južni Afriki. FOTO: ArthurBrognoli / Pexels

Med najbolj barvite ulice na svetu sodi tudi modro mesto Jodhpur, Indija

Mesto Jodhpur dolguje svoje najbolj barvite ulice na svetu z modro pobeljenimi hišami kastnemu sistemu, ki je prisoten v Indiji. Dolgo nazaj, ko se je Indija držala strogega sistema kast, je bila modra glavni statusni simbol, višji razred pa je njihove domove naslikal s “kraljevsko” barvo. Tako je duhovniška kasta z imenom Brahmins obarvala svoje hiše v ta odtenek modre barve, da bi jih razlikovala od hiš drugih kast.

Čeprav so se kastne omejitve občutno oslabile, se je barva skozi čas ohranila in modre hiše so v Indiji priljubljene preprosto kot del tradicije. Dandanes to tradicijo sprejema vsa javnost, saj so ulice Jodhpurja najbolj barvite ulice na svetu in zato tudi zelo priljubljen kraj za potovanja. Domačini prav tako menijo, da je modra barva pomagala odganjati komarje in vročino.

Tudi Argentina ima najbolj barvite ulice na svetu – La Boca, Buenos Aires

Kar se je začelo kot sosedska delavska skupina, skrita v argentinski prestolnici, je postala živahna turistična atrakcija, ki ima najbolj barvite ulice na svetu. La Boca je znana po značilnih večbarvnih lesenih hišah. Najbolj znana in najbolj barvita ulica na svetu, El Caminito, je bila zgrajena iz odpadnega lesa iz lokalne ladjedelnice.

Zgodba pravi, da so ljudje svoje hiše barvali samo z razpoložljivo barvo, ki je ostala v ladjedelnici. Iz uporabe naključnih mešanic barv, se je mesto spremenilo v čudovito, živahno središče dejavnosti.

Območje je danes pravzaprav dom umetnikom, ki nastopajo na ulicah. V glavnem so te najbolj barvite ulice na svetu znane po svojih plesnih predstavah tanga. El Caminito (”Mala pot”), je središče, kamor lahko turisti z vsega sveta prihajajo in uživajo v uličnih predstavah, kupijo spominke ali pa si ogledajo znamenitosti in občudujejo te najbolj barvite ulice na svetu in hiše, ki na njih stojijo.

Kopenhagen in najbolj barvite ulice na svetu. FOTO: DanielJurin / Pexels

Najbolj barvite ulice na svetu lahko prav tako najdete v Italiji

Na spektakularnem otoku Burano v Beneški laguni se vam bo morda zdelo, da vidite dvojno, saj se na vodi v kanalih odsevajo raznobarvne hiše. Burano je ribiško mesto in legenda pravi, da so prebivalci pobarvali svoje hiše v živahne barve, da bi jim pomagali najti pot domov, po noči ribolova, ko so se ribiči v zgodnji jutranji megli vračali nazaj na kopno.

Barve hiš se lahko zdijo naključne, vendar obstaja metoda. Če se preselite na ta otok, ne morete preprosto izbrati svoje najljubše barve s katero bi želeli prebarvati hišo. Namreč pridobiti morate upravno dovoljenje in oni izberejo barvo za vas. Čudovit videz vasi je morda skrbno načrtovan, vendar to ne odnese lepote mesta.

Čeprav je Burano zasenčen s sosednjimi otoki Benetk, je počasi začel pridobivati pozornost navdušencev po vsem svetu. Otok dejansko deluje po strogi barvni shemi, kjer so barve vnaprej določene. Te najbolj barvite ulice na svetu so odlična priložnost za raziskovanje, če so vam bolj pri srcu krajša potovanja v bližje kraje.

Najbolj barvite ulice v Italiji pa niso le na otoku Burano. Najdete jih lahko tudi v vasi Cinque Terre. Cinque Terre ali “Pet dežel” je ime, ki ga ni dobila samo ena vas, temveč pet osupljivih vasi, ki se razprostirajo ob italijanski rivieri. Vsaka vas ima svoj značaj in prav vse sodijo med najbolj barvite ulice na svetu. Ponašajo se namreč z neverjetno paleto hiš v pastelnih barvah. Cinque Terre se nahaja v nacionalnem parku v bližini Toskane, zato so avtomobili tam le redki. Vsako leto se več kot dva milijona turistov odloči za potovanje v ta čudovit kraj.

Raziščite najbolj barvite ulice na svetu, ki se razprostirajo po prestolnici Danske

Ko pomislite na najbolj barvite ulice na svetu, je eno prvih mest, ki vam morda pade na pamet, Kopenhagen. S svojimi pisanimi zgradbami izgleda glavno mesto Danske kot iz pravljice. Zlasti pristaniško okrožje Nyhavn s svojimi pisanimi hišami nad kanalom je kraj, ki ga preprosto morate vključiti v svoje potovanje.

Nyhavn velja za ikonično mesto, ki ga turisti radi raziskujejo. Glede na to, da so te slikovite hiše zgrajene v 17. stoletju, lahko brez težav rečemo, da se mesto ponaša tudi z bogato zgodovino. Ob tem je bil Nyhavn nekoč dom več umetnikom. V tej pisani četrti je bil dom tudi priznanega pravljičnega avtorja Hansa Christiana Andersona. Zdaj so te najbolj barvite ulice na svetu obdane z vrhunskimi kavarnami in restavracijami, kjer lahko ljudje uživajo v prijetnem obroku ob vodi, medtem ko opazujejo, kako se skozi kanal vozijo lesene ladje.

Avtor: Ana Nikolić