• C Novo mesto
  • 16:14
  • Ned, 26.05.2024

Nepozabno potovanje v Cinque Terre: 4 stvari, ki jih ne smete izpustiti

Cinque Terre je območje ob ligurski obali, ki ga sestavlja pet majhnih vasic; Monterossso al Mare, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza. Zagotovo ste že kdaj zasledili fotografije zgoščenih italijanskih pisanih hišk na vrhu klifov ob morju – če jih niste znali krajevno umestiti, sedaj veste. Gre za zelo priljubljen kraj, ki ga množično obiskujejo ljudje iz vsega sveta, leta 1997 pa je bil uvrščen pod Unescovo svetovno dediščino.

Vasice so med seboj povezane z vlakom, dostop je možen tudi s čolni in ladjami po morju, lahko pa se odločite, da boste prehodili 18 kilometrsko pot, ki povezuje vse vasice – tako lahko uživate v naravi in občudujete vsak del poti. Načeloma si je v enem dnevu možno na hitro ogledati vseh pet vasic, vendar je priporočljivo, da se odločite za vsaj eno nočitev, saj lahko na tak način izkusite pristno življenje znotraj čarobnih italijanskih vasic tudi po tem, ko se množice dnevnih turistov umaknejo. Imeli boste več časa za raziskovanje in preizkušanje italijanske kulinarike, če si vzamete še en dodaten dan, pa si lahko privoščite tudi sprostitev na eni izmed plaž. Če se nameravate v kratkem potikati po Italiji, je Cinque Terre zagotovo kraj, ki ga ne smete izpustiti. Kaj vse ponujajo čudovite pisane vasice in česa ne smete zamuditi?

Preživite večer v Manaroli, biseru pisanih dežel

Manarola velja za eno najlepših italijanskih obmorskih mestec, tam nastajajo najbolj znane fotografije čudovitih razgledov. Če gre, rezervirajte nastanitev v Manaroli in tam preživite čudovit večer. Pastelne barve hišk na vrhu skal se odlično doponjujejo z ulično razsvetljavo in pogled nanje ponoči je naravnost osupljiv. Posebno doživetje je tudi opazovanje sončnega zahoda in večerno potikanje po ozkih italijanskih uličicah.

Privoščite si snorkljanje v narodnem parku Cinque Terre

Cinque Terre je najmanjši italijanski narodni park, ki poleg čudovitih sprehajalnih poti in razgledov nudi tudi odlično izkušnjo snorkljanja, saj je morje kristalno čisto in dovolj plitvo. Če pisane vasice obiščete od junija do septembra, bo temperatura morja verjetno dovolj prijetna za kopanje.

Doživite pristno kulinarično izkušnjo

Italijanska kulinarika je nekaj posebnega. Odkrivajte majhne restavracije in lokale ter si privoščite lokalne jedi, ki vas bodo navdušile. Ribarjenje je pomembna dejavnost v Cinque Terre, zato bodo prišli na račun vsi ljubitelji morske hrane. Sicer mediteranska prehrana temelji večinoma na sveži zelenjavi z aromatičnimi začimbami in zelišči ter kvalitetnim olivnim oljem. Privoščite si slastne testenine s svežim pestom ali pa pravo italijansko pico.

Če imate dovolj časa, poiščite sprostitev na plaži

Trije dnevi v Cinque Terre so dovolj časa, da si privoščite tudi oddih na eni izmed plaž. Najbolj znana je plaža Fegina v Monterosso al Mate, ki je hkrati tudi največja. Lahko se odpravite tudi na prodnato plažo v Vernazzi, lahko pa se odločite za izlet z ladjico na eno izmed »skritih« plaž, ki so dostopne le po morju.

Kdaj je najboljši čas za obisk Cinque Terre?

Cinque Terre lahko obiščete skozi vse leto, vendar imejte v mislih, da je največ gneče poleti od junija do avgusta. Če vas veseli pohodništvo, sta najbolj primerna letna časa pomlad in jesen, vendar se izogibajte oktobra, ki je najbolj deževen mesec na tem območju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels